БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява

Тренчев: Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме
31 яну 2014 11:13,
550
БСК: Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява
Снимка: архив, Dnes.bg

В България липсват съвременни институции за съвременни индустриални отношения –  трудов съд, предварителен трудов арбитраж, институции за медиация, каквито има във всички европейски страни. Сегашният Кодекс на труда е приет през 1986 г., при коренно различни отношения и характер на собственост.

Това каза пред БНТ Божидар Данев – изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК) по повод предложените от камарата радикални промени в Кодекса на труда, включително възможността работник да бъде уволняван с имейл.

Припомняме, че работодателите предложиха още да могат да назначават 15-годишни, да се въведе електронна трудова книжка и да се регламентира трансферът на работници между фирмите. Те искат още премахване на класа „прослужено време“ и да се преразгледа правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Ние предлагаме 29 промени, защото трудовото ни законодателство е остаряло, каза Данев. Той посочи като пример, че в Европа заетостта на намалено работно време е 19,5%, в България – 2,4%. Срочните трудови договори в Европа са 14,1%, у нас – 4,1%. За втори трудов договор цифрите за Европа и страната ни са съответно 3,8% и 0,4%. Затова организацията му иска да се доближим до изискванията на европейските пазари.

Ние сме в дъното на всякакви класации, докато не въведем нормални европейски норми на пазара на труда, допълни  Данев, според когото синдикатите „извиват ръцете на работодателите“ със заплахи за стачки и непрекъснато се искат социални помощи.

Излишно се драматизира, защото работодателите могат да предложат каквото си искат, но от политиците зависи дали ще бъде узаконено или не, репликира д-р Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа”. Той одобри някои предложения, като припомни, че синдикатът предлага от  1995 г. да има трудов съд. Синдикатите приемат и електронната трудова книжка като нещо нормално. “Оттук нататък започват такива предложения, на които просто няма как един разумен човек да се съгласи”, коментира синдикалният лидер.

“Не стига, че взеха икономиката за жълти стотинки, не стига, че я нарязаха на скрап, не стига че всеки лев в чужд джоб го считат за лична обида, а сега искат да те уволняват по имейл, да няма класове, с което заплатите на хората ще отидат надолу. Имаше такъв опит по времето на Милен Велчев – тогава струпахме 50 хиляди човека и те се отказаха”, заяви Тренчев.

„Случили са на народ нашите работодатели и нашите политици. Ако вашите предложения ги направите в Гърция, ще ви бият с тояги. И 350 лв. много ви се виждат“, обвини бизнеса синдикалистът.

Допълнителното заплащане за прослужено време е от времето на Сталин, пари се дават за умения, производителност и резултати, отговори Данев. Той се аргументира, че минималната заплата в IT сектора е 1500 лв. и там няма протести. „Българинът не работи, през 15 мин. пуши, закъснява за работа“, каза още  изпълнителният председател на БСК.

Тренчев заяви, че бизнесът иска практически работещите да нямат права, такива да имат само работодателите. „Нашият работодател – това са назначени капиталисти, половината ДС, половината номенклатура. Защо нямаме скандали със западни инвеститори, само с нашите, които съсипват и нарязват предприятия“, попита той.

Тренчев допълни, че работодателите първо е трябвало да обсъдят своите 29 предложения със синдикатите, а не да ги пращат направо на правителството. На въпрос заплашен ли е тристранният съвет той отговори: „Ние там не ходим, защото считаме, че е безсмислено“.

Данев отговори, че не може със стар закон да имаме модерна икономика, което изисква промени в Кодекса на труда.

„Ако можем да работим без заплати, или дори да ви плащаме“ - така обобщи предложенията на работодателите Тренчев.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
472, бачкал съм и в чужбина, в момента бачкам тук за добри пари, скоро пак се изнасям. В България, в тая среда, която е тук, бизнес не смятам да правя. Всичко е "наши хора", "твои хора", обръчи и не знам какво си. Въпросните "наши хора" се закопават и сами, няма нужда да ги закопавам аз. До пет-шест години няма да има кой и мрежата в офиса да им поддържа, всичко ще се е изнесло. Ама те фабриките си няма да изнесат, обзалагам се. Просто не могат.
415
5
 
1
 
! Отговори
476 преди 10 години
До БЪЛГАРИНЪТАми аз плащам редовно на персонала си, каквото сме договорили. Между другото заплатите, които плащам на специалистите са огромни за България и често по отделни проекти си намирам адски трудно специалисти. За местен ... това е въпрос на субективна преценка - данъците, осигуровките и др. задължения към държавата си ги плащам. Ако мислиш обаче да си поделя поравно печалбата си със служителите ми и държавата сори, но не съм *** :)
414
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСК не е лицето на работодателите,там са старите 65год. комунисти за разлика от КРИБ ,където са по-младите ,предсгавляващи и чуждестранни фирми.Важно е да се разбере,че е по-добре в България да има чужди инвестиции,а не български работодатели със съмнително минало.Брутният вътрешен продукт на България на глава от населението е около 7000 долара годишно.Докато няма свежи инвестиции,няма да има и по-високи заплати.
413
1
 
16
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Преди няколко години в една шивашка фабрика в Търговище бяха внесли работници от Виетнам, защото българинът бил мързелив и не си заслужил 350 лв. заплата. След 3 месеца всички виетнамци от шивашкото предприятие бяха избягали заради лоши условия на труд и ниско възнаграждение.
412
2
 
1
 
! Отговори
467 преди 10 години
Добре бе, съгласявам се с теб, че българските бизнесмени са гола вода - ***, прости и за нищо не стават. А ти си умен, прекрасен специалист и изключително подготвен.Само не разбирам що не вземеш да станеш един бизнесмен, пък да почнеш да плащаш по 4-5 хил. заплати, че да привлечеш де що има кадърни специалисти като тебе и за нула време да разкатаеш фамилията и изринеш всички тия некадърни български бизнесмени.
411
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радвайте се че не сме родени в някоя държава като Северна Корея или Сомалия.
410
2
 
6
 
! Отговори
465 преди 10 години
Ама хич не е това разликата, *** ти не можеш да го схванеш. Работил съм в Германия, да работника идва точно в 8 и си тръгва точно в 5. Обаче ... Давам ти *** пример ФолВе - средноголяма немска фирма - ср. заплата 3500 евро, на *** бачкатор 2000 и нещо - 100 хил. работници и служители и произведена продукция за 20 млрд. евро. БВП на България е 30 млрд. евро при 7 млн. гърла. Сега схвана ли що тук заплатата е толкова, а там е 10 пъти повече или да обяснявам с картинки?
409
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до До БЪЛГАРИНЪТДа, бе, като ги знам нашите бизнесмени, направо световна експанзия ще направят :)))) Чужди - може би, нашите освен да хитреят на дребно и да се чудят как да залъжат персонала, че е било "тежка година", друго и не могат много. Някои не могат лаптопа да си включат, фабрика ще местят. Нали във Филипините няма кой да им покрива вечно гърба, а те така не са свикнали.
408
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БЪЛГАРИНЪТЧе къде и кога някой някога се е интересувал как мързеливците ще си плащат тока и храната? Живееш в колиба на тъмно и рупаш отпадъци от кофата. Или бачкаш за 300 лв. и си плащаш сметките, а за клюпане каквото и ако остане. Кой е крив, че за толкова изработваш.
407
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
459, хубава логика, именно заради нея я докарахме дотам даже фирмите за транспорт да изпитват недостиг на шофери на тирове. Карайте така още няколко години и ще разчитате само на Бай *** и пенсионери.
406
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БЪЛГАРИНЪТНикой не ще да ти вкарва евтина работна ръка тука бе ***. Хората просто си закриват фабриката тук и я местят във Филипините. А ти рупаш марула и ревеш, че си безработен и си седиш в къщи за 0 лв. вместо да бачкаш за 300 :)
405
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой тука вика, че щели да си взенат виетнамци...Абе, дори виетнамците не искат да идват тука. Даже индийците бачкат по арабския свят, че дават повече кинти. А индийските програмисти не щат и да чуят да идват да бачкат за БГ работодател, освен за яки кинти. Пускайте обяви във витнамския ***, пък да видим що за матриал ще ви се върже да бачка като луд за 250-350 евра.
404
3
 
2
 
! Отговори
456 преди 10 години
Не разбрах само какво ревеш? Ето пазара вече официално ти е отворен, не че преди не беше. Искаш заплата 800 паунда - ходи да ставаш болногледач или чистач в Англия. Искаш заплата 2 хил. евро ми бягай на нефтена платформа кеф ти в Норвегия, кеф ти в Мексико.Искаш заплата 20 бона в евро, ами кандидатствай за съответната позиция във фирма, която търси такъв специалист за толкова. Какво ти пречи? Никой не те е вързал или принудил да бачкаш тук за 300 лв.
403
3
 
4
 
! Отговори
452 преди 10 години
Така си мислиш ти, щото не си минавал Драгоман :). На повечето места в Европа могат да те уволнят без никакви предизвестия и формалности от днес за утре и хич не те оправя това, че си в отпуск по болест :). Тези, които заминаха и се устроиха навън го направиха, защото искаха да работят и го правеха. В България работа има бол, стига да ти се работи. Ама тук гледам всеки си мечтае за държавна службица с огромна заплата :). Е нема бати и у складу нема :)
402
4
 
6
 
! Отговори
бизнесмен преди 10 години
Заплатите в Бг са прекалено високи и не съответстват на пазара на труда. Трябва да бъдат значително намалени и когато дойде нивото в което ще има свободни работни места на които никой няма да иска да работи заплатата леко да се повишава. При положение, че за работно място със заплата от 500 лв. се тълпят по десет кандидата значи възнаграждението е високо.
401
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименти мен не ме мисли другарю анонимен бизнесмен
400
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"..минималната заплата в IT сектора е 1500 лв." - това е пълна лъжа ! "....И 350 лв. много ви се виждат..", "..Нашият работодател това са назначени капиталисти, половината ДС, половината номенклатура.." - Абсолютно точно казано !
399
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До хахаха"както се казва "за толко пари толко"Сбъркана ти е логиката. В бизнеса първо изкарваш парите и тогава получаваш заплата. А ти не бери грижа - евтина работна ръка по света бол. Не случайно вече все повече фирми изнасят производството си от България към по-евтини пазари на труда.А ти кво ще кльопаш, щото цените тук те първа ще растат си е твой проблем :)
398
1
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
както се казва "за толко пари толко"
397
4
 
4
 
! Отговори
445 преди 10 години
До АнонименНе са същите мързеливи българи. В чужбина са тези които искат да работят и работят. В България останаха предимно търтийте, дет всичко им е криво и всички са им виновни, само не и те. Разбира се от този тип също се пробваха в чужбина, но подвиха опашка и се върнаха, защото не стават за нищо. Сега реват из форумите и по улиците, че са недооценени.Гледах и на протестите - един комшия и брат му и двамата пиянки първа писта и реват за по-високи заплати. А те самите изобщо нямат работа :)