Да се лее вино! Днес е Трифон Зарезан

Имен ден празнуват всички с имена Трифон, Трифонка, Лозан и Лозанка
Обновена: 1 фев 2014 07:50 | 1 фев 2014 07:49, Красимир Ангелов
31
Да се лее вино! Днес е Трифон Зарезан
Снимка: Булфото

Българската православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Свети Трифон живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христа. Заради силната си вяра още от младини той бил надарен от Бога с лечителска дарба. По времето на гоненията срещу християните при римския император Декий Траян, управлявал от 249 до 252 г., Трифон бил арестуван, подложен на мъчения и  осъден да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне смъртта по-бързо, склонил глава и починал.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари, като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Трифоновден е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. На 1 февруари се празнува Трифоновден, на 2 февруари - Сретение Господне, а на 3 февруари  - Свети Симеон.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.

В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино и светена вода, и  поръсва с пепел, която пази от Бъдни вечер.

След това започва зарязването на лозите, а като завършат работата си, мъжете устройват шумни веселби.

Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т. нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.

Днес имен ден празнуват всички с имена Трифон, Трифонка, Лозан и Лозанка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
ИВАН преди 10 години
ТРИФОН ЗАРЕЗАН Е НА 14 ФЕВРУАРИ ,ГОСПОДА РАЗДЕЛИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ !
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Да се лее вино! Днес е Трифон Зарезан."Честит имен ден.Обичам хората, които по душа са християни, защото са способни да прощават. Но такива двулични "празници" не признавам. Тангра ще ме съди.
19
1
 
3
 
! Отговори
глупава нация преди 10 години
Е, айде бай ***.. правете това което можете най-добре. Напивайте се и псувайте колко зле била България. Но докато това ви е приоритет няма да се оправите нито пари ще имате. Написах, че съм срещу алкохола, но всички алкохолици веднага ме нападнаха, а ме обвиниха, че и за политика съм говорил аххахаха:D
18
2
 
1
 
! Отговори
от 20 до 22 преди 10 години
Заради такива като мен ли? Каква политика, ти психично болен ли си? Какво разединяване :D Къде за бога споменах дума за политика :XГоворя за маниакалното желание на нацията да се напиват като прасета - с повод и без повод. Не може да обядваш и да пиеш алкохол, да закусваш да пиеш алкохол.. и за десерт на вечеря - алкохол. И през останалото време пак да пиеш.. и да се хвалиш на всички колко много си изпил. Или за да ви е празнично трябва да сте наляти като прасета.. май е така
17
1
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
До 20 : Заради такива хора като теб сме зле!Защото разединявате нацията, няма празници, няма делници! На най-големите празници - Коледа, Великден, на всеки празник влизам да пожелая нещо хубаво на хората, те пак се плюят и бистрят политиката!Ако бяхте толкова големи политици, нямаше да сме на това дередже!Да големи политици сте, но пред телевизора или тук. Стремете се да бъдете по-добри хора, не бъдете дребнави за всички. От дребни душици файда няма!Наздраве и честито. Живи и здрави всички!
16
8
 
3
 
! Отговори
пфф преди 10 години
Тва българското племе само се чуе кога да се напие и това му е в главата. После що сме толкова зле. Защото е геройство да се пият огромни количества и всеки да се 'смазва' всяка вечер.
15
1
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 10 години
Ей това българина все ще намери кусур на нещо. Днес е Трифоновден по стар стил. Който иска да празнува, който НЕ! Аз ще кажа Честито на всички именници, да са живи и здрави и да бъдат добри хора. Писна ми да слушам за политика! Искам поне 1 път като вляза в тоя форум да видя позитивни коментари, ама ... Айде честито, сипете си по едно винце и наздраве!
14
3
 
1
 
! Отговори
Бате Арни преди 10 години
Амън от секти. Празник на БПЦ, а се кланят на гръцки богове. I'll be back съм ви казал като Хесус Хрестос, после съм ви казал Hasta la Vista от Антихриста. Лошо нема. Бате ви Арни е кандидат за почетен медал на всеко световно по олимпииски игри.
13
3
 
3
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Днес не е ли по стар стил?
12
1
 
8
 
! Отговори
Ставри преди 10 години
За всички, които празнуват - Честито Трифон Зарезан !!Аз се го отбелязвам по стар стил на 14.02
11
2
 
12
 
! Отговори
до 11 преди 10 години
Утре е Петлъовден !А не оная подигравка на родните гей организации!Световния ден не е на 2 февриари ,но тук с пълна умисъл и съзнание се опитаха да изтрият този бългрски празник!Аз утре ще заколя петел и то демонстративно на улицата !
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Педро СъсеашвилиБраво.Въпреки политическите си пристрастия не си забравил празника си.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие куку ли сте?Съвпада с пропагандирания празник на китайските сърчица и хамерикано- ГОЛивудските филмировки.
8
0
 
12
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Зарязвайте днес на -15 ,като искате да останете без вино :)Ей, голям зор да се ликвидира българщината!!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Миков, зарязваш ли лозето ?
6
3
 
14
 
! Отговори
Селянина преди 10 години
Наздраве братя българи и брътчеди турци, нека вино да се лее днеска, да седнем всички на една маса, да му хапнем , да му пийнем и да теглим майните на политиците !!!
5
7
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
ТРИФОН ЗАРЕЗАН Е НА 14 ФЕВРУАРИ, ГОСПОДА СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРИ -ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА СЛЕД 1989 ГОД. ! 89 % ОТ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ , ПРАЗНУВАТ НА 14 ФЕВРУАРИ, ЯСНО ЛИ ВИ Е ГОСПОДА РАЗЦЕПНИЦИ НА НАРОДА ! ВАШИТЕ ДЕМАГОГИИ ОТДАВНА НЕ ВЪРВЯТ И ВИЕ В МОМЕНТА СЕ НАМИРАТЕ НА СМЕТИЩЕТО ! ЩЕ ВИ КАЖЕМ НАЗДРАВЕ И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ,НА 14 ФЕВРУАРИ !
4
13
 
6
 
! Отговори
АТИЛА преди 10 години
Шоурума на Руското Посолство находящ се на Позитано 20 трябва да бъде превърнат в ЕКАРИСАЖ, а самото Блядистанско посолство в Бесланско Школо.Членовете, Симпатизантите и Поддръжниците на Руската Славяно Комунистическа Терористична партия БКП-БСП, оперираща на територията на Задунайска губерния създадена преди 135 години от Руски *** за 32 тона злато трябва да се Ликвидират и ще се Ликвидират
3
0
 
3
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Ще празнуват ли Гроздова е Стафида имен ден?
2
1
 
15
 
! Отговори
ПРАЗНУВАЩ преди 10 години
НЕЗНАМ ДАЛИ ЩЕ ЗАРЕЖИМ ЛОЗЯТА И АСМИТЕ НО НИЕ ЩЕ СЕ НАРЕЖЕМ НАЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ ОБИЧАЩИ ВИНОТО ИН ВИНО ВЕРИТАС НАЗДРАВЕ