А сега накъде? Ректорът смята да съди окупаторите

Проф. Иван Илчев смята, че акцията в СУ е политическа
Обновена: 28 яну 2014 10:17 | 28 яну 2014 10:17,
184
А сега накъде? Ректорът смята да съди окупаторите
Снимка: БТА

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев обяви, че се обмисля дали да не бъдат заведени искове срещу окупаторите на ВУЗ-а, които затвориха най-старото висше училище в страната за три денонощия, а днес свалиха веригите и го напуснаха.

"Ние работихме по различни сценарии. Упражнявахме натиск от различни страни. Много ни помогнаха колегите, които бяха против окупацията", обясни професорът пред БНТ и допълни, че не е изненадан от развоя на събитията.

Още по темата
По думите му ръководството на Алма матер ще предприеме мерки, за да не допусне отново окупация на Ректората.

Илчев увери още, че учебният процес в университета ще започне съвсем нормално и няма да се допусне провал на студентската сесия.

"В момента комисия установява дали има нанесени щети", уточни ректорът на СУ.

За пореден път той обяви, че акцията на окупаторите е политическа и студентите са били използвани.

"За съжаление, те бяха повлияни прекомерно от пропагандата – за съжаление, казвам – и се мисли много в черно и бяло, много еднозначно. Малко се засмях, като видях, че на г-н Бойко Борисов някак си му е изневерила в последния момент прословутата интуиция. За това, че оказа подкрепа – това имах предвид, точно преди те да се откажат... Бяхме говорили и със студентите, които организираха първата акция, че неминуемо, разбира се, различни политически сили ще се опитат да ги използват. Всъщност за мен това е най-страшното и най-лошото – че определени групи хора се опитват да използват университета за своите политически цели", заключи той.

Dnes.bg припомня, че окупацията започна в нощта на петък срещу събота, а вчера студентите, които заключиха вратите с вериги, настояваха, че ще останат вътре до оставката на правителството.

Въпреки че т. нар. Ранобудни студенти се разграничиха от тях, исканията и на новите окупатори бяха същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояваха и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
3
 
! Отговори
ХА ХА преди 10 години
Ами политическа е акцията ми каква да е! Егати откритието направил професора! За разлика от вас, дето си кротувате сладко и си взимате заплатата, студентите виждат че се образоват напразно! Има ли някаква перспектива за реализация в България? Има ли нормален бизнес, който да ги наеме на работа? Има ли истински конкурси, където можеш със знанията си да спечелиш? Има ли бъдеще изобщо в тази държава? А, професоре? За това протестират хората! Ама няма кой да ги чуе! Целта на властта е простотията!!!
147
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Илчев, вие се страхувате от дисидентите като дяволи от тамян пък ти сам се мъчиш да ги направиш такива протестиращите студенти.
146
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно ми е къде в мнението пише, че е "СТРАШНО" да се ходи в казарма?? Предполагам баща ви и мъжа ви са военни, а синчето е станало ченге, понеже в родата ви има поне 3-*** партизани - прав ли съм? Професия и професионализъм в 21век. отхвърлят комунистическото: "Дай едно кило" от любимата ви реклама. Казармата явно ви е през ...ката понеже други хора са били там, аз също съм бил и не я наричам СТРАШНА както тръгвате да ми преиначавате думите, за удобна вам теза. Насила хубост... нали?!
145
6
 
3
 
! Отговори
Хамлет преди 10 години
Стига плямпахте за тая казарма бе. Той *** си е ***, меката китка си е мека китка, за 20 години не се е възпитал, че за 1 година ли ще го вкарвате в правия път? Аман от мнения тип "тая днешната младеж" и "ние едно време като бяхме в казармата, виж какви станахме". Има си редовна армия, който иска да се занимава с това, да си се занимава, на мен не ми трябва да си губя времето в придобиването на безполезни умения. И без казарма съм с по-добра физическа подготовка от 99% от населението.
144
0
 
10
 
! Отговори
до 159 преди 10 години
ау,колко страшно да се ходи в казарма и една жена да роди по нормален път с нормална бременност/изключвам по мед.причини/,до 1980г.с цезарово сечение раждаха само болните жени и при неправилно разположен плод,а сега всяка кифла иска със секцио,че боляло,навремето баща ми е служил 3г.,съпруга ми 2 ,а сина ми 18м. и сега са са отговорни хора,не се оплакват ,обаче на тиквата му трябват меки китки и кифли за да има кой да го избира и кой да управлява,та и ние да страдаме покрай така наречените проте
143
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие мислите ли въобще какво ще стане ако върнат казармата? Вие в каква казарма сте ходили? Спортна рота или Хранителни войски? Вицове за милиционери и военни- НЯМА, ВСИЧКО Е ИСТИНА! Военната подготовка трябва да бъде избираема, а не задължителна- това не ти е дете на 3 годинки, а обособена личност с право на избор! Дайте да има и задължителен затвор по 6мес. през всички, че да пишете после "Дано остане само казармата". Времето прекарано в казармата- неизвинени отсъствия от ЖИВОТА!!!
142
3
 
13
 
! Отговори
до 156 преди 10 години
ами аз отдавна съм за връщане на казармата поне за 1г. в израел е 3г. за момчетата и 2 г. за момичетата ,ама при нас поне момчетата трябва да ходят -да ги питам ще има ли гей движения,ще ми говорят като мекотели,две думи на кръст не могат да кажат,ако сега бях момиче кой да харесам от 100 я един може да става ,да разчиташ на него ,да е отговорен да не се държи като мека китка,продават се за 20лв.
141
4
 
20
 
! Отговори
Гост преди 10 години
По-долу,прочетох мнение ЗА въвеждане на казармата.Наистина-трябва да им атакава.Явно протестиращите имат много енергия за изразходване-там му е мястото!
140
4
 
22
 
! Отговори
ДА преди 10 години
Да ги съди,да ги осъдят и да ги изключат!Който не ще да учи,да си ходи и да не пречи на другите!
139
1
 
20
 
! Отговори
жорката преди 10 години
До Манол Глишев абе що не се окупирате у вас а? и хич не си показвай грозната муцуна...За това, че тази измт трябва да се измете съм напълно съгласен, но не да се пречи на учебния процес, защото за разлика от тебе и незнам там колко се някои хора искат да учат. П.С. Кой ви плаща ;-) Пръв ще съм на барикадата стига да има зад кого да застана, иначе никакъв смисъл ''нов бардак със стари *** не се прави''
138
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КироИзвади първо твоята греда ,тогава говори за окупаторите.България се е циганизирала що за изказване
137
4
 
33
 
! Отговори
Киро преди 10 години
До The kingТРЯБВА ДА СЕ ОСЪДЯТ ОКУПАТОРИТЕ СЪГЛАСНО ЗАКОНИТЕ В СТРАНАТА ЗА ОБСЕБВАНЕ НА ЧУЖДО ИМУЩЕСТВО И НАРУШАВАНЕ /ПРЕКЪСВАНЕ ДЕЙНОСТИТЕ В УНИВЕРСИТЕТА. ЗА ДА СЕ ЗНАЕ ОТ ПРОТЕСТЪРИТЕ ЧЕ В СТРАНАТА ИМА ЗАКОНИ
136
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NE SUD A PUBLICHNO LINCHUVANE TRIABVA...........................................
135
4
 
29
 
! Отговори
The king преди 10 години
Нормално е да ги съди. Все пак те са спрели учебния процес, било то и за ден и като големи хора трябва да си понесат последствията от действията.
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Gledah s interes t.n."okupatori" i si kazah, ako tezi kreaturi govor6ti na dialekt, bez nikakva ideq i cel, ako te sa kaimaka na ob6testvoto togava kakvi sme nie ostanalite?Na horata im omruzna da budat podlugvani s idei i deistviq plateni zadkulisno za da se postigat drugi celi.Sega da se zavede po edno delo, da se nalogat globi i izklu4vane ot universiteta s pravo na kandidatstvane, za da razberat, 4e taka bezideino, bez cel i programa, bez istisnki stoinostni lideri nqma da ima rezultat!!
133
2
 
33
 
! Отговори
Илиева преди 10 години
Правилно мисли професорът!Всеки пълнолетен гражданин в тази държава трябва да носи отговорност за действията си .Успех!
132
9
 
36
 
! Отговори
Dimitko преди 10 години
Протестирайте за по-високи заплати, по-високи пенсии, по-добър стандат на живот, намаляне на корупцията...Защо да се сменява правителството? Кой друг ще изберем?
131
24
 
5
 
! Отговори
иван преди 10 години
Като поискаха оставката на ректора хайде да ги съдим. Предните протестиращи можеше да си окипират и до пролет.Този който се прекачва през оградата прилича на вътрешния министър. Прави нещо човека.
130
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо да осъдят нашите продажници,продадоха всичко, държавата е на дъното ,занимават се с единственото което имаме младата интелигенция, и тя е на изчезване
129
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименNyama i te da dojiveiat, zashtoto samo v BG stava tova. Da se sadiat studenti za grajdanski pozicii vmesto tezi izpraznili haznata!