"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот

Проучване: И трите въпроса за референдума са одобрявани от избирателите
13 фев 2014 16:02,
216
"За" мажоритарен, задължителен и електронен вот
В страната от дни текат подписки за инициирането на референдум. Снимка: БТА

И трите въпроса за референдума за изборните правила, предложени от президента Росен Плевнелиев, са одобрявани от избирателите. Това сочат данни от национално представително изследване, проведено от Exacta Research Group, по поръчка на Агенция "Фокус".

62% от допитаните са на мнение, че у нас е необходим национален референдум за промени в изборното законодателство.

Най-масово подкрепят идеята на президента хората на възраст между 40 и 50 години, висшистите, както и жителите на големите градове.

Противници на референдума са 18% от интервюираните. Сред тях преобладават хората на възраст над 50 години.

Най-висока подкрепа - 67%, събира идеята на държавния глава - част от народните представители да се избират мажоритарно.

Най-изразителна подкрепа за мажоритарен вот дават хората на възраст между 30 и 50 г. и високообразованите. Симпатизантите на БСП, ДПС и на "Атака" по-често от останалите не подкрепят предложението.

59% от българите одобряват идеята да се гласува по електронен път при гласувания на избори и референдуми. Подобно предложение е особено приемливо за хората на възраст между 30 и 50 години, за високообразованите респонденти и за жителите на големите градове. Над половината - 53% от тези на възраст над 59 г., отхвърлят идеята за дистанционно гласуване.

56% одобряват и въвеждането на задължително гласуване. Тази идея обаче среща силен отпор сред столичани и българите, които по принцип рядко гласуват, коментират социолозите.

Изследването на Exacta Research Group е проведено в периода от 5 до 11 февруари, интервюирани са 1000 пълнолетни българи, живеещи в 86 населени места в страната. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
3
 
! Отговори
ама че народ преди 10 години
На това се казва хора без капка мозък в главите си. Електронното гласуване е направено, за да може Моше и Ариел да цъкнат с лявото копче на мишката и след това променят цифричките там където им е удобно !!! Искам да попитам, ако ще се гласува електронно, аз ще получавам ли разписка с която да удостоверявам за кой съм гласувал ??? Ако мислите, че не е нужно, искам да Ви видя да теглите пари от банкомат, който не издава касови бележки. После банката да каже : ми Вие сте изтеглили 5000лв !!!
180
0
 
4
 
! Отговори
до 207 преди 10 години
Предпочитам 6-7 човека от различни партии които се гледат на криво да ми броят гласовете отколкото да цъкам един бутон и в тази мрежа друг да определя точно какво съм гласувал!Хайде малко проучете за това прословуто електронно гласуване в САЩ после се правете на многознайковци, а?
179
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До хахаМи бай Иван ще гласува с листчето, ве! Иска се паралелно да се гласува, не само електронно. Но най-напред трябва да се въведат електронни списъци, не с халваджийски тефтери.
178
2
 
4
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
електронния начина на гласуване е лесно манипулируем освен всичко друго
177
0
 
2
 
! Отговори
хаха преди 10 години
И аз бих искал да има електронно гласуване, но бай Иван който не е виждал компютър през живота си как ще направи избора си? Или сте на мнение, че бай Иван не бива да гласува?! Не сега му е времето на електронното гласуване...
176
0
 
3
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
Абе цялата работа ще стане като тояв референдум за Белене. Мина повече от година и никой не е тръгнал да строй,да подписва някакви договори и т.н. Не че съм против референдум,ама какъв ще е ефекта от него? Ще стане същото като тоя за Белене. Нали все пак някои трябва да вземат тия решения.А те са в НС.Та колкото и да говорят,аз в наште депутати вяра нямам.Та ако ми кажат добър ден,ще си погледна часовника за вски случай
175
5
 
7
 
! Отговори
Цуци преди 10 години
Къде във Варна събират подписи ще се подпиша и с двете ръце. Моля гражданите да бъдат бдителни да не бъдат унищоже ни списъците . Мая и терористичната партия БСП не спят.
174
1
 
5
 
! Отговори
clarinet преди 10 години
haha - pravyat kakvi li ne stoiki da otvlekat vnimanieto na bg naroda ot natzionalen referendum za " chlenstvo na republika bg v eu?" - "da" ili "ne"...:-))))na 25 mai ste pada golem maitap! :-)))))
173
4
 
11
 
! Отговори
КАЗВАМ -ДА!!!! преди 10 години
КАЖЕТЕ "ДА"---ЗА РЕФЕРЕНДУМА НА ПРЕЗИДЕНТА!!!ИЗРАЗЕТЕ ВАШАТА СВОБОДНА ВОЛЯ НА ЧЕСТЕН И СВОБОДОЛЮБИВ БЪЛГАРИН!!ТОВА Е ВАШЕТО ИСКОННО ПРАВО!ГЛАС НАРОДЕН--ГЛАС БОЖИЙ!!!САМО НАРОДА С ДОПИТВАНЕ ДО НЕГО ---ЩЕ ОПРАВИ ТАЗИ СБЪРКАНА ДЪРЖАВА!!
172
3
 
5
 
! Отговори
az- преди 10 години
195Между другото не знам по каква налудничава логика реши, че ако изборите и референдума са в един ден последния няма да струва нищо. Всъщност ще икономисаш единствено разходите за наем на помещения. Другите разходи ти остават така или иначе - за кампании, за бюлетини, за комисии и т.н.
171
4
 
4
 
! Отговори
az- преди 10 години
"Ако изборите са 2 в 1 няма да са 25 милиона. По твоята логика дай да махнем референдумите изцяло, за да не харчим пари"Не може изборите да са 2 в 1, защото едното е избор, а другото референдум. А защо не може да има избори и референдум в един ден чети решението на КС.Мисля, че ясно ти казах, че не съм против референдумите. Тези въпроси обаче, които и по начина по който ги е поставил Посоченият калун, както и мотивите му не стават за референдум т.е. са незаконни.
170
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОК бе човек, дай там едни 25 млн. и ще направим референдум.Ако изборите са 2 в 1 няма да са 25 милиона. По твоята логика дай да махнем референдумите изцяло, за да не харчим пари
169
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Санкции има само за работодателиЧе той работодателя ги вняся от твое име, част от сумата се удържа от твоята заплата.
168
1
 
4
 
! Отговори
az- преди 10 години
До Спонги"Кога е имало право да гласуваш за различни партии преди 1989 година."Имаше, имаше - можеш да гласуваш за кандидатите на БКП, за кандидатите на ОФ (там където БКП не са се кандидатирали и са ти спуснали такава листа) и за кандидатите на БЗНС, там където са ги издигнали.
167
3
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
"Проблема е ЗАЩО не гласуват, а не, че не гласуват! Вкарването на задължение да гласуват, не решава проблема, че тези хора не желаят да гласуват!ОК бе човек, съгласен съм, дай да направим референдум и хората ще си кажат какво искат, къде е проблема?"ОК бе човек, дай там едни 25 млн. и ще направим референдум. А ако дадеш още толкова ще спретнем един с въпрос - да стане ли мин. заплата в Бг. 1000 евро, а срещу още 25 млн. ще решим дали да плащаме данъци.
166
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези графи са само в твоята глава, колкото и хора да гласуват в парламента влизат винаги 240 депутата, които представляват всички ни, дори и негласувалите. Това е пропорционалната избирателна система. Ако беше както казваш ти, трябваше съответно на негласувалите да влязат с някакъв процент по-малко.И тъй като така или иначе някой ще влезе от мое име, аз лично предпочитам да го избера
165
0
 
4
 
! Отговори
marul chesanov преди 10 години
uha, bg narod e jiv, buden i aktiven za polojitelni promeni.:-)))))hem referendumi, hem nova konstitutzia, hem novi zakoni, hem novi izborni pravila, hem po-malka broika deputati i ministri ste si napravi - po edin chovek za okrajen grad. na kradlivata bulgarska tzentralna administratzia ste napravi iznenada na 25 mai.hahaha - pensionerite i tziganite sa vleznali v mrejite na interneta i ste im razkajat oste za jivota v youtube :-))))
164
2
 
2
 
! Отговори
az- преди 10 години
176"Според теб излиза, че не мога да пусна и празна бюлетинаЗащо да не можеш, нали затова имаш право, упражнявай го ако искаш"Е след като ми е право аз ще преценя дали да го упражнявам - т.е. ще си спестя ходенето до урната :)
163
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема е ЗАЩО не гласуват, а не, че не гласуват! Вкарването на задължение да гласуват, не решава проблема, че тези хора не желаят да гласуват!ОК бе човек, съгласен съм, дай да направим референдум и хората ще си кажат какво искат, къде е проблема?
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имаш право да не се осигуряваш(да не плащаш), но това води до загубването на осигурителни права.И не само, води и до налагането на санкции, защото съм задължен да го правя.