Сметната палата видя пропуски при здравни министри от ГЕРБ

Одит показа, че не са усвоени 16 млн. лв.
Обновена: 27 яну 2014 14:06 | 27 яну 2014 12:20, Веселина Йорданова
13
Сметната палата видя пропуски при здравни министри от ГЕРБ
Снимка: архив, Ройтерс

Сметната палата установи редица пропуски в дейността на министъра на здравеопазването при упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Одитът е за периода от 01.01.2011 г. до 31.12.2012 г., в който министри на здравеопазването са д-р Стефан Константинов и Десислава Атанасова и те носят отговорност за управленските решения, уточняват от Палатата.

Сред пропуските са липсата на ред и критерии за избор на ликвидатори, за иницииране на конкурси за избор на управителни органи, за назначаване на контрольори, за утвърждаване на бизнес програмите.

Неефективно и непоследователно е осъществяван контрол при ликвидацията на дружества и не са предприемани своевременни действия. В резултат на това при три от дружествата процедурите са продължили повече от 10 години и към момента на одита не са приключени ликвидационните производства, се посочва в доклада на Сметната палата.

Липсват контролни процедури за преобразуване и/или сливане на дружества, за поддържане на актуална информация в регистъра на търговските дружества в министерството и за изпълнение на бизнес програмите на дружествата, отчита докладът.

Лечебните заведения - търговски дружества не са предприели ефективни действия за усвояването на целево предоставените средства за капиталови разходи, в резултат на което за одитирания период и предходните три години не са усвоени около 23,1 млн. лв. За одитирания период не са усвоени 16 млн. лв.

Не са създадени условия за своевременно осчетоводяване на дяловете/акциите на държавата при промяна на капитала на лечебните заведения – търговски дружества. Не са въведени процедури за контрол по осчетоводяване на дялове/акции на държавата, сочи още докладът, който е публикуван на интернет страницата на Сметната палата.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Сметна палата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Kak taka преди 10 години
Как така одитът е от 01.01.2011 г. до 31.12.2012 г., пък процедурите са продължили повече от 10 години? Сега сме само 2014. 2014-2011=3 годинки. Къде са другите 7.
10
2
 
11
 
! Отговори
Бо преди 10 години
Абе къде брадяса онова дело на малката Масларка за присвояването на 11 млн. лева при ремонта на социален дом в Стара Загора. Чака давност ли? Ние тука стинки броим братче, да може дебелия г'з на Масларчето да се вее във Версаче и да се вози на Бентли! Станишев??? ... или тя вече е от АБВ?
9
6
 
2
 
! Отговори
не син преди 10 години
Комунистическо-турски-психо простотии ! А на Бойко му бил в десния крачол вместо в левия !
8
4
 
6
 
! Отговори
ТИМ преди 10 години
Оная грозната нереализирана докторка, да даде обяснения къде са парите от здравната каза, как по роднински назначаваше и закриваше болници и т.н.
7
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Борисов и оная устатата да кажат къде са парите,също и парите от здравеопазването.
6
2
 
12
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Че как тъй пропуснали цели 16 млн. лв.?То само фирмата на супруга на Десислава Атанасова що поръчки "спечели", що пари усвои...
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От 5 минути ви гледам как от половин час нищо не правите... Сищия тъпизъм се чета и в тази статия... "процедурите са продължили повече от 10 години", че одита не е ли за 2 години??? Докато има възможност държавен апарат да се използва за частни поръчки на БПС, тогава ние държава няма да бъдем. И не е само сметната палата, това са НАП. За съда като институция няма да коментирам, това не е институция, а аукцион, който плати повече печели...
4
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
А,това устатото ли ?Мъжа й ги усвои отдавна.
3
5
 
16
 
! Отговори
ББ преди 10 години
От моя мандат са само позитивните неща, това е негатив, следователно е на сегашното правителство, а Десислава Атанасова е била подведена от всеобщата лудост.
2
2
 
11
 
! Отговори
станкова преди 10 години
ха ха ха, анонимен.........накъде с таз гъдулка ..........чети по внимателно, а ми то май няма сектор без пропуски.............
1
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нямаше време Десислава Атанасова да освои парите НАЛИ ВСИЧКИ ДРУЖНО Я СВАЛИХТЕ ОТ ВЛАСТ ФЕВРУАРИ МЕСЕЦ