Няма да има внезапна емиграционна вълна от България!

Проф. Искра Балканска: Пагубно е, че сме загубили голяма част от квалифицираните кадри
27 яну 2014 12:17,
11
Няма да има внезапна емиграционна вълна от България!
снимка: Bulgaria On Air

Отварянето на границите на трудовите пазари на европейските страни в началото на тази година едва ли ще породи нова емиграционна вълна от България, сподели проф. Искра Балканска от БАН в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Голяма част от българите, които биха потърсили реализация в чужбина, вече са го направили през последните 20 години и нова внезапна масова вълна е малко вероятна, добави тя.

Разбира се, достъпът до развитите европейски пазари ще отвори възможности пред много хора, но трябва да се имат предвид административните ограничения пред българите и емигрантите като цяло, посочи проф. Балканска. Тя изтъкна практиката на държавите от Западна Европа да пазят малкото на брой висококвалифицираните работни места за свои граждани и предоставянето им на чужденци в краен случай.

Особено сега, след отварянето на трудовите пазари, ще има нови промени във вътрешното законодателство на тези страни в тази насока, с които ще се цели да се заобиколят мерките на ЕК за либерализиране на трудовия пазар.

Обратна вълна от завръщащи се в България емигранти също не може да се очаква, смята проф. Балканска. Повечето от младите хора, получили образованието си в чужбина, предпочитат да си намерят работа там, където са завършили, или в друга развита държава. Причината е, че българският трудов пазар е неспособен да им предложи адекватна трудова реализация, съответстваща на квалификацията им.

"Пагубно е, че сме загубили голяма част от квалифицираните кадри. След промените над 1,5 млн. българи са напуснали страната и трайно са се установили в чужбина. Това е лош атестат за икономическото и политическото развитие на България, защото бъдещето на държава, която не може да осигури нормални условия за труд, живот и професионално развитие, е много несигурно", заяви професорът от БАН.

Като друга тревожна тенденция тя посочи намаляващия брой на хората, които инвестират в България под една или друга форма. Въпреки че по последни данни годишно в България постъпват около 1 млрд. лева от българите в чужбина, то много малка част от тях избира да се върне и да използва спечеленото за започване на бизнес у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
до нр 10 преди 10 години
Еи, ми..зерник, ела в ДЕ да те видя какво ще работиш. Големи приказки, Нещата са други, приходи на база личното ти бъдеще, те. липса на такова.Мислиш ли, че го мислят, аз не. Нямаш шанс, ако питаш мен.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"да пазят малкото на брой висококвалифицираните работни места".....раб. места особено в Германия не са никак малко, имат недостиг на квалифицирани кадри и г-жа Меркел го каза в интервю........"българският трудов пазар е неспособен да им предложи адекватна трудова реализация"....има големи фирми в БГ, които имат адекватни позиции, но не предлагат адекватно заплащане и коректни трудови отношения, това е порблема. Явно проф. вижда нещата под друг ъгъл.
9
0
 
2
 
! Отговори
ТО преди 10 години
До 2 ИСТИНАТА Прав си човече, много си прав. Аз искам и да добавя, че в България се назначават на работа по роднински и приятелски начин, като добавим и рушвета, то за умните и способните няма работа. Затова те ще бягат. Жалко за красивата ни България и за умните българи.
8
0
 
0
 
! Отговори
Миро преди 10 години
Тази вляво само като я видя и ми се иска да напусна страната!
7
0
 
0
 
! Отговори
mitaski kakalqski преди 10 години
Ama nqmame li si balgari svqstni hora ta sme stignali do tam da ni opravlqvat turci i ukrainci aaaaa balgariq zagiva hora
6
0
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Ами никой нормален чевек няма да иска да работи в държава в която просперират тарикати, хитреци и далавераджии. Вместо да преливам от пусто в празно 10 години да бях си вдигнал чукалата още след университета. Като гледам само по зле става докато не изпадне държавата в колапс няма да спрат с кражбите. Сега като ме налегне носталгията само прочитам новините и съм ок.
5
0
 
7
 
! Отговори
дени преди 10 години
Бизнес в България е оксиморон.
4
0
 
13
 
! Отговори
Миро преди 10 години
И как няма да напуснат толкова хора? Парите ни ги ограбиха разни престъпници като Васил и Георги Илиеви, Илия Павлов, Косьо Самоковеца, братя Галеви, Иво Карамански и т.н. Пенсиите на родителите ми са по 100 евро, заплатите ни са по 200 евро, а семействата на тези живеят в палати и ядат черен хайвер на закуска. Как няма да отидат в нормални държави, където и заплатата ще е заплата, пенсията ще е пенсия, здравеопазването ще е задравеопазване и няма да мизеруват...?
3
0
 
11
 
! Отговори
Лудлисъм преди 10 години
За какъв бизнес да се връщам? За десетте години които изгубих в България досега да съм милионер.
2
0
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 10 години
ПАГУБНО Е ЗА БЪЛГАРИЯ,но професионалните червени фалитажии на държавата теглят заем след заем и чакат БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ да им ги връща.И тези комунисто-,,фашисто''-турско-*** катун,който ни води към МИЗЕРИЯ И ОМРАЗА,причинява продължаващото изтичане на мозъци към подредени страни с правила, закони и морал.Тук остават само техните мързеливи червени избиратели,пенсионери и хора без изход.А БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА КАЗВАТ ВЕЧЕ-ЩЕ ВИ ДОЙДЕМ НА ГОСТИ.
1
0
 
16
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Даже и *** в тази псевдодържава се стремят да емигрират на запад, ако ще и хамалогия да работят. Бог да прости държавата!