Опитите за разрешаване на кризата в СУ - без резултат

Ръководството и Студентският съвет на ВУЗ-а скочиха срещу окупацията
Обновена: 26 яну 2014 18:43 | 26 яну 2014 18:40, Веселина Йорданова
132
Опитите за разрешаване на кризата в СУ - без резултат
Снимка: БТА

Окупацията на Ректората е недопустима, заявава ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в позиция, публикувана на интернет страницата на ВУЗ-а.

"Действията на малка група граждани, част от която дори не са от академичната общност на Алма матер, в най-голямата сграда в София, която е публична държавна собственост и национален паметник на културата, пречат на десетки хиляди наши студенти и техните близки, както и на преподавателите и служителите от администрацията“, заявяват от ръководството на университета.

Още по темата

От там посочват, че тази сутрин с прогонването на университетската охрана е било извършено престъпление, като държавната публична собственост е била завзета. „Тези действия поставят под заплаха нормалното провеждане на учебния процес и застрашават гражданските права и интереси на десетки хиляди наши студенти и техните близки, на преподавателите и служителите и поставят университета в невъзможност да изпълнява националните и международните си задължения по редица програми и проекти“, изтъкват от ръководството.

В позицията се посочва, че апаратура за милиони левове, за която академичното ръководство носи отговорност, банкомати, паричен салон, уникални музейни сбирки, официални печати, дипломи, книжарници, библиотеки, автомати за храни и напитки и прочие са оставени без надзор. Поради атмосферните условия пък съществува и риск от критични ситуации, свързани с функционирането на електричеството, отоплението и водоснабдяването на сградата.

Двудневните опити на ръководството да разреши кризата с разговори с окупиралите Ректората обаче не давали никакъв резултат.

„Ръководството на Софийския университет е упълномощено от Академическия съвет да предприеме всички законови мерки, за да бъде възстановено нормалното функциониране на най-голямата и авторитетна образователна институция в България", се казва в позицията.

В свое решение Академическият съвет на Софийския университет настоява ректорското ръководство да предприеме всички законови мерки за освобождаване на сградата на Ректората.

Студентският съвет при СУ „Св. Климент Охридски“ също категорично възразява срещу подновяването на окупацията в учебното заведение. В декларация на Студентския съвет, приета на Общо събрание, се заявява, че окупацията няма да бъде подкрепена, както не беше подкрепена и тази от октомври-ноември, извършена от „Ранобудните студенти“.

"Презумпцията, от която се изхожда, и този път е същата. Предвид това, че сме законни представители на студентите на университета и на интересите им, ние отстояваме своята позиция, че настоящите окупационни действия ще прекъснат целия образователен и административен процес в Ректората, затова незабавно трябва да бъдат прекратени", изтъкват от Студентския съвет на СУ.

"Актът, извършен от не-студенти и студенти на Софийския университет, в същността си пренебрегва интересите на доминиращото мнозинство от студентите въпреки потвърдилата се неефективност на тази форма на граждански протест. Окупацията пречи – и това не е тесногръдо „обвинение“, а констатация на обективното състояние на нещата. Ние считаме на свой ред, че не може студентската (и изобщо академичната) общност да бъде поставяна пред свършен факт – да се търси социална промяна в пълна несъгласуваност с една конкретна част от този социум“, пише още в декларацията.

Според Студентския съвет - ставаме свидетели на начеващата порочна практика всеки път, когато дадена група граждани по своя преценка реши - основателно или не, че общественият ред трябва да бъде променен, Ректоратът и академичният живот на СУ да бъдат заложници на тези интереси.
От студентската организация са категорични, че всяко протакане и неяснота в случая само ще подхранва и без друго нарастващото напрежение сред студентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
10
 
0
 
! Отговори
Манол Глишев преди 10 години
Аз Манол Глишев ви казвам, че не само "Време разделно", но и "Под игото" на Иван Вазов е "е срамна книга - и по литуратурни, и по извънлитературни причини. Тази книга не трябва да се издига на пиедестал. Може единствено да се изучава като параден пример за поръчково писане". Същото е валидно и за Христо Ботев и Димитър Талев. Те са слаби поръчкови писатели. И това ви го казвам аз, Манол Глишев, борец против тоталитаризма и за правата на човека.
50
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАРАСТВА РЕВОЛЮЦИЯ КОЯТО БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА НЕ Е ВИЖДАЛА И ТОЗИ ПЪТ ДА СЕ ЗАБРАНЯТ БСП И ДПС
49
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 135 Да иска ми се украински вариант,но и аз да съм там,защото това е единственият начин да се отървем от тези управляващи и тогава може-би новата власт ще си върши работата,а няма да пази депутатите в парламента.А дали в нормалните държави има толкова нагли и корумпирани власти?
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пролетарии от всички страни - обединявайте се!
47
3
 
16
 
! Отговори
НЕ ВИ ЩЕ НАРОДА!!! преди 10 години
На ЛУМПЕНЩРАСЕ става хладно, студено......!!!!!А простата истина е, че застудява и гаргамелските реститути от ЛУМПЕНЩРАСЕ ша са примъкват на топличко!!!!!!Погледнете физономиите на тея студенти, поне половината са пенсионирани студенти от шпиц командите на ГАРГАМЕЛ и Пашата.Ако тези жалки *** ще свалят правителството, то това правителство ще управлява вечно.Алуууу ГАРГАМЕЛЦИ .... НЕ ВИ ЩЕ НАРОДА!!!! За това НЕ ВИ ИЗБРА на изборите и никога няма да ви избере, както и да се казвате вече!!!!
46
4
 
3
 
! Отговори
Манол Глишев преди 10 години
"Всякакви уговорки са излишни."
45
3
 
12
 
! Отговори
844 преди 10 години
ЗАГЛАВИЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ : НЕ ПОДГОТВЕНИ СТУДЕНТИ ЗА ИЗПИТ НАМИРАТ РЕШЕНИЕ...
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дъщерята на Сотир Цацаров е първокурсничка по право в СУ и ще се яви на първата си сесия.Мислите ли, че главният прокурор ще се бави след официалното получаване на искането от страна на ректора и АС за отстраняване на окупаторите от сградата на Ректората?
43
8
 
0
 
! Отговори
Манол Глишев преди 10 години
четвърто, дори само като текст "Време разделно" не струва, защото е написано на лош, изкуствен, превзет език, който неуспешно претендира за епическо или величествено звучене. Не, това не е "Илиада". Фалшиво е. Имам добри приятели, които харесват този роман, но смятам, че въпреки останалите си качества в този случай тези хора проявяват лош вкус и огромна наивност едновременно. "Време разделно" е срамна книга - и по литуратурни, и по извънлитературни причини. Тази книга не трябва да се издига на пиедестал. Може единствено да се изучава като параден пример за поръчково писане. Всякакви уговорки с
42
6
 
0
 
! Отговори
Манол Глишев преди 10 години
"Чета днес в "Литературен вестник", че по повод някаква годишнина "Време разделно" на Антон Дончев щяло да бъде преиздадено в много луксозен и безобразно скъп вид. ""второ, Антон Дончев е лош, поръчков писател и безсрамен човек, а не звезда на литературния или етичния небосклон, така че е грехота да му се споменава името в контекст, различен от дължимите на такива лица катран, пера и подигравки; "
41
5
 
0
 
! Отговори
Богдан Глишев преди 10 години
"Чета днес в "Литературен вестник", че по повод някаква годишнина "Време разделно" на Антон Дончев щяло да бъде преиздадено в много луксозен и безобразно скъп вид. ""второ, Антон Дончев е лош, поръчков писател и безсрамен човек, а не звезда на литературния или етичния небосклон, така че е грехота да му се споменава името в контекст, различен от дължимите на такива лица катран, пера и подигравки; "
40
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уринирам върху всички комунистически *** под мен
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До комунист: знаем,че сте го правили и цял свят го знае и там е трагедията ви,но за съжаление това е трагедия и на цяла България.Но не се притеснявайте,когато построят атомната централа в Белене вие първи ще отидете там.
38
3
 
6
 
! Отговори
135 преди 10 години
До АнонименИска ти се Украински вариант, ама друг да ти го изпълни, нали ***? Много акъл не се иска за да копираш другите. Аз пък искам властите да действат както в нормалните европейски страни, но и ти да си там, ясно?
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Простете, имах предвид, пишете когато Прокопиева посети ПАК и тези окупатори, които нямали нищо общо с ранобудните, но участвали и в тяхната окупация.
36
9
 
1
 
! Отговори
Komunist преди 10 години
Всички студенти изправили се срещу партията да бъдат пратени в Белене! Това сме го правили и работи!
35
3
 
13
 
! Отговори
Кой е Глишев? преди 10 години
А какъв студент е МАНОЛ ГЛИШЕВ, Който оглавява окупаторите? И какво търси той в Софийския университет?И МЕЖДУ ДРУГОТО ПРОЧЕТЕТЕ ПО-ДОЛУ НА ГЛАВНАТА СТРАНИЦА СТАТИЯТА НА МАНОЛ ГЛИШЕВ "Докога ще ни занимават със соцреализъм?" ЗА ДА ВИДИТЕ ДРУГОТО ЛИЦЕ НА ЕДИН НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ!!! dnes.bg/index/2014/01/17/dokoga-shte-ni-zanimavat-sys-socrealizym.212775#comment-newest
34
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А може-би *** са 20-те хиляди студенти.В света *** са повече.Подкрепям окупаторите,дано този път да успеят.
33
1
 
6
 
! Отговори
ккк преди 10 години
само въздух под налягане и високопарни изрази от натегачите от Студентски съвет, друго не видях в тая статия.. а иначе на мен ми предстои изпит в петък в Ректората и се надявам се разберат до тогава.. а тия мизерни натегачи от Студентски и смешния ректор изобщо не са от класата на СУ... всъщност що да не са? и СУ е въздух под налягане и те са! хах.. да завърша един път и никога повече няма да погледна назад! най-изостаналия технологично и административно университет сред "елитните"
32
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има ли закони в България? И кого пазят те? Някаква дружинка от *** или останалите граждани? Хващайте ги тия и в ареста! Това е тероризъм а не протест. 20 хил. студенти ще се провалят заради едни ***.