Мюфтийството осъди вандализма в Пловдив

"Недопустимо е лидери на футболни фенове да влияят на съда"
Обновена: 14 фев 2014 18:19 | 14 фев 2014 18:18, Александър Попов
270
Мюфтийството осъди вандализма в Пловдив
Снимка: Булфото

Главно мюфтийство осъди остро вандалския погром извършен над "Джумая" джамия в Пловдив днес.
 

Непосредствено преди петъчната молитва екзалтирани граждани са нападнали храма с камъни, димки и коктейли "Молотов". Причинени са материални щети и е възпрепятствано правото на гражданите да изпълнят необезпокоявани своята молитва. Имало е явна заплаха за  живота и здравето на богомолците и служителите в сградата, заявиха от мюфтийството в официална позиция.

Още по темата

Честите нападения над храмове силно тревожи мюсюлманско изповедание. Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите. Подобни събития напомнят случая "Баня Башъ" от 20 май 2011 г. когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен, пише още в съобщението.

Според Главно мюфтийство опитът на част от обществото да ограничи  правата и религиозните свободи на друга част е грубо погазване на конституционните им права.

"Във всяка една правова държава е неприемливо да се оказва натиск чрез лесно манипулиращи се маси от хора върху съдебните органи. Съдът е длъжен да решава делата съгласно закона и вътрешното си убеждение. Недопустимо е лидери на футболни фенове да указват на съда как следва да бъде решен даден казус", недоволстват от мюфтийството.

Според тях, случилото се днес е сериозна заплаха за българската демокрация.

"Българските граждани изповядващи ислямската религия са пълноправна част от българската нация, а Главно мюфтийство е българска институция, която е завела своите искове на база достатъчно законови основания. Имотните претенции са за отнети мюсюлмански храмове и вакъфски имоти. Заведени са 26 дела за 29 имота. Законът за вероизповеданията от 2002 г. дава това право на всички регистрирани вероизповедания в страната", уточнават още от Главно мюфтийство.

По-рано днес се проведе протест в Пловдив, който бе съпътстван със сблъсъци с полицията. Прозорците на "Джумая" джамия бяха счупени, а табела на намираща се в съседтсво сладкарница - подпалена. Полицията е арестувала 20 души, а шестима са били приети в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поуляли са се в изказването, чак коктейли "***" нямаше, счупиха някой друг прозорец, не биваше наистина..
156
14
 
1
 
! Отговори
Г.Марков преди 10 години
Мюсюлманите са българи приели Исляма.Следователно Исляма е българска религия!За нападателите мога да кажа.Това само неверници могат да го направят.Друга дума няма да изплзвам.
155
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Asim bilgarin tam istinski bilgarin nyamasa samo as vidyah tam gladni mirsi
154
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Abe umirate ot glad atakuvat na makazina da kradnete ot makazi nesto mirsi boklusi
153
1
 
6
 
! Отговори
реалист преди 10 години
Какви релегии са в главите на хората. Всяка религия е създадена да държи хората в страх,невежество и душевна слепота в услуга на господстващите в настоящият момент.
152
1
 
2
 
! Отговори
Hinov преди 10 години
Samo voina ste procisti BG
151
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде е тъпата Българска Православна Църква?!? И защо един път не реагира адекватно за опазване на нашата вяра?!? И тея са продажници!!!
150
1
 
13
 
! Отговори
ТАТО преди 10 години
ТЕ КАКВО СИ МИСЛЯТ турците ЧЕ НИ Е СТРАХ ДА ПРОЛЕЕМ ОЩЕ ВЕДНЪЖ КРЪВ ЛИ АКО ТРЯБВА ЩЕ ГО НАПРАВИМ А АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТРЯБВА ДА СТАНЕ .....ИЛИ ИЛИ
149
1
 
12
 
! Отговори
. преди 10 години
Има предостатъчно джамии , да правят и малко духовна връзка с Бог , Той е един за всички незавимо кой ходи на църква и кой на джамия , за да подкрепя аргумента си ще кажа , че в Атина за близо милион *** има 0 джамии, Гърция е демократична държава (всъщност самата демокрация тръгва от нея) , член на ЕС , така че аз намирам за напълно демократично и в ритъм с европейските ценности да си пазим езика , земята и идентичноста , който иска джамии , има предостатъчно на Изток.
148
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
внуците на тия мекерета дето обесиха ДЯКОНА искат българска земя .
147
3
 
25
 
! Отговори
UK преди 10 години
Който иска джамии, да ходи в Сирия, Турция, Ирак, Иран, Афганистан, Пакистан и подобни пропаднали ислямски държави!!!! ТОВА Е БЪЛГАРИЯ !!!!
146
3
 
23
 
! Отговори
Българин преди 10 години
БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ !!!
145
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 10 години
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!!!
144
1
 
2
 
! Отговори
до 150 преди 10 години
Виждате ли тоя какво говори,абе *** да си ходиш там в скандинавия и повече да не се връщаш!Виждаме какво сервира демокрацията Зап.Европа срещу други крайща на света война и разруха,имиграция!Няма да се криете зад истинските вярващи християни от тях лошо няма да има срещу другите религии
143
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прав си брат,дано младите се осъзнаят на-време.
142
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и да се напъваме, колкото и да се правим на страшни, истината е проста и болезнена. Ние сме пътници. Като по чудо навъртяхме 1300г. но 1400 може и да няма. Ние сме един мъртъв народ, младите избягаха, останаха предимно ***.
141
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом са в пълното си право да искат чужда земя,значи са в пълното си право да се извиняват всяка година на арменците и да им върнат всички отнети имоти,тогава да видя колко са толерантни.На такива като 166 само им се вменява вина,той за това ходи с наведена главица и всичко му е криво.
140
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво да и обичам на тази прокажена държава?Да върви на майната си, мразя я. Срам ме е че съм българин.
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
но най-лесно се манипулирва българската общност,тия хора нямат си на прества как се защитава българската националност дай им да чупят,трошат и да ругаят среяу другите.От всичко това печелят политиците за да ви накарат да застаните зад сандъка,но на мен ми се иска никой да не гласува да видим какво ще измислят война ли?Но рано или късно България ще станат големи проблеми,който ще навредат на двете големи общности и накрая всеки ще си тегли чертата като Босна и Косово
138
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде сега гърците да си поискат всички църкви построени в Константинопол и превърнати в джамии от османците! Само от Юстиниан те са 40!!