БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява

Тренчев: Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме
31 яну 2014 11:13,
550
БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява
Снимка: архив, Dnes.bg

В България липсват съвременни институции за съвременни индустриални отношения –  трудов съд, предварителен трудов арбитраж, институции за медиация, каквито има във всички европейски страни. Сегашният Кодекс на труда е приет през 1986 г., при коренно различни отношения и характер на собственост.

Това каза пред БНТ Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) по повод предложените от камарата радикални промени в Кодекса на труда, включително възможността работник да бъде уволняван с имейл.

Припомняме, че работодателите предложиха още да могат да назначават 15-годишни, да се въведе електронна трудова книжка и да се регламентира трансферът на работници между фирмите. Те искат още премахване на класа „прослужено време“ и да се преразгледа правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Ние предлагаме 29 промени, защото трудовото ни законодателство е остаряло, каза Данев. Той посочи като пример, че в Европа заетостта на намалено работно време е 19,5%, в България – 2,4%. Срочните трудови договори в Европа са 14,1%, у нас – 4,1%. За втори трудов договор цифрите за Европа и страната ни са съответно 3,8% и 0,4%. Затова организацията му иска да се доближим до изискванията на европейските пазари.

Ние сме в дъното на всякакви класации, докато не въведем нормални европейски норми на пазара на труда, допълни  Данев, според когото синдикатите „извиват ръцете на работодателите“ със заплахи за стачки и непрекъснато се искат социални помощи.

Излишно се драматизира, защото работодателите могат да предложат каквото си искат, но от политиците зависи дали ще бъде узаконено или не, репликира д-р Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа”. Той одобри някои предложения, като припомни, че синдикатът предлага от  1995 г. да има трудов съд. Синдикатите приемат и електронната трудова книжка като нещо нормално. “Оттук нататък започват такива предложения, на които просто няма как един разумен човек да се съгласи”, коментира синдикалният лидер.

“Не стига, че взеха икономиката за жълти стотинки, не стига, че я нарязаха на скрап, не стига че всеки лев в чужд джоб го считат за лична обида, а сега искат да те уволняват по имейл, да няма класове, с което заплатите на хората ще отидат надолу. Имаше такъв опит по времето на Милен Велчев – тогава струпахме 50 хиляди човека и те се отказаха”, заяви Тренчев.

„Случили са на народ нашите работодатели и нашите политици. Ако вашите предложения ги направите в Гърция, ще ви бият с тояги. И 350 лв. много ви се виждат“, обвини бизнеса синдикалистът.

Допълнителното заплащане за прослужено време е от времето на Сталин, пари се дават за умения, производителност и резултати, отговори Данев. Той се аргументира, че минималната заплата в IT сектора е 1500 лв. и там няма протести. „Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява за работа“, каза още  изпълнителният председател на БСК.

Тренчев заяви, че бизнесът иска практически работещите да нямат права, такива да имат само работодателите. „Нашият работодател – това са назначени капиталисти, половината ДС, половината номенклатура. Защо нямаме скандали със западни инвеститори, само с нашите, които съсипват и нарязват предприятия“, попита той.

Тренчев допълни, че работодателите първо е трябвало да обсъдят своите 29 предложения със синдикатите, а не да ги пращат направо на правителството. На въпрос заплашен ли е тристранният съвет той отговори: „Ние там не ходим, защото считаме, че е безсмислено“.

Данев отговори, че не може със стар закон да имаме модерна икономика, което изисква промени в Кодекса на труда.

„Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме“ - така обобщи предложенията на работодателите Тренчев.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
456
0
 
1
 
! Отговори
коментатор преди 10 години
Компанията в която работя е мултинационална и с това се изчерпват хубавите думи за нея.Навсякъде комисионерство и шуробаджанащина.Никой не си позволява да закъснява и всички си вършат работата с цената на всичко и какво получават -4 и педесет на час плюс 50 стотинки доплащане за нощен труд това може да се нарече само по един начин- грабеж.В същото време българският шев на дружеството получава 3000 лева ама на ден.Значи трябва да е от ранга на Акио Морита или Бил Гейтс.
455
0
 
5
 
! Отговори
поп Кръстю преди 10 години
Всички даневци в бг са кърлежи.работодателите в бг нищо не дават-даже един кат раб. дрехи.Искат обаче и 10 работника да имат от труда им и джип БМВ и яхта и по 3-4 почивки за семейството си в луксооозни чужбини.Да не говорим, че образованието в БГ е 0 и техните учат само в чужбина.....Изобщо, калашниците ги продадоха и няма даже с какво да ги плашим.....
454
0
 
4
 
! Отговори
поп Кръстю преди 10 години
Искам да знам кои са тия "работодатели".В БГ такова животно нЕма.ДС и БКП и костов оглозгаха икономиката за по 1лв., режат я, декапитализират я и т.н. и ние им слугуваме, че и мълчим..... Не монополистите, а т.нар. бг "капиталисти" са виновни за състоянието на хората. Къде, кога и колко е работил тоя *** данев, кой е той от къде се пръкна и кой му плаща последните 30 години....????? Не заплатите, а искам да им видя на всичките те какво са работили и работят??? Или просто професия-со
453
4
 
2
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ ПОДСТРЕКАТЕЛИ ЗА РАЗГРАБВАНЕТО НА БГ , С ВСИЧКИТЕ МУ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА БЕЗРАБОТИЦА , БЕДНОСТ И ЛОШО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ...... ЩЕ НАДМИНЕ ТОДОР ЖИВКОВ ПО ГОДИНИ НА УПРАВЛЕНИЕ. ДОКТОР И ПРОФСЪЮЗЕН ЛИДЕР МИ ЗВУЧИ КАТО ДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО......
452
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мутро бизнeса щe направи заплатитe по човeшки кохато пуснат обява за работа за 300,или 400 лeва никои нe сe обади.А това щe станe нe слeд много дълго врeмe.България сe обeзлудява с бързи тeмповe
451
0
 
3
 
! Отговори
234 преди 10 години
До 123И без да съм специалист виждам, че проблемът е на шефа ти. А като не си мотивиран бачкаш много по-малко или се махаш от фирмата
450
0
 
9
 
! Отговори
К.М. преди 10 години
Що се чудите, Данев изразява класовия интерес, те затова му и плащат "работодателите". Макар много се съмнявам да е работил някога в завод или цех. Да видим колко е пушил. Що не *** да пробва в някои от шивашките цехове да излезе да пуши. Щото аз съм работил в завод по времето на соца, 8 часа на три смени с почивни дни по график, непрекъснат цикъл и 30мин. почивка да хапнеш в съблекалнята. А че рабоодателите са на мнение, че трябва да се работи по 24часа без почивен ден и без заплащане, храна...
449
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българина нe работeл ,ами виe мрусни алчни робовладeлци заплащатeли достоино труда му за да ви работи съвeсно.даватe по 300 400 лв заплати,а виe живeeтe в лукс помиари такива.Българина e много по съвeстeн работник ,когато труда му сe заплаща достоино.2,5 милиона българи работят в чужбина,Работил съм в Англия и знам как работъят българитe когато им сe плаща и има човeшко отношeниe от страна на работодатeлия.
448
0
 
11
 
! Отговори
Единствения изход преди 10 години
Както добре знаем,единствения изход е на вън или да работим не за работодател.В България няма работодатели,има само робовладелци.Знаем как стоят нещата с надцакването с робовладелеца и роба.Нарича се узаконено беззаконие в полза на робовладелеца.Голяма рядкост са работодателите.Така че уважаеми българи,добре правите че пушите,закъснявате и не работите.Това е единствената правилна и закономерна реакция.За съжаление ако желаем заплащане ще трябва да търсим работа в чужбина.Там се заплаща труда !
447
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Познавам поне трима чужденци от развити държави, които дойдоха да живеят тук и бяха "побългарени" след 2-3 години. Само една японка се мъчи 5-6г. и накрая напусна мъжа си българин и се върна в Япония, каза че повече не иска да й стъпи крака тук.
446
0
 
3
 
! Отговори
akap преди 10 години
darjat horaa do 8 na rabota tapi seqncheta doshi na gurbet ot selata i studenti. RABOTI SE OT 9 do 4- 5 razberete go tova skapani FIRMI. Sled 5 si zimam deteto ot detska i vi tega po edna maina
445
0
 
15
 
! Отговори
фактолог преди 10 години
В БГ работят само бизнесмените...не пушат.не пият кафе .нямат гаджета за секретаркии работят само със западни фирми...браво....още малко само 200 300 години и ше сме супер сила...........
444
0
 
20
 
! Отговори
Фактите преди 10 години
През 15 минути пуши , прави кутия и половина за 8 часа .Смешно твърдение.Впечатляващо е че не се коментират предложенията на робовладетелите , да продават работниците , да назначават деца ,да уволняват по настроение.А и защо се премълчава , че нетният дълг на частният капиталистически сектор вече 100 милиарда ?
443
0
 
26
 
! Отговори
123 преди 10 години
Веднага давам пример.В офиса на фирмата двете служителки взимат по 650 лв и работата им се състои в стоене във фейсбук и поръчки на дрешки по интернет.Мижитурката която е познат на шефа си бърка в носа цял ден и взима 600лв.Аз си троша ръцете и краката и вечер рухвам у дома пак за 600 лв.Хайде сега разбиращите и специалистите да ми обяснят къде ми е мотивацията да продължа да го правя или да създавам впечатление че го правя с до 20% от досегашната ми работа.В мен ли ще бъде проблема?
442
15
 
3
 
! Отговори
елена преди 10 години
Но българите не трябва да се оплакват, трябва да се развиват всеки ден, да се учат, за да подобрят финансовото си състояние.Когато си добър кадър никой няма да иска да те загуби.
441
0
 
9
 
! Отговори
елена преди 10 години
Смисъл от трудови съдилища няма.Преди време имаше такива, но те бяха прекратени, поради недостатъчна ефективност, т.е. нямаше дела.Сега ГПК си върши работата, но въпроса е в това, че работодателите могат да се обявят в несъстоятелност и да скрият парите и после работниците няма как да си вземат заплатите.Това трябва да се промени, а не да се правят нови фиктивни съдилища.По отношение на мързеливите работници.Има и мързеливи, има и работливи...
440
0
 
9
 
! Отговори
ikonomist преди 10 години
ima pari za zaplati ,ama shefovete sve se opravdavat kriza bilo,neznam si kvo, pak si kupuvat djipove za 200 000 lv I si karat jenite I lubovnicite vsqka sedmica v Greece ili na Kanarskite o-vi, a sivata ikonomika darpa okolo 14-15 mlrd.lv godishno ot horAta-tuk spokoino moje minimalnata zaplata da si e 400 ewro.srednata okolko 700 ewro I veche standarta na jivot shte stanee drug ama monopolistite I kartelite ne iskat ina4e nqma da mogat da si smenqt kolite I jenite prez den//...........tova e
439
5
 
8
 
! Отговори
явер преди 10 години
"БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява"Че това новина ли е?
438
2
 
31
 
! Отговори
анализатор преди 10 години
Г-н Данев, защо да променяме трудовото законодателство? Вие и без това не го спазвате.....
437
20
 
7
 
! Отговори
реалист преди 10 години
В съседна на моята фирма , инвеститор от Германия периодично взима на работа румънци.Попитах го веднъж защо го прави и човека ми каза , че един румънец работи колкото 3.7 българи!!!С командировъчни ,хотел и транспорт румънците му излизат по-евтино от нашите работници.И качеството е несравнимо.Да не говорим за претенциите и номерата на българския работник.Така , че заплатите са сравними с резултатите.Соца умря и е време да се бачка...