Ремонтираш кола пред блока - глоба 1000 лв.

Това предвижда проект на промяна в Закона за движение по пътищата
Обновена: 8 фев 2014 15:13 | 8 фев 2014 09:05,
305
Ремонтираш кола пред блока - глоба 1000 лв.
Снимка: Булфото, архив

Глоби от 1000 лева да се налагат на хора, които ремонтират колата си извън сервиз. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, приет от транспортната комисия към Народното събрание, който предстои да бъде обсъден на първо четене и в пленарната зала, съобщи "Монитор".

В него е записано, че всеки, предлагащ ремонт и техническо обслужване на автомобили, трябва да се регистрира в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” след подаване на заявление.

"За механични ремонти ще трябва задължително да разполагат с подемник например, за монтаж на гуми ще са нужни машини за баланс и подемници”, коментира пред изданието Динко Хулка, заместник-председател на Националната асоциация на сервизите.

По негови думи досега не е имало никаква регулация на този вид бизнес.

"Никой не може да ви каже колко са сервизите в страната, няма никакъв регламент на този вид дейност и всеки, който реши, може да започне да човърка по-добре или по-зле по колата ви", смята Хулка.

По-интересно е обаче предвиденото в проекта в един от членовете. Според него 1000 лева ще плащат физическите лица и 3000 лева юридическите, които извършват ремонт и техническо обслужване на кола извън обектите, посочени в удостоверението му за регистрация. Така на практика дори собственикът да знае как да извърши по-сложен ремонт на двигателя си и да има нужното за целта образование, няма да може да го прави нито в собствения си гараж, нито пред блока.

"Не може да си смените сами маслото, защото после няма къде да го изхвърлите, а в сервизите го съхраняват, след което минават фирми за преработка и го изкупуват, обясни още Хулка.

Според него ще бъде разрешено на собствениците на колите да извършват дребни ремонти като подмяна на крушка или смяна на гума, които са записани в упътването на автомобила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още по темата: сервизремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
2
 
! Отговори
yaho преди 10 години
hahahahaha - bg injineri v sobstven garaj i remont!!!!:-)))))
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алооооо, адаш ти в кой свят"ЖИВЕИШ, БРЕ". Слез на земята малко и виж къде си си стъпал.
168
1
 
52
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Е да, ама аз имам двор, и ще си човръкам там колата когато и колкото искам! Защото двора е моя солбственост , за него плащам данъци и никой, ама никой не може да ми каже какво ще правя в моята собстовеност с друга лично моя собстеност - а именно колата ми. Утре ще ни кажат че вямаме право сами да си боядисваме къщите, да сменяме чешмите. А има ли валинат да нямаме право сами да се храним, а!! Що да няма такъв варинат??? Някой да идва да ни храни!! ***!!
167
5
 
19
 
! Отговори
герботъпкател преди 10 години
Този Златко Желев...авторът...или е *** или на такъв се прави. Става въпрос за самозваните майсторчета и кварталните гаражчета, които извършват автомонтьорски услуги за пари. Но е представил материала по начин, че едва ли не, ако си решил да си вдигнеш предния капак на колата си...ще те одрусат хиляда лева. Защо търсите под вола теле?
166
2
 
30
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
"...всеки, ПРЕДЛАГАЩ ремонт и техническо обслужване на автомобили, трябва да се регистрира...." Това се отнася за гаражните сервизчета, които нямат нито лиценз, нито фирма. Не за мене или вас, които си чоплим колите пред блока. Стига журналистически диарии.
165
18
 
8
 
! Отговори
Най-после преди 10 години
Най-после една разумно решение, което много отдавна е наложително. Почти няма улица, по която да минеш и някой да не се прави на майстор. Една огромна част от тия хора са решили, че имат право нелегално да изкарват пари като поправят разни коли и с тая цел заемат пространства от улицата или тротоара. Смятат, че другите са длъжни да толерират *** и шума, които създават.
164
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО!Мачкай цървула до смърт.Като нямате пари за сервиз ЩЕ ХОДИТЕ ПЕШ, ***.
163
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
175Аз пък за пореден път се убеждавам че в бг е пълно с неграмотни *** като тебкоито се " Обеждават".
162
0
 
9
 
! Отговори
xaxax преди 10 години
Пак празни закони....Динко Хулкафамилията трябваше да ти е Хълка
161
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО!!!Трябва да ликвидираме провинциализма и тъпите соц навици.
160
4
 
25
 
! Отговори
Bg преди 10 години
Е наистина за преден път се обеждаваме че нема никаде такъва държава
159
1
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Ами някои сме минали на японски автомобили от малко по- старо поколение, време е да минат и повечето= минимални ремонти и то несериозни, стандартните консумативи, евтина поддръжка. Старите немски автомобили също изключително здрави. А колкото до закона, който смятат да приемат- това е пълна идиотщина. Да го преработят, нека да си вкарат сервизите в някакъв регистър и да ги жулят с данъци. Частната собственост е неприкосновена!
158
0
 
17
 
! Отговори
един преди 10 години
просто уникално и така трябва да бъде,но има едно голямо НО какви заплати получаваме,какъв ни е жизнения стандарт за да искат това от нас.Един среден ремонт на кола струва почти колкото една минимална заплата.Браво за идеята но до сега не съм чул че някой предлага /и да се случи/повишение на доходите.То не беше ток,вода,данъци парно и т.н.Убеден съм че многоо голяма част от работешите работят на или малко над минималната работна заплата ,а трябва и да се живее
157
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По принцип има логика съпоставено с другите страни,но нека да продължим, че всеки един механик/мнотьор трябва да има сертификат илиположен изпит да ремонтира определена марка, а сервиза да поема гаранция за ремонта.
156
0
 
23
 
! Отговори
Харалампито преди 10 години
Много им здраве! Излиза, че не трябва да отваряш капака за двигателя. Чисто теоретично, дори да си проверяваш нивото на маслото и ако те хванат със щеката в ръка и мазен ***, може да изгориш с 1000лв. Пък и вече пред блока никой нищо сериозно не прави като ремонт, защото повечето коли са високо технологични... Защо не се занимаят и да променят нещо важно в този закон?
155
0
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Защо не разстрел.
154
2
 
22
 
! Отговори
Невен преди 10 години
Добре, ако реша да си измия колата или да я почистя с прахосмукачка ще мога ли или трябва да ходя задължително в автомивка, под заплаха от 1 година затвор примерно?
153
8
 
23
 
! Отговори
Горд преди 10 години
Най-правилното решение което взех преди 18 години - да замина за USA със семейството си ЗАВИНАГИ!!!!!!!!!!!!
152
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Очевидно всички коментирали до сега работят в сервизи,където не получават достатъчно пари и подкрепят промяната с пълна сила.Аз пък ще кажа че няма АБСОЛЮТНО никакъв шанс да си давам парите за неща, които сам мога да свърша. Смяна на гуми, накладки, масла са елементарни процедури. Плюс това след всяко ходене в сервиз, трябва да ходя още 2 пъти заради некомпетентни *** !!!
151
1
 
16
 
! Отговори
kreti преди 10 години
еб.... ги в тарикатите искат като в Австрия отиде колегата за преклед казаха му че трябва да му сменят двете гарнета свещите и два шарнира и му взеха 2000э написали му задно рърне 300 э средно 250э , смяна на свещи 300э (дизелова кола) после проверихме колко струват частите в интернет всички части ги намерихме за 300э и 1700 гуша за сервиза за няма и ден.И в България искат така да стане.