Цацаров не ще да влиза в задочния диалог Пеевски-Цветанов

"Не съм съобразявал назначения с искания на министри"
Обновена: 11 фев 2014 14:04 | 11 фев 2014 13:21,
86
Цацаров не ще да влиза в задочния диалог Пеевски-Цветанов
Сотир Цацаров Снимка: архив, Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма да участва в задочния диалог между депутатите Делян Пеевски и Цветан Цветанов, който според него "очевидно е породен както от настоящо политическо противопоставяне, така и от техни лични и други отношения в близкото минало".

„Няма да бъде коментирана отново и повтаряната многократно от Цветан Цветанов неистина относно това кой кого е водил или заварил в кабинета му в Министерството на вътрешните работи“, посочва Цацаров в официална позиция, публикувана на сайта на прокуратурата.

Още през май м.г. по време на дебатите в НС преди избора на кабинета "Орешарски" Цветанов твърдеше, че като министър на вътрешните работи е имал среща с Цацаров, на която главният прокурор довел и Делян Пеевски. Пеевски на свой ред обяви, че Цветанов лъже и "обеща", че тепърва ще излиза с колко криминални лица се е срещал вече бившият вътрешен министър. Цацаров пък беше категоричен, че на тази среща не е завел никого, а е заварил Пеевски в кабинета на Цветанов.

Вчера информационен сайт пусна интервю с Делян Пеевски, в което той заявява, че Цветанов е оказвал натиск върху главния прокурор за назначения. Пеевски твърди, че Цветанов поискал от Цацаров да назначи Ася Петрова за заместник-главен прокурор. Цветанов отхвърли категорично твърденията и подчерта, че никога и по никакъв повод не е оказвал натиск.

Още по темата
„Заместниците на главния прокурор са предложени за назначаване от Висшия съдебен съвет с оглед преценката за професионалните им качества и възможността за работа в екип. Това категорично касае и предложенията относно прокурорите Ася Петрова и Борислав Сарафов. Нито те, нито които и да е други предложения, са били съобразявани с исканията или с личните отношения на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, каквито и да са те“, отсича главният прокурор в позицията си.

В нея Цацаров посочва, че според Закона за съдебната власт главният прокурор разполага с правомощието да поиска във всеки момент освобождаването на свой заместник, без дори да излага мотиви за това. „И такива предложения не биха били съобразявани с искания на министри“, подчертава той.

„До настоящия момент становището е, че всеки в ръководния екип на прокуратурата работи отговорно и в съответствие с високите изисквания за такава административна длъжност. Така не отговарят на истината и предни твърдения на Цветан Цветанов, че прокурори, между които и Ася Петрова, сега са „обект на атаки“. Г-жа Петрова е командирована във Варна само за датите на съдебните заседания по делото, придобило обществена известност като „Килърите“, и изпълнява задълженията си на заместник-главен прокурор“,  изтъква Цацаров.

Той допълва също, че преценката му за работата на Сарафов е много добра с оглед качествата му и личния му принос в разследванията по множество досъдебни производства с предмет корупция и организирана престъпност.

Коментарът на Цацаров е по повод думите на Цветанов в сутрешен блок на национална телевизия от вчера,  „че точно главният прокурор е прикрил сигнал срещу Сарафов за едно разследване, което е свързано с натиск спрямо определени лица, за да не се разкрие дадено престъпление, в което той може би има някакво пряко участие. Тази преписка обаче е потулена …“.

Във връзка с това главният прокурор призовава Цветанов незабавно и публично да обяви всички данни, с които разполага, защото изреченото от него е пряко твърдение, че Борислав Сарафов и Сотир Цацаров са извършили престъпление. „Обвинения, отправяни по този начин в общественото пространство, трябва веднага да бъдат потвърдени с факти. Иначе изричането им не допринася по никакъв начин за авторитета и достойнството на държавни институции и на народни представители“, коментира Сотир Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
15
 
! Отговори
Българийо, събуди се преди 10 години
Какво да доказва? Малко престъпление ли е това да си приятел с Пеевски?
51
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До гражданинКакво направи Цветанов с лекарите в Горна? Може би ако бяха сложили твоето бебе във фризера, щеше да мислиш инак??!!
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя *** може да не иска разни неща, но ще му се наложи един ден да отговаря за слугинажа си към мафията. Вече няма член първи, така че е крайно време някои хора да го осъзнаят - бкп не е над държавата, напротив, мястото на бкп, както и на комунистите е на дъното на Черно море!
49
8
 
9
 
! Отговори
Неформална преди 10 години
Хубаво се е изказал Цацаров, но няма ли да се възбуди следствие относно контактите на тогавашния вътрешен министър с престъпни фигури? По принцип излязлото вчера като информация събужда, не малко въпроси относно двете страни.
48
13
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
За Цветанов е ясно,че е готов да покази всякакви държавни норми,да оклевети всеки,само и само да постигне своето.Спомнете се какво направи с лекарите от Горна Оряховица?Тази мутра отдавна трябваше да е в затвора и Цацаров ще получи всеобща падкрепа,ако го тикне където му е мястото.А Цацаров беше лична кандидатура на двете мутри-но всеки политик разчита на късата памет на хората.Историята показва,че ако д-вата иска винаги може да вкара в затвора всеки политик,който е преказил закона.
47
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДРУГАРЮ ЦАЦАРОВ ТИ САМ СИ ПЛЮ В СУРАТА С КОСТИНБРОДСКАТА АФЕРА. ЗАТОВА ЧЕ БЕЗ ДА ТЕ ПОЗНАВАМ ВЕЧЕ СИ МИ ЯСЕН ! ЯВНО ПРИ ТЕБ ТОЗИ ВРАТ НЕ Е ОТ ТУРШИЯ !
46
4
 
21
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Цацаров :"Не съм се съобразявал с искания на министри " А с Пеевски съобразявате ли се ? нищо не казвате .
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Cacarov deistvai kato profesionalist izbran na nai visokiqt post v sydebnata sistema ne kato mijiturka
44
3
 
21
 
! Отговори
ще се намесиш? преди 10 години
Г-н Цацаров,в случая не става дума за това,какво е казала клюкарката на блока,баба Пена ,а за хора,които ръководят държавата.Затова сте длъжен, не само да се намесите,а и ако е необходимо да ги изправите пред съда.Хората се задушават от отровата и мръсотията,която се лее всеки ден от тези,които ние храним.Народа не живее,той вегетира!
43
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До да И какво е направил на 11.05? Получил е сигнал и е реагирал.... Да не би да е спрял някой да ходи да гласува? Пак на калпава ракета - космоса и е крив.... Ако се сещаш как вървяха проучванията (Изключение на тези на Мира ГЕРБева)- до преди скандала с бюлетините БСП водеше пред ГЕРБ... демек щяхме да се в същите гомна, но без *** Фашизо да има участие.
42
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DA JIVEE BKP....vechna slava na PEEVSKI i vsichki drugarki i drugari
41
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 42 "Имам отлични впечатления от съдия Цацаров, още от времето когато бях глав.сек. на МВР" - Тиквун Будев - по повод избора на Цацата
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯКОЙ ДА Е ЧУВАЛ ЗА ОСЪДЕН ОТ ЦАЦАТА
39
6
 
23
 
! Отговори
да преди 10 години
Колкото и да се опитва да се оправдава с журналистите, не може да избяга от главната си роля на 11.05. Може да му" благодарим" за безумната ситуация в която се намира държавата.Човека,който трябва да ни пази от мафията,се прегърна с нея.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TO ZA NAS NIKOGA NEE BILO DOBRE I NQMA DA BYDE TI GOSIN POLITOLOG NE NI MISLI
37
1
 
7
 
! Отговори
st преди 10 години
Хахаххаха всичките омазани хехехехе
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I KATO SYDIA SI BIL TOLKOZ OSYDIL SI NEVINNO MOM4E.LESNO E KOKO6KAR DA OSYDI6 I BEDEN 4OVEK OSYDI GOLQM PTESTYPNIK
35
4
 
23
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Прав е Цацаров, че той незабавно трябва да обяви с какви доказателства разполага за Костинбродския скандал. Тогава той и Сарафов бяха телевизионни звезди , а сега се правят на ощипани. Г-н Цацаров след като престанете да бъдете гл. прокурор работата ще бъде много зле за вас.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
NAPRAVI NE6TO CACAROV SMAI ES SASIPI BG MAFIQTA Q VIJ KOLKO SI GOLQM UNI6TOJI PRESTYPNOSTTA
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
CACAROOOV CACAROV OGROMEN MYJ SI AMA KATO GLAVEN PROKUROR I TI DEISTVA6 KATO EDNA JALKA CACARKA.NIKAKVA POLZA I OT TEB CACA.