Опитите за разрешаване на кризата в СУ - без резултат

Ръководството и Студентският съвет на ВУЗ-а скочиха срещу окупацията
Обновена: 26 яну 2014 18:43 | 26 яну 2014 18:40, Веселина Йорданова
132
Опитите за разрешаване на кризата в СУ - без резултат
Снимка: БТА

Окупацията на Ректората е недопустима, заявава ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в позиция, публикувана на интернет страницата на ВУЗ-а.

"Действията на малка група граждани, част от която дори не са от академичната общност на Алма матер, в най-голямата сграда в София, която е публична държавна собственост и национален паметник на културата, пречат на десетки хиляди наши студенти и техните близки, както и на преподавателите и служителите от администрацията“, заявяват от ръководството на университета.

Още по темата

От там посочват, че тази сутрин с прогонването на университетската охрана е било извършено престъпление, като държавната публична собственост е била завзета. „Тези действия поставят под заплаха нормалното провеждане на учебния процес и застрашават гражданските права и интереси на десетки хиляди наши студенти и техните близки, на преподавателите и служителите и поставят университета в невъзможност да изпълнява националните и международните си задължения по редица програми и проекти“, изтъкват от ръководството.

В позицията се посочва, че апаратура за милиони левове, за която академичното ръководство носи отговорност, банкомати, паричен салон, уникални музейни сбирки, официални печати, дипломи, книжарници, библиотеки, автомати за храни и напитки и прочие са оставени без надзор. Поради атмосферните условия пък съществува и риск от критични ситуации, свързани с функционирането на електричеството, отоплението и водоснабдяването на сградата.

Двудневните опити на ръководството да разреши кризата с разговори с окупиралите Ректората обаче не давали никакъв резултат.

„Ръководството на Софийския университет е упълномощено от Академическия съвет да предприеме всички законови мерки, за да бъде възстановено нормалното функциониране на най-голямата и авторитетна образователна институция в България", се казва в позицията.

В свое решение Академическият съвет на Софийския университет настоява ректорското ръководство да предприеме всички законови мерки за освобождаване на сградата на Ректората.

Студентският съвет при СУ „Св. Климент Охридски“ също категорично възразява срещу подновяването на окупацията в учебното заведение. В декларация на Студентския съвет, приета на Общо събрание, се заявява, че окупацията няма да бъде подкрепена, както не беше подкрепена и тази от октомври-ноември, извършена от „Ранобудните студенти“.

"Презумпцията, от която се изхожда, и този път е същата. Предвид това, че сме законни представители на студентите на университета и на интересите им, ние отстояваме своята позиция, че настоящите окупационни действия ще прекъснат целия образователен и административен процес в Ректората, затова незабавно трябва да бъдат прекратени", изтъкват от Студентския съвет на СУ.

"Актът, извършен от не-студенти и студенти на Софийския университет, в същността си пренебрегва интересите на доминиращото мнозинство от студентите въпреки потвърдилата се неефективност на тази форма на граждански протест. Окупацията пречи – и това не е тесногръдо „обвинение“, а констатация на обективното състояние на нещата. Ние считаме на свой ред, че не може студентската (и изобщо академичната) общност да бъде поставяна пред свършен факт – да се търси социална промяна в пълна несъгласуваност с една конкретна част от този социум“, пише още в декларацията.

Според Студентския съвет - ставаме свидетели на начеващата порочна практика всеки път, когато дадена група граждани по своя преценка реши - основателно или не, че общественият ред трябва да бъде променен, Ректоратът и академичният живот на СУ да бъдат заложници на тези интереси.
От студентската организация са категорични, че всяко протакане и неяснота в случая само ще подхранва и без друго нарастващото напрежение сред студентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
18
 
! Отговори
коко преди 10 години
Ха -ха каква е тази охрана на университета, пет пиклювци да ги направят за смях, срам голям срам , кажете коя е фирмата която охранява !
90
0
 
29
 
! Отговори
de gol преди 10 години
Та това си е чист тероризъм, не знам къде е държавата, въобще ако е има, нещастен народ сме ниии!
89
0
 
8
 
! Отговори
Къде зачезна преди 10 години
Абе ама къде изчезна тоя ... как се казваше Манол Глишев - "boy_4_boy" от ГЕПИ МЕ
88
1
 
26
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До СТРАНДЖАТА А бе ти си долен лъжец бе. Къде си чул цяла българия да е с тях? Такива като тебе ръсят лъжи на килограм. Вижда се кои ги подкрепят и кои не.
87
0
 
34
 
! Отговори
Жестоко преди 10 години
Спрете им тока и парното да видим до кога ще изкарат?
86
0
 
20
 
! Отговори
Любител преди 10 години
Те тези вътре могат да снимат ХХL филми, поне да изкарат някой лев.
85
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз смятам че веднага Цацаров трябва да нареди полицията да влезе и да ги потроши от бой,белезници и на съд по бързата процедура.Искам да видя оценките на тия индивиди и тяхните родители.Защо поръчковите телевизии не излъчват да видим какво мислят родителите на тези и какво работят?
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименхихихи,"не могат" да се чете "ще могат"
83
4
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
РЕКОТРА ЛИЧНО ЗАЯВИ, ЧЕ ГИ ПОДКРЕПЯ ТОЙ ИМ И ПОМОГНА В НАЧАЛОТО!!!!!!!!!!
82
7
 
8
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
АКАДЕМИЧНИЯ СЪВЕТ ДА СЕ СЪБЕРЕ И ДА СЕ УВОЛНИ РЕКТОРА ДА ВИДИТЕ КАК НЕЩАТА АЛАМИНУТ ЩЕ СЕ ПОПРАВЯТ ТАМ И ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ ДИМ ДА ГИ НЯМА ПЛАТЕНИТЕ БУДИСТИ!
81
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Публична държавна собственост, самоуправство, незаконно обсебване... Какво повече трябва да стане? И после ще реват, че било полицейщина като ги закопчеят! Исканията са си искания, законът обаче си е закон. Не може десетина случайни субекта да блокират най- големия университет в страната!
80
2
 
16
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
РАБОТА НА ПОЛИЦИЯТА Е ДА ЗАДЪРЖИ ВСИЧКИ КОЙТО СПЪВА РАБОТАТА НА УНИВЕРСИТЕТ НО В АЛМА МАТЕР ВСИЧКО ИДВА ОТ РЕКТОРА КОЙТО ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТА И ЗА ТОВА ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ Е РЕКТОРА ТЪРСЕТЕ МУ ОТГОВОРНОСТ НА НЕГО ЗАЩО ПОДКРЕПЯ ПЛАТЕНИТЕ БУДИСТИ!!!
79
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога няколко сини идиотчета не могат да се справят с такава огромна червена простотия!
78
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изведете ги, закачени на теглич, и ги обесете на кестените на Руски. Оставете ги да висят две седмици и страната ще миряса.
77
0
 
11
 
! Отговори
минаващ преди 10 години
да идва горският...
76
1
 
10
 
! Отговори
софиянски преди 10 години
Мръсната чифутска *** сенаписала като странджата,както се написали *** Раковски,пирински,софиянски.............Ти си мръсен богоненавистник и антихрист
75
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
До МарийкаПоздрави Иванчо от мен...
74
1
 
4
 
! Отговори
каган станишев барух преди 10 години
Не спират защото са евреи страх ги е от талмуда,затова не смеят да ги бият прокопи и да им спират нещо.Прочети талмуда прокопи и ще разбереш
73
35
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
Софийският да се отърве най-после от тия комунистически Илчовци... - не се отказвайте момчета и момичета... - цяла България е с вас!!!...
72
0
 
21
 
! Отговори
Марийка преди 10 години
До СТРАНДЖАТАanketi.dir.bg/anketar.php?id=571 АНКЕТАПодкрепяте ли втората окупация на СУ?36.75% - Да63.25% - Не