Мюфтийството осъди вандализма в Пловдив

"Недопустимо е лидери на футболни фенове да влияят на съда"
Обновена: 14 фев 2014 18:19 | 14 фев 2014 18:18, Александър Попов
270
Мюфтийството осъди вандализма в Пловдив
Снимка: Булфото

Главно мюфтийство осъди остро вандалския погром извършен над "Джумая" джамия в Пловдив днес.
 

Непосредствено преди петъчната молитва екзалтирани граждани са нападнали храма с камъни, димки и коктейли "Молотов". Причинени са материални щети и е възпрепятствано правото на гражданите да изпълнят необезпокоявани своята молитва. Имало е явна заплаха за  живота и здравето на богомолците и служителите в сградата, заявиха от мюфтийството в официална позиция.

Още по темата

Честите нападения над храмове силно тревожи мюсюлманско изповедание. Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите. Подобни събития напомнят случая "Баня Башъ" от 20 май 2011 г. когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен, пише още в съобщението.

Според Главно мюфтийство опитът на част от обществото да ограничи  правата и религиозните свободи на друга част е грубо погазване на конституционните им права.

"Във всяка една правова държава е неприемливо да се оказва натиск чрез лесно манипулиращи се маси от хора върху съдебните органи. Съдът е длъжен да решава делата съгласно закона и вътрешното си убеждение. Недопустимо е лидери на футболни фенове да указват на съда как следва да бъде решен даден казус", недоволстват от мюфтийството.

Според тях, случилото се днес е сериозна заплаха за българската демокрация.

"Българските граждани изповядващи ислямската религия са пълноправна част от българската нация, а Главно мюфтийство е българска институция, която е завела своите искове на база достатъчно законови основания. Имотните претенции са за отнети мюсюлмански храмове и вакъфски имоти. Заведени са 26 дела за 29 имота. Законът за вероизповеданията от 2002 г. дава това право на всички регистрирани вероизповедания в страната", уточнават още от Главно мюфтийство.

По-рано днес се проведе протест в Пловдив, който бе съпътстван със сблъсъци с полицията. Прозорците на "Джумая" джамия бяха счупени, а табела на намираща се в съседтсво сладкарница - подпалена. Полицията е арестувала 20 души, а шестима са били приети в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фашагите от ГЕРБ как само тънко настройват народа и го подкокуросват с тоя Луковмарш. Май са решили да извадят и етническата карта като поселдна стъпка от дестабилизирането на държавата, което вече половин година се опитват да направят.
16
4
 
27
 
! Отговори
Вунд преди 10 години
ВЪН от България наглите мюсюлмани! Да се омитат до крак!
15
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ко врищите ве 5 века са ви отглеждали като ***. Да не говорим преди тях колко века са ви го слагали другите. Сега много отворени станахте.
14
3
 
14
 
! Отговори
gtf преди 10 години
ако съда си върши работата съвестно и безпристрастно (както трябва и да е ), няма да има ни сблъсъци, ни безредици. Да повторим, че властта идва от народа т.е. народната воля трябва да бъде воля и на власт имащите, и на съдиите. Забравяте основни правила на конституцията и демокрацията ! Тука не е анадола, на който му пречи - прав му път обратно !
13
14
 
5
 
! Отговори
турчин преди 10 години
И да се продава няма кой да я купи. Петъчен ден ексцесии пред джамия говори за управлеченска криза. Главния прокурор ще има много работа. Какво излиза че феновете и лидерите им раздават правосъдие егати идиотщината. Прилича на идването на Хитлер на власт. После знаете какво се случи ***.
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Главното мюфтийство ясно осъзнава, че всъщност истинската причина за етническото напрежение е именно техния апетит към нови имоти. Прекрасно осъзнават, че алчността им ще разбуни духовете и все пак искат да лазят по нервите на хората.
11
3
 
17
 
! Отговори
ФАКТ преди 10 години
Мюфтиите днес не пият и се заяждат с българите.Немат си работа.
10
31
 
7
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Новите национални герои на българите този път ще са футболните хулигани. Но е нормално, след като пантеонът им от национални герои е фрашкан с хайдути (разбойници), обирджии и алкохолици!
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До художникБЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ПРОДАВА!
8
2
 
25
 
! Отговори
свещеник преди 10 години
Ето истината за ДПС-ДС. Те са Турска партия и са много нагли. Това обаче го дължим на БКП-БСП-ДС. За да пазят властта продадоха България и Българите. Анатема. Анатема. Анатема.
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Във всяка една правова държава е неприемливо да се оказва натиск чрез лесно манипулиращи се маси от хора върху съдебните органи. "правова държава - БЪЛГАРИЯлесно манипулиращи се маси от хора - турци гласували за ДПС.
6
5
 
26
 
! Отговори
varg преди 10 години
Турция вие права в България нямате.няма и да имате никога.Ясно ли ви е.
5
2
 
30
 
! Отговори
Никой преди 10 години
До bhА кой ще ни върне откраднатото за 500 години. Кой ще ни върне хилядите загинали, за да ни има. Кой ще ни върне гордостта, че сме българи. Не намесвай Турция. Спора е за имоти взети и дадени.
4
4
 
38
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Мръсни фесове вече нямате място в БЪЛГАРИЯ когато ни върнете ОДРИНСКА ТРАКИЯ тогава може да си вземете джамиите и да си ги отнесете КЪДЕТО искате но не и в БЪЛГАРИЯ
3
23
 
7
 
! Отговори
художник преди 10 години
Турция има пари да купи три Българии това ли искаш?
2
4
 
39
 
! Отговори
художника преди 10 години
Имотните претенции са за отнети мюсюлмански храмове и вакъфски имоти ??????-----------------------Вие нямате имоти в България, а тези имоти за които ламтите са отнети от Българи по време на 500г. ваше "ПРИСЪСТВИЕ". Ако искате да има мир, тогава си купете имоти като всички нормални граждани в България и си стройте храмове и джамии.
1
29
 
4
 
! Отговори
bh преди 10 години
турция върна имоти в истанбул без раправия от феновете на бешикташ и фенербахче