Авиоотрядът летял за мачове, сериали и хора в нужда

Доклад на Сметната палата показа редица нарушения в звеното
5 фев 2014 17:04,
46
Авиоотрядът летял за мачове, сериали и хора в нужда
Снимка: архив, БулФото

Полети без заявки и без заповед на тогавашния премиер Бойко Борисов откри проверката на Сметната палата за дейността на правителствения "Авиоотряд 28" в периода 1 август 2009 – 28 февруари 2013 година.

Одитът е от годишната програма на институцията. Паралелно е извършена и проверка на финансовото управление на Министерския съвет в периода 2011 – февруари 2013 година.

Още по темата
Полетите на Авиоотряда, извършени по заявка на физически и юридически лица, са били незаконосъобразни, тъй като липсва свидетелство за авиационен оператор, лиценз за въздушен превозвач, съгласно Закона за гражданското въздухоплаване и правна възможност в Устройствения правилник на отряда.

Приходите от полети на физически и юридически лица са отчетени неправилно и не е начислен данък върху приходите по Закона за корпоративното подоходно облагане, сочи проверката.

От Сметната палата са анализирали различни полети, сред които за нуждите на футболни клубове - ЦСКА, Левски, Литекс и Локомотив – София, които са участвали в европейски турнири. Полетите са заплатени и са приложени фактури.

Самолети и хеликоптери на "Авиоотряд 28" са използвани още за оказване на спешна помощ на български граждани в чужбина, за нуждите на Червения кръст и по искане на Българската православна църква, както и на Българския футболен съюз. Такива има и за нуждите на частни фирми (пр. Костенец Ризорт и Ню Бояна Вибурно, които снимаха филмовата продукция „Непобедимите”). Макар и заплатени, за част от полетите не се съхранява списък на пътниците.

"Авиоотряд 28" е бил използван и по заявка на партия ГЕРБ, като и от други държавни предприятия, например Българския енергиен холдинг, за присъствие на различни европейски и световни форуми.

Хеликоптери на отряда са използвани за филмови продукции, сериала на БНТ „Под прикритие” и за разпръсване на детски топки за празника на децата в София (по искане на Лайънс Клуб София – Диамант). Хеликоптери е използвало и адвокатското дружество „Батков и Сие”.

От Сметната палата препоръчват да се регламентира редът, по който се разрешават полетите на "Авиоотряд 28", както и за съставянето на досиетата и тяхното съхранение. Трябва да има и длъжностно лице, което да носи отговорност за съхранението на документите.

За дейността на Министерския съвет одиторите са открили пропуски по отношение на отдаване под наем на имоти, които се управляват от администрацията. Приходите от наем не са събирани ефективно, а дори има два апартамента, които са отдавани под наем без договор, показа проверката.

Ръководството на администрацията не е извършвало ефективен контрол и върху разходите, извършени за стационарни телефони, стойностите на които изискват възлагане на обществена поръчка по Закона за обществените поръчки.

След проверката одиторите препоръчват да се направи анализ на приходите от наеми на имуществото и те да бъдат адекватно планирани по бюджета на институцията. Заради установени пропуски при отчитане на командировките трябва да се въведат контролни механизми, които да осигуряват спазването на определения срок за отчитане на отпуските.

Трябва да има и обществена поръчка за предоставяне на телекомуникационни услуги по стационарните телефони, както и да се проверят договорите за отдаване под наем на ведомствени жилища, допълват още от Сметната палата в своя доклад.

Още финансови и икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
5
 
! Отговори
бай БУДАЛ преди 10 години
До Боко се оказа кофтиидва ред на КОТАРАЦИТЕ, единият КОТАРАК се оказва БРАТОВЧЕД НА МУТРАТА?????
37
3
 
6
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
То че се хвърча за щяло и нещяло това отдавна го знаем. Сега и сметната палата го доказа. Ама кой ще връща парите? Или пак от нас да мине...
36
5
 
8
 
! Отговори
55 преди 10 години
БАКО НАПУЛНО Е БИЛ ОПИЯНЕН ОТ ВЛАСТТА.ДОКАТО ТАКИВА РАЗСИПНИЦИ НЕ ВЛЕЗНАТ В ЗАТВОРА ,БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ
35
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нима някой вярва , че всичко това се е случвало без заповедта на царя Борисов ?! Кога най-накрая ще се потърси отговорност от този тип ?
34
2
 
4
 
! Отговори
titi преди 10 години
Moje li da sprat glupostite po adres na Borisov ? Savsem dobrovolno sam bila na vseki edin ot poletite , prez cialoto upravlenie na Borisov i kabineta mu . Nito sam politi4eska , nito sam policai , nito sam partiina ili niakoia recipro4na zlatka ili kakvato tam moje da se kaje , Svidetel sam i garantiram 4e niama nikakvi zloupotrebi i borisov savsem otgovorno e gledal na zadaljeniata si.I predi tova i sega sam pak do borisov savsem li4no .
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега очквам от НЕпристрастната Сметна палата и Прокуратура да направят ревизия и на полетите на тройната коалиция, на НДСВ, и т.н. Нали играем вече честно и в България - няма страх и задкулисие.
32
4
 
13
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
До ПичПич, абсолютно точно го каза. Българина го забиват от всички партии. Золумлуците които БСП направиха бяха недовършени от ГЕРБ затова сега БСП ги продължават. За това което правят тази година ще го чуем след няколко години, като дойдат следващите държавно административни обирджии
31
5
 
14
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
"Елитът", или върхушката счита всичко държавно за своя бащиния - ако не го продаде за някоя комисионна, го ползва без ограничения. Хора без морал, алчни и прости...Всичко това, защото наивният, *** народец оплю социализма. "Хвърлихме камък по комунизма, смачкахме България.." каза навремето Петко Симеонов.
30
10
 
22
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Cамолет на "Авиоотряд 28" не беше ли използван за оказване на помощ на български граждани от *** произход в чужбина. Борисов може би е добър, трудолюбив и амбициозен човек но неговите амбиции бъркаха дълбоко в джоба на българския работещ данакоплатец. То ставаше за всичко друго но не и за държавен глава на българите,Това е само мое мнение и никой не е длъжен да го приеме
29
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А телето Бойка изсрало ли се е в Правителствения самолет докато са го возили ?
28
11
 
12
 
! Отговори
я преди 10 години
Сега разбирам,че ГЕРБ са голяма сила!Впрегната е цялата *** на обществото за да се хвърля всякаква мръсотия.Болни мозъци друго не могат да измислят.Има Борисов,има проблееееем!
27
9
 
21
 
! Отговори
:( преди 10 години
Правителствен самолет да кара теле или селски футболен отбор... WTF??? Това и селянина от Правец не си го беше позволявал.
26
9
 
22
 
! Отговори
Боко се оказа кофти преди 10 години
Боко се разпореждаше с България като с бащиния. Пак гласувайте за ГЕРБ или БСП и далеко ще стигнете !
25
6
 
12
 
! Отговори
защо? преди 10 години
Защо триете всичко,което засяга престъпленията на Пеевски и ДПС/БСП
24
16
 
14
 
! Отговори
atanas_1941 преди 10 години
и тази история с полетите на авиоотряда е същата червено-кафява нациска пропаганда, подобно на подпалването на Райстага от нацистите. За това се харчеха пари за временна комисия, надуваше се балонът като случая Костинбродските бюлетини, незаконното подслушване и всички други арогантни и агресивни атаки срещу ГЕРБ. Това беше другият начин за печелене на изборите според камисаря Станишев. първия беше затвор, лагер и разстрел. Нищо ново за комун. 2 поколение, закърмен в кръвожадната ком. доктрина
23
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде стига ни занимавахте с тези полети, става дума за 1 милион общо. Тези сега теглиха заеми, само лихвите на които ще са 5000 повече. Айде малко по-сериозно! По-лошото е какво ще се прави пак с тези заеми, чува се за някакви пътища около Кърджали за 10торни цени, с две думи - нищо ново!
22
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко държавен ресурс е ангажиран само и само да се излива пумия на тия предните... и това ако не е поредната смехория...И в крайна сметка какво? Влезли са пари в държавата за полетите, за които частните организации са си плащали. Проблема им бил, че някой набирал телефон пъшкалка и надул сметката... Червените пак удариха на камък... после обаче, като паднат от власт, ще им скъсат... шушоните :-))))
21
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре са направили, този авиоотряд не трябва се ползва само от управляващите. Не виждам нищо лошо след като са платени полетите.Поредните, глупости, с какво ни занимават.
20
19
 
22
 
! Отговори
Пич преди 10 години
И какво?! Летяно ли е? Летяно е! Платено ли е? Платено е! Това ли е най-голямото нарушение по времето на ГЕРБ - няколко футболни отбора използвали самолета и си платили? Това ли успяхте да намерите след всичкото ровене и подслушване, скъпи другари? И това е темата на деня, след безобразното крадене, заменки, АЕЦ Белене, язовири, строене по морето, и т.н. безобразия по времето на тройната коалиция? И вие питате защо ГЕРБ отново спечелиха изборите за втори пореден път? Помислете пак.
19
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този отряд трябва да се ползва при нужда. Не виждам нищо лошо след като се плащано. По не са изкарали някой лев.