БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява

Тренчев: Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме
31 яну 2014 11:13,
550
БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява
Снимка: архив, Dnes.bg

В България липсват съвременни институции за съвременни индустриални отношения –  трудов съд, предварителен трудов арбитраж, институции за медиация, каквито има във всички европейски страни. Сегашният Кодекс на труда е приет през 1986 г., при коренно различни отношения и характер на собственост.

Това каза пред БНТ Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) по повод предложените от камарата радикални промени в Кодекса на труда, включително възможността работник да бъде уволняван с имейл.

Припомняме, че работодателите предложиха още да могат да назначават 15-годишни, да се въведе електронна трудова книжка и да се регламентира трансферът на работници между фирмите. Те искат още премахване на класа „прослужено време“ и да се преразгледа правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Ние предлагаме 29 промени, защото трудовото ни законодателство е остаряло, каза Данев. Той посочи като пример, че в Европа заетостта на намалено работно време е 19,5%, в България – 2,4%. Срочните трудови договори в Европа са 14,1%, у нас – 4,1%. За втори трудов договор цифрите за Европа и страната ни са съответно 3,8% и 0,4%. Затова организацията му иска да се доближим до изискванията на европейските пазари.

Ние сме в дъното на всякакви класации, докато не въведем нормални европейски норми на пазара на труда, допълни  Данев, според когото синдикатите „извиват ръцете на работодателите“ със заплахи за стачки и непрекъснато се искат социални помощи.

Излишно се драматизира, защото работодателите могат да предложат каквото си искат, но от политиците зависи дали ще бъде узаконено или не, репликира д-р Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа”. Той одобри някои предложения, като припомни, че синдикатът предлага от  1995 г. да има трудов съд. Синдикатите приемат и електронната трудова книжка като нещо нормално. “Оттук нататък започват такива предложения, на които просто няма как един разумен човек да се съгласи”, коментира синдикалният лидер.

“Не стига, че взеха икономиката за жълти стотинки, не стига, че я нарязаха на скрап, не стига че всеки лев в чужд джоб го считат за лична обида, а сега искат да те уволняват по имейл, да няма класове, с което заплатите на хората ще отидат надолу. Имаше такъв опит по времето на Милен Велчев – тогава струпахме 50 хиляди човека и те се отказаха”, заяви Тренчев.

„Случили са на народ нашите работодатели и нашите политици. Ако вашите предложения ги направите в Гърция, ще ви бият с тояги. И 350 лв. много ви се виждат“, обвини бизнеса синдикалистът.

Допълнителното заплащане за прослужено време е от времето на Сталин, пари се дават за умения, производителност и резултати, отговори Данев. Той се аргументира, че минималната заплата в IT сектора е 1500 лв. и там няма протести. „Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява за работа“, каза още  изпълнителният председател на БСК.

Тренчев заяви, че бизнесът иска практически работещите да нямат права, такива да имат само работодателите. „Нашият работодател – това са назначени капиталисти, половината ДС, половината номенклатура. Защо нямаме скандали със западни инвеститори, само с нашите, които съсипват и нарязват предприятия“, попита той.

Тренчев допълни, че работодателите първо е трябвало да обсъдят своите 29 предложения със синдикатите, а не да ги пращат направо на правителството. На въпрос заплашен ли е тристранният съвет той отговори: „Ние там не ходим, защото считаме, че е безсмислено“.

Данев отговори, че не може със стар закон да имаме модерна икономика, което изисква промени в Кодекса на труда.

„Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме“ - така обобщи предложенията на работодателите Тренчев.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
26
 
8
 
! Отговори
Така де преди 10 години
БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява,всеки иска на компютър да работи и никой не ще да подхване мотиката.
15
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И заради такива като Данев, ще стават повече Андрешковците!
14
0
 
61
 
! Отговори
да го ду*ате преди 10 години
Абе Данев , като правиш сравнения между България и Европа ,защо пропусна да кажеш каква е минималната часова ставка в Европа и тук.
13
3
 
59
 
! Отговори
123 преди 10 години
Малко нагличко, бе г-н Данев, не мислите ли?Защо не оправите първо въпроса със сивата икономика, а?Е тна това вече аз му викам "комунистическо цоцане"!!!
12
11
 
55
 
! Отговори
работник преди 10 години
Е драги сънародници видяхте ли назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС какво искат-просто народа да бъде роби. Да го доят стрижат, но без да го хранят. Аз работя в Западна фирма и получавам заплата от 1600 лв. и всички видове застраховки ми са платени. Сега балъците пак да гласуват за социалните партии БСП-ДПС-Атака-ДС, че ще им обещаят заплати от 2000 лв ама един друг път.
11
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Божидар Данев изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК)" - Представям си какъв долен хрантутник е и тоя на държавната хранилка ама иначе много ги разбира нещата българинът само пушел и не работер *** такъв, да отиде да види как работят наще сънародници на запад за по-добро заплащане!
10
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щото "работодателите" - комплексари и измамници, дето се чудят как да си купят "лъскав"мерцедес на 3-4 години и пробег около 500 хил. километра много плащат нали?
9
0
 
101
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Божидаре, Божидаре, в България преди всички липсват елемнтарни условия за работа на наемния работник от учител и лекар до миньор и машинист, а тези условия започват с възнаграждението.Заплатата!!!!Заплатите в България са сравними с тези с в Екваториялна Гвинея.Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява за работаЗа подобни генерализации, някой крупни робовладелци ще ти пляскат, но аз ти казвам, че си един ***!
8
0
 
93
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме - така обобщи предложенията на работодателите Тренчев.Нямаше как по-добре да му го каже.
7
1
 
84
 
! Отговори
Питащ преди 10 години
Данев, Данееееев, Данев! "Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява..." Обаче, както гледам, не те е оставил нито без сингъл молта, нито без Коибата. Да не говорим за другите насъщни благини. Чудя се, батка, ако трябва сам да си ги изкарваш, докъде ще стигнеш? А?
6
1
 
90
 
! Отговори
таня преди 10 години
Каквито работодателите, такива и работниците. Алооо, какво плащате, та негодувате? Развратихте българина, превърнахте го в ***, сега очаквате невъзможното. Защо в чужбина този същия човек работи , а тук се мотае? Отговорете си сами!
5
1
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Случили са на народ нашите работодатели и нашите политици. Ако вашите предложения ги направите в Гърция, ще ви бият с тояги. И 350 лв. много ви се виждат, обвини бизнеса синдикалистът.Да ама гърците са хитър народ - ние сме ориенталско племе!
4
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички политици на прехода да излязат да се извинят на българския народ и да изчезват
3
2
 
62
 
! Отговори
Homer преди 10 години
Данев яж минзухари!
2
1
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а депутатите всеки ден ли са в парламента ?А ,ЗАПЛАТИ ЗАЩО ВЗИМАТ ?А,те не ядат ли кюфтета по време на заседание ?И защо вчера депутатите си овеличиха заплатите? ...................................не е за говорене
1
2
 
89
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За тез пари толкоз.