Ремонтираш кола пред блока - глоба 1000 лв.

Това предвижда проект на промяна в Закона за движение по пътищата
Обновена: 8 фев 2014 15:13 | 8 фев 2014 09:05,
305
Ремонтираш кола пред блока - глоба 1000 лв.
Снимка: Булфото, архив

Глоби от 1000 лева да се налагат на хора, които ремонтират колата си извън сервиз. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, приет от транспортната комисия към Народното събрание, който предстои да бъде обсъден на първо четене и в пленарната зала, съобщи "Монитор".

В него е записано, че всеки, предлагащ ремонт и техническо обслужване на автомобили, трябва да се регистрира в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” след подаване на заявление.

"За механични ремонти ще трябва задължително да разполагат с подемник например, за монтаж на гуми ще са нужни машини за баланс и подемници”, коментира пред изданието Динко Хулка, заместник-председател на Националната асоциация на сервизите.

По негови думи досега не е имало никаква регулация на този вид бизнес.

"Никой не може да ви каже колко са сервизите в страната, няма никакъв регламент на този вид дейност и всеки, който реши, може да започне да човърка по-добре или по-зле по колата ви", смята Хулка.

По-интересно е обаче предвиденото в проекта в един от членовете. Според него 1000 лева ще плащат физическите лица и 3000 лева юридическите, които извършват ремонт и техническо обслужване на кола извън обектите, посочени в удостоверението му за регистрация. Така на практика дори собственикът да знае как да извърши по-сложен ремонт на двигателя си и да има нужното за целта образование, няма да може да го прави нито в собствения си гараж, нито пред блока.

"Не може да си смените сами маслото, защото после няма къде да го изхвърлите, а в сервизите го съхраняват, след което минават фирми за преработка и го изкупуват, обясни още Хулка.

Според него ще бъде разрешено на собствениците на колите да извършват дребни ремонти като подмяна на крушка или смяна на гума, които са записани в упътването на автомобила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още по темата: сервизремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е момци в нормалния свят. Ако не искате беж към Африка. ОБАЧЕ ЗАПЛАТИТЕ В НОРМАЛНИЯ СВЯТ СА ДРУГИ И ЗАЩО *** ПРАСЕТА, НЕ ЗАПОЧНЕТЕ ПРОМЕНИТЕ ОТ ЗАПЛАТИТЕ И ТОГАВА ДА НИ НАСАЖДАТЕ ТЕХНИТЕ ПРАВИЛА. Лесно е с пълен джоб!
229
0
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
Този Хулка или Хурка, да вземе първо да вкара ред в сервизите. Ако си оставя колата за ремонт в кварталния сервиз, този *** ще ми гарантира ли на 100%, че ремонта ще е качествен или просто от някои сервизи са му дали подкуп за тези промени ? На запад си длъжен да ползваш сервиз, но там сервизите са като хората и няма 6-5, а тук само се наричат сервиз. Изобщо, аман от *** чиновници...
228
0
 
8
 
! Отговори
Лазар преди 10 години
Приемат ли го, цените ще се покачат неимоверно.Вече няма да може комшията дето има гараж с канал да ви оправя колата.
227
0
 
14
 
! Отговори
Лазар преди 10 години
Когато ми покажат статистика, сочеща, че повече 5% от ПТП-тата са в резултат не технически неизправен автомобил (ремонтиран от собственика) ще се съглася с 2 ръце.Истината обаче е, това е изключителна рядкост.Много по-вероятно е майстора, на който му е за парата да си свърши работата през пръсти, от колкото човека, който си поверява живота на автомобила.И от какъв зор държавата ще се намесва в саморегулиращ се занаят.Ставаш - имаш клиенти, не ставаш - нямаш клиенти.
226
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А приемете го! Не вярвам да сте самоубийци !
225
0
 
9
 
! Отговори
Милен преди 10 години
Ми някоя сутрин ако не ми запали колата как да я закарам до сервиз ? Пътна помощ не може да стигне до там където живея така, че какво да направя, че хем да не ме глобят 1000 лв хем да имам кола?
224
1
 
1
 
! Отговори
danko преди 10 години
Zashto ne sednat na dyadoviya tezi carvuli.Zashto ne vzemat te da mi predlagat parvo za tova koeto plashtam a sled tova da mi kazvat kade i kakvo moga da pravya.Dori v UK ne e taka.Az zhiveya tami vse mozhe da napravish neshto na patya.Smyataite v kakva shibana darzhava zhiveete hora.Vzimat ni i malkoto koeto ni ostava.
223
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
собствениците на колите да извършват дребни ремонти като подмяна на крушка или смяна на гума, които са записани в упътването на автомобила.
222
1
 
13
 
! Отговори
Антонио Тодоров преди 10 години
А дали ще може аз да си отремонтирам колата в сервиз без да им плащам? ще е супер яко ще им ползвам инструментите :) ***...
221
2
 
7
 
! Отговори
Бесен преди 10 години
Значи ако пак пръсна гума,като вчера, защото има огромни дупки, в които цели коли ще влязат, ще трябва да платя на пътна помощ, да ме закара до някой си вулканизатор за да ми сложи резервната гума ли? :D Що не приемете закон, всеки който може сам да си ремонтира колата да си плаща труда на държавата... Така ще има повече съгласни, че като знам кви майстори има... пази боже
220
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До кога по улица Симеон в Столицата ще се ремонтират коли на самата улица? Дано спре тази *** с този закон! Да не говорим че частите са предимно крадени!
219
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по голяма простотия от това не бях чел, и в Европа няма такъв закон ,но България е силата ,която ще разкаже играта на народа и Европа,ако го приемат отивам с резачката в парламента
218
3
 
22
 
! Отговори
георги преди 10 години
Ако го приемете това, ще се съберем и ще ви изколем като прасста.
217
1
 
3
 
! Отговори
bai bonio imaniara преди 10 години
TVA E NOVIA SVETOVEN RED NA ESEN STE SE O4AKVAT VODOMERI VAV SELSKITE KLADENCI SPASENIETO E SAMO REVOLUCIA TAKA KAKTO TE EVREITE IZKLAXA CARE I SULTANI PO EDNO I SASTO VREME
216
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБЕ, *** ВИЕ НАРЕД ЛИ СТЕ БЕ?ПОЧТИ ЦЕЛИЯТ НИ РОД СМЕ ЗАВЪРШИЛИ ДВИГАТЕЛИ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ И БРАТ МИ И МЪЖЪТ МИ ЦЯЛ ЖИВОТ СИ ПОПРАВЯТ КОЛИТЕ САМИ ВИЕ ЩЕ МЕ ГЛОБЯВАТЕ ЗАТОВА ЧЕ НЕ ИСКАМ ДА ПЪЛНЯ ДЖОБА НА СЕРВИЗИТЕ.ДА НЕ БИ ДА ИМАТЕ ДОСТА ПРИЯТЕЛИ СОБСТВЕННИЦИ НА СЕРВИЗИ И ПО ТОЗИ НАЧИН ДА ИМ ОСИГУРЯВАТЕ КЛИЕНТИ?НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ ТАКАВА ГЛУПОСТ ОТКЪДЕТО ДА ЦОЦАТЕ ПАРИ ОТ БОГАТИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД.АМИ ПО-СКОРО СЕ ИЗМИТАЙТЕ ЧЕ НАРОДА ЩЕ ВИ НАМРАЗИ НЕИСТОВО-НЕ ЧЕ НЯКОЙ ВИ
215
0
 
1
 
! Отговори
жоро преди 10 години
динко, немой с лошо бре...
214
0
 
22
 
! Отговори
azzzzzzzzzzzzzz преди 10 години
Що за *** закон е това?Аз 80% от ремонтите по колата си ги правя сам и сега искам не искам,ще трябва да я карам в сервизи,ама и там като ги знам какви майстори има направо ми се драйфа.
213
1
 
26
 
! Отговори
иван преди 10 години
Пак от грешния край започнаха. Дайте ми европейски доходи и пътища първо, после ми смучете от пръстите си подобни наредбички и закончета. Аз мое да съм ***, ама чак толоз...
212
0
 
26
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
захванахте много болна тема, цял живот колата си е поправям само АЗ, И много добре знам какво става по сервизите, ако наистина не са твои много близки познати, сменят се части от един клиент и се слагат на друг, свидетел съм бил на смяна на цяла скорустна кутия, да не изброявам и за хилядите други смяни, ееее, няма как да стане тази простотия дето сте я намислили. и къФ е тоя Хуйка, той ще ми каже аз какво ще правя с мойте си неща.
211
3
 
1
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
В Пловдив какво очаквате, продажници - защо нищо не споменавате за случващото се там? Колко сребърници ви платиха?