Проблемът с липсващи лекарства ще бъде решен!

Андреева: Здравно неосигурените да имат право само на спешна помощ
Обновена: 6 фев 2014 09:13 | 6 фев 2014 09:11,
20
Проблемът с липсващи лекарства ще бъде решен!
Таня Андреева. Снимка: архив, БТА

Проблемът с липсващите лекарства, включително и за онкоболни, ще се реши, когато се ограничи паралелният експорт. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, която отговори на зрителски въпроси в блиц интервю по „Нова телевизия”.

Тя потвърди, че проблемът с липсващи медикаменти на нашия пазар е породен единствено от паралелния експорт, който осъществяват фармацевтичните фирми. Но уточни, че с предлаганите в момента промени в закона за лекарствата за уведомителен режим при намерение за износ порочната практика ще се спре.

По думите й, ако агенцията по лекарствата е предварително уведомена за износ на даден препарат, държавата ще може да реагира и да осигури друг вид медикамент на пазара.

В отговор на въпрос защо държавата продължава да лекува тези, които не плащат здравни вноски, министърът посочи, че се работи в посока на механизми тези, които не са осигурени здравно, да имат право само на спешна помощ. Има механизми за събирането на вноските и тази година няма да има проблем със събираемостта, посочи още Андреева.

Относно недостигащите направления министърът коментира, че има уверението на здравната каса, че няма да бъдат връщани пациенти.

По темата за специализацията на лекарите, която да се счита за трудов стаж за всички специализанти, Андреева каза, че планирането на специализации за медици е в зависимост от нуждите на държавата. Нормално е държавата да им плаща, когато са на трудови договори и да се води трудов стаж, но другите специализанти са по различни правила и "няма как държавата да плаща за всеки", обясни Андреева.

Министърът отрече информацията, че новата концепция за спешната помощ предвижда само фелдшери да ходят на спешни повиквания с линейки. Тя уточни, че при по-леки случаи може на адрес да отиде лекарски асистент, който под ръководството на лекар да окаже помощ. И допълни, че предстои обучение за такива асистенти и парамедици.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Таня Андреева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
681 преди 10 години
Некадърен и нежелаещ да работи за народа си министър =не работеща здравна система =алчни лекари = работещ за бог да прости среден персонал= болен и умиращ народ.
13
0
 
0
 
! Отговори
до 12 и 13 преди 10 години
Седем милиона мишлета,робуват на ДС-ченгета,а със доклади критикува ни ЕС-тои си пие кафето!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министърке и сега фелдшерите ходят на повикване и носят отговорност защото има доктори където не може един абокат да сложи ама си взима 1000лв заплата.Това е ежедневие фелдшерите на повикване а шофьорите им помагат като медицински сестри и мъкнат с носилката като хамали-ама вас какво ви интересува нали им давате мизерната заплата от 350лв
11
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Е няма такава *** като комунистическата. Пожелавам и на тази и навсичките като нея всичките пари дето са ги откраднали от Българския народ да си купят свещи с тях. И не сте прави тези мръсни *** не са за оставка, те са за БЕСИЛОТО. В най прекия смисъл на думата
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мишки...
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да не би да си мислите че това го прави с грижа за пациента?След въвеждане на уведомленията пак ще се прави парлалелна търговия но който иска да прави ще си плаща на девер и Емил Райнов че горкия остана празна ясла от времето на Евгений Желев и дедо Радо, а комунист без да краде от държавата или да взема подкупи не може да живее.Лекарствата които липсват на българсия пазар или имат производствен проблем в цял свят като BCNU или фирмите ги изтеглиха заради неграмотен ценови натиск.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А промлемът с оставката кога ще го решите??????Брат ми вече 8 месеца си купува лекарството от Италия и то за 18 евро!!!!ОСТАВКА вашта м---а *** лъжлива!!!!!
7
0
 
6
 
! Отговори
Един преди 10 години
"Андреева: Здравно неосигурените да имат право само на спешна помощ"А много се извинявам, в момента неосигурените повече права ли имат от спешната помощ?! Аз си мислех, че който не се осигурява има право само на спешна помощ?
6
0
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"В отговор на въпрос защо държавата продължава да лекува тези, които не плащат здравни вноски, министърът посочи, че се работи в посока на механизми тези, които не са осигурени здравно, да имат право само на спешна помощ. "- ние знаем кои са тези,дето не плащат и когато се изсипят с цялата рода в кабинета какво правим ? Лекуваме и им плащаме,и топла храна и подслон им подсигуряваме .Дано ви проработят законите,ама нямате воля да го правите,че ще загубите гласове за изборите.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значу учиш 6 год, медицина нямаш трудов стаж, специализираш и пак нямаш, често не се плащат и 2те минимални заплати, искате да ни принудите да вършим най-нежеланата работа на запад ли? Нарочни ли го правите, господа политици?
4
2
 
13
 
! Отговори
акуд преди 10 години
андреева на всички е ясно че ти си една радио точка, дпс взима решенията. а ние българчетата си дремем като агънце за гергьовден
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Проблемът с липсващи лекарства ще бъде решен!" - като измрат хората!
2
1
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Кога най - накрая ще предприемете реални мерки стига толкова говорене нищо не се променя от вас зависи г-жо министър да изработите нов закон да го предложите на парламента имате власт , но не и желание жалко , дано детето не влиза в болница с пневмония и на вас като майка да искат по 5 лева на ден за хотел / на осигурена майка / и мъжа ви да ви носи храна защото не ви се полага в хотела СРАМ г-жо Министър СРАМ сте всички вие БОГ да ви съди
1
0
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Ще решите само едно колко още можете да откраднете некадърници