Опитите за разрешаване на кризата в СУ - без резултат

Ръководството и Студентският съвет на ВУЗ-а скочиха срещу окупацията
Обновена: 26 яну 2014 18:43 | 26 яну 2014 18:40, Веселина Йорданова
132
Опитите за разрешаване на кризата в СУ - без резултат
Снимка: БТА

Окупацията на Ректората е недопустима, заявава ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в позиция, публикувана на интернет страницата на ВУЗ-а.

"Действията на малка група граждани, част от която дори не са от академичната общност на Алма матер, в най-голямата сграда в София, която е публична държавна собственост и национален паметник на културата, пречат на десетки хиляди наши студенти и техните близки, както и на преподавателите и служителите от администрацията“, заявяват от ръководството на университета.

Още по темата

От там посочват, че тази сутрин с прогонването на университетската охрана е било извършено престъпление, като държавната публична собственост е била завзета. „Тези действия поставят под заплаха нормалното провеждане на учебния процес и застрашават гражданските права и интереси на десетки хиляди наши студенти и техните близки, на преподавателите и служителите и поставят университета в невъзможност да изпълнява националните и международните си задължения по редица програми и проекти“, изтъкват от ръководството.

В позицията се посочва, че апаратура за милиони левове, за която академичното ръководство носи отговорност, банкомати, паричен салон, уникални музейни сбирки, официални печати, дипломи, книжарници, библиотеки, автомати за храни и напитки и прочие са оставени без надзор. Поради атмосферните условия пък съществува и риск от критични ситуации, свързани с функционирането на електричеството, отоплението и водоснабдяването на сградата.

Двудневните опити на ръководството да разреши кризата с разговори с окупиралите Ректората обаче не давали никакъв резултат.

„Ръководството на Софийския университет е упълномощено от Академическия съвет да предприеме всички законови мерки, за да бъде възстановено нормалното функциониране на най-голямата и авторитетна образователна институция в България", се казва в позицията.

В свое решение Академическият съвет на Софийския университет настоява ректорското ръководство да предприеме всички законови мерки за освобождаване на сградата на Ректората.

Студентският съвет при СУ „Св. Климент Охридски“ също категорично възразява срещу подновяването на окупацията в учебното заведение. В декларация на Студентския съвет, приета на Общо събрание, се заявява, че окупацията няма да бъде подкрепена, както не беше подкрепена и тази от октомври-ноември, извършена от „Ранобудните студенти“.

"Презумпцията, от която се изхожда, и този път е същата. Предвид това, че сме законни представители на студентите на университета и на интересите им, ние отстояваме своята позиция, че настоящите окупационни действия ще прекъснат целия образователен и административен процес в Ректората, затова незабавно трябва да бъдат прекратени", изтъкват от Студентския съвет на СУ.

"Актът, извършен от не-студенти и студенти на Софийския университет, в същността си пренебрегва интересите на доминиращото мнозинство от студентите въпреки потвърдилата се неефективност на тази форма на граждански протест. Окупацията пречи – и това не е тесногръдо „обвинение“, а констатация на обективното състояние на нещата. Ние считаме на свой ред, че не може студентската (и изобщо академичната) общност да бъде поставяна пред свършен факт – да се търси социална промяна в пълна несъгласуваност с една конкретна част от този социум“, пише още в декларацията.

Според Студентския съвет - ставаме свидетели на начеващата порочна практика всеки път, когато дадена група граждани по своя преценка реши - основателно или не, че общественият ред трябва да бъде променен, Ректоратът и академичният живот на СУ да бъдат заложници на тези интереси.
От студентската организация са категорични, че всяко протакане и неяснота в случая само ще подхранва и без друго нарастващото напрежение сред студентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пишете когато Прокопиева посети окупаторите.
30
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма мъже в тая държава. Десет нечистоплътни платени гейчета разиграват студентите от цял университет и всеки си стои съвсем спокойно. Няма кой да им резне *** зелки
29
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О! я да дойдат качулки и полицаи и да опитат да влязат чрез сила и да видят какво ще им се случи.Май много ще е добре да се дойде до украински вариант и тогава най-после ще се отървем от управляващите БСП и ДПС.
28
3
 
7
 
! Отговори
135 преди 10 години
До АнонименСтига с това дране де! Стой си при прасетата и не се обаждай където не ти е работа! Ако някога си учил в този университет, щеше да ти светне за какво става дума, но на теб само прасета са ти в главата...
27
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ректора е мръсно дсмилиционерче.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да отива МВР-то с по една пръчка и като хване та бои и после в патрулката айде стига ако бяха повечко хора разбирам ама 10 човека!
25
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Професор Илчев, ако НАИСТИНА се вълнува от съдбата на СУ, да разкара пиандета, *** и изгустирани дъртаци като Драгомир Драганов, Токушев и др.
24
6
 
3
 
! Отговори
айде преди 10 години
Аллллооооууу, електоратът, освободете линия и дайте импулс на разума и логиката.Наистина ли си мислите, че това не е един театър?!?!Идват избори 2 в 1:ГЕРП БСП чрез своите вечни партньори ДПС и АБВ ще си стиснат ръцете.Ще кажат, неможе така, дайте заедно, така или иначе сме един и същи ***,всички подкрепяме Ал-Нусра и бунтовницитге в Сириявсички получаваме протоколите от Брюксел и Тел-Авивклякаме на МВФ и Турцитеи яко го подаваме на Българите.Тази коалиация е решениетоЩе видите..
23
5
 
12
 
! Отговори
окупатор преди 10 години
Исканията ни са: Кой, кой, кой, оставка, оставка, кой, оставка, кой.
22
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТ КОМУНИСТ ВЛАСТ И ОТ ПРАСЕ МАС СЕ СВАЛЯТ САМО С ДРАНЕ
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това прогонване на охраната е престъпление срещу длъжностно лице!Да ги хващат тия пикльовци за ушите и да ги карат направо в съда!Едно бързо производство може и да ги накара друг път,първо да мислят преди да започнат да вършат простотии!
20
3
 
18
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Има и вариант ,който не включва бой и разправии. Спира им се тока и парното за тази вечер и пей сърце,утре в ранни зори ще са се изнесли. Ето ви решение ,без бой,псувни ,закани ,хуманно .
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
izobsto ne mi puka dali Profesora Il4ev e bil, e ili ste bude 4len na BEKAPETO, ama i4 ne mi puka.Za nai goliamo sajalenie oba4e e fakta 4e dosta hora podkrepiha okupaciata i predisnata i segasnata.treba da si *** deto nito i Gestapo, nito DS nito KGB sa te iskali za da podkrepias okupacia na Universitet. Perdah i to iak na po4ivki treba da im se prepise- kade sa artistite, kade sa tikvite isobsto kade sa svinete podkrepiasti okupaciata na Cy
18
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО СТУДЕНТИ НАРОДА Е С ВАС И ТОЗИ ПЪТ ДО ПОСЛЕДНО ОТ КОМУНИСТ ВЛАСТ И ОТ ПРАСЕ МАС СЕ СВАЛЯТ САМО С ДРАНЕ
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами да скачат и колкото може по-високо и повече.Вече много често ще трябва да скачат а може да се наложи и да бягат и то бързо.
16
3
 
25
 
! Отговори
Соросоиди преди 10 години
Цялото общество иска да бъдат изхвърлени тези наркомани от университета , само държавниците не искат! Егати държавата!
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
качулките какво чакат , да вземат заложници тия земанета ли
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Следването не е за хлапета!Де да знаят горките ,че зад тея волности има хора които бачкат на 2 места и мизерстват с ясна цел да завършат и да имат шанс в живота.Само ми е любопитно записвам отново при такса 4000 годишно и някакви ,недоразвити *** ми се правят на пишман-революционери.Не тупа лупа ,а направо със зъби и нокти ще ги изритам.Мислете бе ! Има неща дето повторят ли се става като лъжливото овчарче!
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно е, къде е родната ни милиция в този случай. Или отново си пресмятат трудовия стаж в първа категория и 20-те заплатки за пенсиониране. Наистина вече взе да писва от тия ***, които всеки ден тровят живота на хората по улиците
12
14
 
3
 
! Отговори
Пеевски преди 10 години
Всички окупатори да бъдат избити! Да се помилват само сменилите вярата си и заклелите се във вярност на ДПС