Фините прахови частици - най-големият проблем за въздуха у нас

Замърсяването с тях идва предимно от битовото отопление през зимата и от транспорта
30 яну 2014 11:33, Елена Кирилова
6
Фините прахови частици - най-големият проблем за въздуха у нас
Снимка: Bulgaria On Air

Замърсяването с фини прахови частици в България е едно от най-сериозните в Европа, заяви в ефира на Bulgaria On Air Иван Ангелов, директор дирекция "Опазване на чистотата на въздуха" в Министерството на околната среда и водите.

Според експерта на национално ниво има проблем с фините прахови частици, породен преди всичко от битовото отопление през зимата и от транспорта. В два български града има превишаване на стойностите на азотните оксиди, но като цяло ситуацията у нас е значително по-добра от тази в Европа по този показател.

Други две-три населени места в България пък имат проблем със замърсяването със серния диоксид, предимно заради инсталациите, които работят с високи нива на емисии от този замърсител, твърди Ангелов. По думите му картината у нас не бива да се представя като апокалиптична.

„Хората имат основание да се притесняват, но не трябва да са изплашени“, категоричен е той.

Ангелов посочва, че средно големите горивни инсталации в страната са около 25 на брой, а емисиите от тях са нормирани още през 2003 г. Добрата новина е, че всички инсталации спазват изискванията по старата директива, коментира директорът на дирекцията.

По думите му България все още няма санкции по тези точки, но има стартирани процедури във връзка с качеството на въздуха. Една от тях е свързана със замърсяването със серен диоксид в Гълъбово, Димитровград и Перник, като в първите два града проблемът продължава да стои.

Относно процедурата за прах, азотни оксиди и серен диоксид Ангелов посочва, че с първите България е успяла да се справи, но по останалите две са възможни превишения на емисиите през 2013 г. съответно с малко под 10% и около 3-5%.

Най-сериозната процедура е тази за фините прахови частици, където масово се получават превишавания. Експертът смята, че без усилията на цялото общество и най-вече на общините, този проблем няма как да бъде решен.

По думите му новите европейски правила за опазване чистотата на въздуха все още не са влезли в сила в България и по тях още не са водени преговори. В момента у нас се изучават всички документи, за да бъде изготвена рамкова позиция на страната. В нея ще бъдат посочени вижданията на експертите за това кое от предвиденото за България е изпълнимо и дали има някакви възражения по предложенията.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Gen преди 10 години
Някои градове в Европа са залбранили преди 30 години отопление с въглища.Поредния абсурд в Б-я. А дали има лоби от вносителите на въглища / с най-лошото възможно качество /
4
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 10 години
ами ако пробва общината да поддържа улиците чисти и измити... това е проблемът с праховите частици! Мърлящината!
3
0
 
8
 
! Отговори
Георги Димитров преди 10 години
Ха ха ха, начи битовото отпление най-ви пречи.Ми ко праим лятото тогава като положението е същото че и по-лошо. Вероятно тогава са виновни климатиците? Това чантаджиите сте невероятни елементарни хора, като и за децата е ясно че проблема е от огромното движение по непочистените улици покрити с изобилие от пясък, луга и кал
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шопе, ти си екошоп. Изгарянето на дърва не замърсява. Мръсотията идва от въглищата. И един интересен факт - В Испания на дърва се топлят само богатите. Така че, евала на тебе ако и да не си в Испания!
1
1
 
6
 
! Отговори
шопа преди 10 години
И аз искам топлофикация,ама нейсе сега трябва да цепя дърва.