Марин Пенков: Никое правителство няма да се наеме да закрива болници

Търсят се свежи пари с идеята държавата да плаща пълните здравни вноски на децата
1 фев 2014 12:54,
2
Марин Пенков: Никое правителство няма да се наеме да закрива болници
Снимка: Bulgaria On Air

С идеята държавата да поеме пълната здравна вноска на децата се цели да бъдат намерени свежи пари за сектора, коментира в ефира на Bulgaria On Air началникът на отделението по "Образна диагностика" в софийската болница „Свети Иван Рилски” д-р Марин Пенков.

Припомняме, че преди дни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща с министър Таня Андреева заяви, че средства за нови клинични пътеки ще се осигурят, ако държавата започне да плаща пълния размер на здравната осигуровка за децата.

Председателят на съсловната организация предлага изравняване на детските здравни вноски с тези на пълнолетните, които плаща държавата, или 8 процента.- "Ако държавата плаща за децата не 4, а 8 процента здравна вноска, това ще осигури допълнителни 160 млн. лв. за половин година", уточни той.

Остава въпросът откъде ще бъдат осигурени средствата за целта, заяви на свой ред д-р Марин Пенков. Той коментира и идеята на здравния министър за създаване на публично-частни партньорства в областта на здравеопазването. По думите му реализиране на предложението може да помогне на държавни болници, които изискват голям начален капитал.

„Частният предприемач би имал интерес да изкарва пари, болницата да има добра апаратура.  Логиката е в това, че няколко болници ще могат да бъдат обслужвани от един център и няма има нужда да поддържат една и съща скъпа апаратура”, подчерта Пенков. В този смисъл той подкрепи и идеята за създаване на национални спешни центрове. – „ Проблемът тук е в намирането на кадри и осигуряването на финансиране”, заяви още той.

Според него никое правителство няма да се наеме със закриването на болници, въпреки тежкото финансово състояние на сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
ветеринар преди 10 години
30% от болниците в страната са само на хартия болници.Нито имат специалисти,нито имат апаратура,нито има условия за лечение.Още повече тенденцията е ситуацията да се влошава,а не обратното.