Бизнесът се страхувал да инвестира в работни места

БСК: Непрестанните законови промени създават нестабилност
Обновена: 3 фев 2014 20:03 | 3 фев 2014 20:03,
49
Бизнесът се страхувал да инвестира в работни места
Снимка: архив, Ройтерс

Бизнесът се страхува да инвестира в устойчиви работни места, защото непрестанните промени в трудовото законодателство създават нестабилност в трудово-правния климат. Наред с тромавата правораздавателна система, става все по-трудно да се поддържа стабилна бизнес среда и чуждите инвеститори ще продължат да ни заобикалят.

Това заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара на пресконференция, която разясни предложенията на БСК за промени в трудовото и осигурителното законодателство.

Преди дни от Стопанската камара изпратиха до министъра на труда Хасан Адемов, вицепремиера Даниела Бобева и ресорните парламентарни комисии списък с 28 мерки за намаляване на административната тежест и увеличаване на заетостта.

В последните няколко години българският бизнес е притискан многократно с промени в трудовото законодателство, каза Данев и изброи няколко поправки, приети от правителството наскоро. Той посочи неколкократното увеличение на минималната работна заплата, което не е съобразено с производителността на труда и с инфлацията (за последните пет години минималната заплата е повишена от 240 до 340 лева, бел. ред.). Данев посочи и въведеното възстановяване на данъка върху доходите до 340 лева, което по негова прогноза ще доведе до увеличение на броя на заетите поне с 10% и до нарастване на сивата икономика.

Той припомни и въведеното като прокризисна мярка правило първите три дни на болничния да се изплащат от работодателя, което е в тежест на бизнеса. Данев цитира данни, според които за 2013 година са издадени 13 милиона болнични листа, а преди 15 години те са били три пъти по-малко при по-голяма заетост.

За работодателите отпадането на възможността за прекратяване на трудовите договори за навършилите пенсионна възраст също е пречка – това спира назначаването на млади служители.

Божидар Данев обобщи, че за последните пет години са приемани само мерки в трудовото законодателство, които са „прокризисни и ретроградни“ и ограничават гъвкавия пазар на труда. Нормативната база е приета април 1986 година и по структура и философия не отговаря на европейските изисквания, както и на правилата на Международната организация по труда, посочи Данев. Той допълни, че „с подобна политика винаги ще сме с най-ниски доходи в Европа и тромавото законодателство е сред основните причини“.

Според него основен проблем за бизнеса продължава да бъде липсата на квалифицирана работна ръка, а това е така, защото не се изпълнява задължението по Конституция всички да учат до 16-годишна възраст. Данев припомни, че с правителството на ГЕРБ са подписани споразумения по някои от настоящите предложения, но те са останали на хартия.

„Беше подписано всички социални плащания от осигурителните фондове да отпаднат, да се засили контролът по отпускане на инвалидните пенсии, криминализиране укриването на осигурителните вноски включително и от заетите, но всичко това не се случи“, коментира председателят на камарата.

Сред предложенията на БСК са да се съкрати продължителността на отпуск по майчинство за сметка на повишаване на размера на обезщетенията, както и преразглеждане на правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Бизнесът иска още увеличаване на периода, в който работодателят може да въведе непълно работно време по икономически причини от 3 на 6 месеца за календарна година.

Друго предложение е да се облекчи разрешителният режим за работа на лица от 16 до 18 г. и да се намали прагът за възраст на наетите лица от 16 години на 15 години.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
До ИнвеститорМечтата ми е да заменя работниците с качествена техника - не ще заплати, не боледува че и отпуска не ще, не пуши цигари в работно време и не мрънка. Като за начало замених *** хамали с мотокар. ...ami cakai motokara posle da ti KUPUVA boklucite...ili krana...
47
0
 
0
 
! Отговори
s преди 10 години
Vazirai v Tailand ili Kitai, nikoi nqma da ti raboti bez pari.
46
0
 
9
 
! Отговори
юсуф преди 10 години
влезте в bgrabotodatel , и потърсете инфо за ЯНА -АД да видите колко интересни неща има , и записи как се "плаща" извънреден труд, и как се наказват работници . е такива бизнесмени не искат европеиски заплати , те искат африкански да ни дават
45
1
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 10 години
Абе мазник, като ти е неудобно тука хващай пътя и да те няма!
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Даноффффф, основния проблем на българския бизнес е, че не иска изобщо да плаща заплати и осигуровки а не квалификацията на работника!!! Доказателството е, как 600 хиляди българи работят в чужбина сигурно без квалификация бе лонгур смотан????? Българския бизнес е "чорбаджийски" и обича да е на "сянка", обича хаоса в държавата за да прави милиони на гърба на гладния работник!!!! Някой ден ще срешнеш на улицата "неквалифициран" и тогава ще видиш кон боб яде ли бе *** мазен!!!!!
43
0
 
10
 
! Отговори
Робиииии преди 10 години
Мълчете ИЛИ в най добрия случай МУЧЕТЕ, докато мошениците забогатяват на ваш гръб.***, *** българин. Мачкат, душат го, а той заврял глава в *** си ........
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе , тоя Божидар Данев няма ли да го пратят във пенсия най-накрая???На него му трябват само роби , които да му работят без пари и без никакви права до гроб.
41
0
 
10
 
! Отговори
rusev преди 10 години
нямало класифицирана работна ръка -как да има като българския бизнес я гони от българия.искат готови кадри .да могат всичко,но да не плащат-типично за нашият бизнес.колко е тук печалбата на бг бизнеса и колко в европа.като не влагате в хората,а само взимате от тях може и историята да се повтори.
40
0
 
10
 
! Отговори
pur6ing преди 10 години
Имам готова рецепта, с която да помогна на "бизНЕса" да започне да открива работни места! Само "социЯЛната" партия трябва да ме подкрепи! И така: Въвеждане на прогресивното данъчно облагане, както за печалбите от дейност, така и за тези от лихви по депозитите в банки! Толкоз! Стига ми е обяснявала дъртата червенокоса *** как предизборното им обещание за премахване на плоския данък било изпълнено на 2/3. Оставало им да обложат с 20% високите доходи, но срещали нежеланието на Доган! Глупости!
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като липсата на квалифицирана работна ръка, е такъв проблем, эащо не си внесат от вън? Доколкото энам, в Гърция беэработицата е 27%, в Испания 25%. И двете са в ЕС, така че няма нормативни пречки. Е, може би само эаплатите...?
38
0
 
13
 
! Отговори
ганъо преди 10 години
не е проблема да пратим 15 годишни ученички на касата в магазина, че дъртия бизнесмен да им се радва. проблема е да се научим да плащаме, че хората не са електрокари, че да вдигнем държавата на крака не бива българин да ***, краде и убива друг българин. че политик не е глагол и най малкото синоним на крада. иначе закривай, закривай ***
37
0
 
9
 
! Отговори
bongo Bongo преди 10 години
тука у вас може хора супер бизнес прави. не плаща пари на човек за работа, това таксис плаща директ на партия и всичко е 6. Много обича българия, парадизъ на юръп съюза. супер, супер. обича българия. тука всичко е посибъл
36
0
 
13
 
! Отговори
МНОГО преди 10 години
плашлив е този " бизнес " тук ! Със зъби да му скръцнеш и ще го снесе- *** и топло ! Голям " бизнес ", голямо нещо, няма що ! Чудя се, защо още го търпите ?
35
9
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 10 години
Младите трябва да се учат на труд, ако не си ходил по Европата *** и виж че по супермаркетите обслужването е основно от ученици от средните класове и освен трудовите навици получават добро заплащане.
34
1
 
11
 
! Отговори
БВВ преди 10 години
Тези промени са меко казано луди, лицемерни и експлоататорски. Хората над 24 трябва да работят и да получават разумни доходи, тези на 15 и 16 трябва да учат като целта е да учат до 23-24, а не да остават с основно или средно образование. Оплакванията за ниската квалификация идват от това, че се наемат хора в университет да вършат работа като хора с опит - само те се навиват да работят за ниските заплати, които се предлагат. И в същото време си пропускат лекциите, следователно и не могат да науча
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в какво инвестира БГ бизнеса в силиконови цици яхти бентлита нови джипове, тузарски хотели Западния бизес инвестира във високи технологии, образоване на човешките ресурси, технически изобретения
32
4
 
8
 
! Отговори
Инвеститор преди 10 години
Мечтата ми е да заменя работниците с качествена техника - не ще заплати, не боледува че и отпуска не ще, не пуши цигари в работно време и не мрънка. Като за начало замених *** хамали с мотокар.
31
0
 
19
 
! Отговори
ko40 von selo преди 10 години
сега като приемат да могат и 15 годишни да работят, идеално ще бъде. на 25 години с 10 стаж, 2 висши изкарани задочно плюс магистърска в англия изкарана по време на неплатените отпуски. . заплата 480 лв извън работното време си остава за сметка на работника. като е баваен и не може овреме...
30
3
 
19
 
! Отговори
хехее преди 10 години
с нетърпение чакам новия закон за криминализирането за неплащане на осигуровки.ореха да започва със строителството на нови затвори,че сегашните ще се пренаселят:)аре наздраве пичове:)
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мечтата на Бизнеса е да си прибере парата от Еврофондовете и да се размазва всеки уйкенд в скъпарски хотели , ходейки до там с последния закупен си джип .....