Ако кабинетът танцува танца на работодателите, идват протести

Синдикатите: Бизнесът унищожава Кодекса на труда
Обновена: 6 фев 2014 14:01 | 6 фев 2014 09:56, Екип на Bulgaria On Air
27
Ако кабинетът танцува танца на работодателите, идват протести
Снимка: Bulgaria On Air

Предложенията на работодателите унищожават Кодекса на труда и напускането на преговорите ще е най-малкото, което ще направим, заяви в ефира на Bulgaria On Air Николай Ненков от КНСБ във връзка със скандала с 28-те предложения за регулация на трудовия пазар, предложени от Българската стопанска камара (БСК).

Според Ненков 99% от предложенията на работодателските организации не подлежат на договаряне, а изборът и отговорността за приемането им лежат върху правителството.

Александър Загоров от КТ Подкрепа е категоричен, че трябва да се мисли първо как да се осигури по-широка бизнес среда, в която има място за всички.

От години се борим със сивата икономика, а сега част от работодателите искат да въведат нейните правила, категоричен е Загоров. По думите му работодателските организации се отказват от легалната дейност, което е непростимо. Представителят на КТ Подкрепа смята, че, ако тези предложения бъдат приети, ще има много силен срив на взаимоотношенията в обществото.

Представителите на синдикатите са категорични, че ако предложенията бъдат приети, ще се стигне до по-радикални мерки.

“Ако правителството започне да танцува танца на работодателите, протестите са неминуеми”, коментира той, подчертавайки, че сега не е най-доброто време за бурни промени поради нестабилността на страната.

В отговор на всичко това изпълнителният председател на БСК Божидар Данев заяви, че подобни искания и заплахи не работят в една модерна икономика, когато става дума за отношенията между социални партньори. Данев смята, че Кодексът на труда е анахроничен и създава неясни условия за нормални индустриални отношения.

Относно предложението за създаване на възможност и 15-годишните да работят, свързано с дуалната система, Данев се позовава на опита на Швейцария, подчертавайки, че не става дума за “мракобесна система”.

Относно невъзможността за уволняването на човек на пенсионна възраст той обясни, че по този начин не могат да се освобождават работни места за младите, въпреки че в страната има огромна младежка безработица.

Данев обвини КНСБ, че са внесли зад гърба на социалните партньори предложението за премахване облагането на минималната работна заплата, както и че са внесли предложение за наказателна отговорност за работодателя, когато той не плаща.

Смятам, че синдикатите ще са достатъчно разумни, защото всички мерки, които предлагаме са добри, заяви представителят на БСК, подчертавайки, че целта е само и единствено да се осветли икономиката.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
kazak81 преди 10 години
Vasil Vasilev (biznesmena s grifonite ot pametnika na Levski) i drugarite mu Asen Agov ,Ivan Neykov mamiat 4rez firmata si rabotnicite koito pra6tat vav Francia
17
2
 
2
 
! Отговори
бб преди 10 години
Някои яко са се надървили срещу работодателите-капиталисти.Ще излезе,че е по-добре да няма работодатели,които да ни експлоатират,а останалите налични такива направо в затвора за това каквото са направили или каквото евентуално ще направят.Много станаха тези дето разбират от всички.Не е прав оня дето се оправдаваше с матрияла в България.Нали знаете-къвто народа,такива и управниците.Защо ги виним тогава?
16
5
 
3
 
! Отговори
пепи преди 10 години
Протест залива кабинета ,когато Герб го спонсорират не им ли стана ясно на хората ,че реален протест срещу правителството всъщност няма ...
15
0
 
4
 
! Отговори
Спиш ли юроде? преди 10 години
ИМА ЕДИН МНОГО ГОТИН ФИЛМ, КОЙТО ДАВА ОТГОВОРА НА ТАЗИ ДИЛЕМА:САМО БАЛАМИТЕ БАЧКАТ - ДРУГИТЕ ПРАВЯТ КИНТИ!
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така си е 18 Станишев вече ги нагуши с 2-млрд. лева .и ламтят за още.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, че къв друг танц, та нали БСП-ДПС-ДС създаде олигархията и бизнеса!!??? Ако Ореха си позволи и един валс с работничка от шивашката промишленост, ще стъпи на КРИВО и ще си счупи грозната картуна
12
1
 
17
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА ...БЕ,... преди 10 години
ДОКОГА ДЪРЖАВАТА И ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД /беден като църковна мишка/ ...ЩЕ ИЗДЪРЖАМЕ ТИЯ ЧЕРВЕНИ МОНОПОЛИСТИ ОТ "национално отговорния капитал"??!!!В ЦЯЛ СВАТ---БИЗНЕСА КРЕПИ ДЪРЖАВАТА И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ!!!В БЪЛГАРИЯ /соц-***/---КРЕПИ "ЧЕРВЕНИЯ БИЗНЕС" , като рохко яйце ...с националния си бюджет!СТИГА СМЕ ХРАНИЛИ И УГОЯВАЛИ ТАЯ ЧЕРВЕНО--ОЛИГАРХИЧНА ***!!ТОВА ТРЯБВА ДА ЗАЛЕГНЕ В НОВАТА ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ!!!ВСИЧКИ ЗА РЕФЕРЕНДУМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тази дуална система! Смърди отдалеч! В близките 50 год не може да се въведе, защото не сме дорасли. Ще се вихри детска експлоатация и кражби.
10
0
 
21
 
! Отговори
язв преди 10 години
До Анонименщото половината фирми са техни чрез подставени лица . да не кажа и почти всички , нали те създадоха червените милионери . сега да не искаш да ни дават нормални заплати ? няма да стане ,трябва нови джипчета , силикони на любовниците , почивки на малдивите и т.н. нас кучета ни яли
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе социалистите - бивши комунисти що си мълчат като *** кой ще зашити работниците. Нали другари поне на думи сте социална партия .....а на дела робовладелска! ПОЗОР за вас
8
0
 
23
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Нужна е трудова полиция,която да гони "работодателите"до дупка и по всяко време.При заплахи и подобни опити за рекет-отнемане на "бизнеса" и правото на стопанска дейност пожизнено,плюс посещение на някой затвор.Те така.
7
0
 
14
 
! Отговори
zase преди 10 години
До Анонименслед още 5-10 години може и тях да пратят на работа . че то едвали ще има други .
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво, Данев, браво! А 10 годишните кога ще ги пратиш да работят? И...т!
5
0
 
22
 
! Отговори
юсуф преди 10 години
*** какви работидатели бе, *** елате в яна-ад плевен да видите работодатели. всеки ден се работи по 11 часа , събота и неделя , извънреден труд само за началниците . ние робите сме нямали сметка да ни се плаща , заповед за извънреден труд сме нямали право да видим. идва проверка и се заплашват работниците да внимават какво ще кажат че да не останат без работа . т етакива ми ти неща. те сег ане го спазват. ама искат и още по зле да е за нас.
4
1
 
25
 
! Отговори
До №6, Румен 221. преди 10 години
Не могат да възстановят техникумите защото не са така гениални като Тодор Живков. Всички преходници да съберат няма да имат толкова акъл като Живков. А сегашните им колежи и техните бакалавъри не могат да достигнат нивото на тези от СПТУ.
3
3
 
15
 
! Отговори
Смело! преди 10 години
Сега има експлоатация на работници от работодател. ДА СЕ УБИЯТ ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ! Е, разбира се, след това другите, които станат работодатели пак ще експлоатират работниците..... А сега някой знае ли, че КНСБ събира членски внос от един милион члена по два лева и се получават 2 000 000 лева месечно, които се използват за заплати и разходи за кеф на Пламен Димитров. Трябва да има пазар на труда и да се договарят реални заплати. Измислените заплати винаги ще са малки!
2
0
 
30
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Хахаххаха олигарсите вярно си повярваха. Ще се лее кръв по улиците явно друг начин няма. И сега само ги залъгват червените ***, защото няма да им върнат парите дето ги дадоха за изборите.
1
19
 
2
 
! Отговори
Венелин преди 10 години
А синдикатите унищожават икономиката!