Мюфтийството осъди вандализма в Пловдив

"Недопустимо е лидери на футболни фенове да влияят на съда"
Обновена: 14 фев 2014 18:19 | 14 фев 2014 18:18, Александър Попов
270
Мюфтийството осъди вандализма в Пловдив
Снимка: Булфото

Главно мюфтийство осъди остро вандалския погром извършен над "Джумая" джамия в Пловдив днес.
 

Непосредствено преди петъчната молитва екзалтирани граждани са нападнали храма с камъни, димки и коктейли "Молотов". Причинени са материални щети и е възпрепятствано правото на гражданите да изпълнят необезпокоявани своята молитва. Имало е явна заплаха за  живота и здравето на богомолците и служителите в сградата, заявиха от мюфтийството в официална позиция.

Още по темата

Честите нападения над храмове силно тревожи мюсюлманско изповедание. Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите. Подобни събития напомнят случая "Баня Башъ" от 20 май 2011 г. когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен, пише още в съобщението.

Според Главно мюфтийство опитът на част от обществото да ограничи  правата и религиозните свободи на друга част е грубо погазване на конституционните им права.

"Във всяка една правова държава е неприемливо да се оказва натиск чрез лесно манипулиращи се маси от хора върху съдебните органи. Съдът е длъжен да решава делата съгласно закона и вътрешното си убеждение. Недопустимо е лидери на футболни фенове да указват на съда как следва да бъде решен даден казус", недоволстват от мюфтийството.

Според тях, случилото се днес е сериозна заплаха за българската демокрация.

"Българските граждани изповядващи ислямската религия са пълноправна част от българската нация, а Главно мюфтийство е българска институция, която е завела своите искове на база достатъчно законови основания. Имотните претенции са за отнети мюсюлмански храмове и вакъфски имоти. Заведени са 26 дела за 29 имота. Законът за вероизповеданията от 2002 г. дава това право на всички регистрирани вероизповедания в страната", уточнават още от Главно мюфтийство.

По-рано днес се проведе протест в Пловдив, който бе съпътстван със сблъсъци с полицията. Прозорците на "Джумая" джамия бяха счупени, а табела на намираща се в съседтсво сладкарница - подпалена. Полицията е арестувала 20 души, а шестима са били приети в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9667И аз чета как *** изнасилват собствените си деца и то законно.
116
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
129,За да успее да се наложи теорията за чуждия ни произход, е било необходимо преди това да се заличи писмовното историческо наследство на българите. За тази цел през двадесетте и тридесетте години на XIX век започва масовото унищожаване на автентични исторически документи,съхраняващи се в библиотеките на по-големите български манастири. Гръцки,руски и австроунгарски платени агенти изгарят или изнасят от България хиляди томове безценни български книги, с което заличават местния изворов материал
115
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите сме озлобени и комплексирани защото сме изчезващ вид и си унищожихме държавата. Сега вием на умряло но след дъжд - качулка.Никой друг не ни е проблем освен самите ние, и това мен ме отвръщава и ме е срам, че съм българин. Ние сме утайката на Европа, най-долните и гнусни нещастници.
114
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До 9667Приспособимост -да,но не и асимилация.Това,че не учат децата на родния език ,не възпитават в култура и традиции-това е грешна стъпка на много от родителите.Оправдания от рода на -заети,работа,няма време,като родител не мога да приема.Но има и много ,които не са прекъснали и то от много години връзката със страната си и децата им учат в българските училища.Това е въпрос на избор.
113
1
 
6
 
! Отговори
varg преди 10 години
По-ниски от тревата ви искам.
112
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мъртъв народ, пееш лебедовата си песен.
111
1
 
5
 
! Отговори
ТОВА Е исляма преди 10 години
Кметът на индонезийския град Гарут се развел с втората си жена с SMS и то само четири дни след сватбата, извършена по мюсюлманските обичаи. Това предизвика масови протести, съобщи Би Би Си. Асенга Фикри, който е избран за кмет от съгражданите си, е на 40 години. Преди това е имал жена и три деца. Миналото лято обаче решил да се ожени още веднъж, което се допуска от нормите на шериата. Избрал си за съпруга 17-годишната Фани Октора. Четири дни по-късно обаче той й изпратил SMS, уведомявайки я, че се развежда, тъй като се оказало, че тя не е девствена. Това възмутило хората в Гарут. С
110
11
 
8
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До Анонимен 121Явно не си напускал пределите на селото си. Живея в чужбина от време оно, имам много познати и приятели българи и на на 90% от тях децата им не могат да говорят българския език. Имам впечетление, че българите много лесно се асимилират.
109
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9667А я кажи кое племе раждате на 11-12 години
108
3
 
11
 
! Отговори
BG преди 10 години
За това че нещата в нашата история са такива основно трябва да "благодарим" на вас !!! По турско време в Плиска и Преслав е имало над 100 турски варници - разрушили сте всичко скакалци анадолски !Божидар Димитров беше написал: в Унгария има запазани над 250 000 кралски грамоти. В България само 7 ! Друго унищожено ! Допълнително, Турция и Русия добре се погрижиха да разединят българската нация !
107
1
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До BGИ ти си малко в грешната посока.За кой Северен Афганистан пишеш?Къде е била тази силна и голяма държава,която се споменава в най-старите хроники?Кой е бил този народ,след индииския най-голям?Вижте снимки има и в нета-Сирия,Йордания,Гърция,България,Турция-най-старите архитектурни останки-какви са символите отгоре ,кои са знаците?Коя е религията-единствена до1 век,след което,започват Християнство,мюсюлманство,юдеи и т.н.Една война е водена до 1 в.и неспирни войни след РЕЛИГИОЗНОТО деление?
106
12
 
5
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До ТОВА Е ислямаВсеки ден чета новини от рода на я някой изнасилил 4 годишната си щерка, я изнасилил и убил 8 месечното бебе на приятелката си! И незнайно защо, те са все християни. Сега мога ли да твърдя, че това са особеностите на християнството?
105
2
 
2
 
! Отговори
до 122 преди 10 години
те в чужбина ли тях вече не ги пиши за българи,кой знае под кой йорган са се пъхнали
104
3
 
5
 
! Отговори
ТОВА Е исляма преди 10 години
Афганистан за момичетата, обещани за съпруги на далечен роднина, дори да са едва на 9 години, смъртта често пъти е единственият изход, защото само с един краен жест брачният договор може да бъде обявен за невалиден. Това бе добре известно на 18-годишната Насрин от провинция Кундуз, която през декември взе една ловна пушка и се застреля, пише в. "Кориере дела ***".Насрин не е единственият пример. 17-годишната Фатима от Кабул опита да направи същото преди няколко месеца, но при нея нещата се развиха по-зле. Тя оцеля и за да бъде анулиран нейният годеж, трябваше да се яви пред съда, където д
103
2
 
8
 
! Отговори
BG преди 10 години
В допълнение Ястреб, да кажа че да наречеш българите номади тюрки е върха на простотията ! Дори толкова прозаични неща като селското стопанство и бита дават неоспорими доказателства срещу това !Я ми кажи-твоя чергарски народ колко града е построил ! И виждал ли си Плиска или Преслав! Волжка България е била наричана страната на 1000-та град! Тюрките гледат основно овце ама българите са гледали главно *** и са сеели едни от най -добрите сортове пшеница за времето си! "Типични" номади !
102
10
 
6
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До BG"прочети истинската история на България" Амии ... да, малко е трудно да се проследи прозхода на един народ, чиято официална история се променя всеки вторник и петък. Последната хипотеза за прозхода на българите която съм чел беше, че са с друидски корени от Шотландия. Място, малко по на запад от Северен Афганистан.
101
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
трудно можем да потвърдим за истинска история,защото всичко е спорни факти от различни лагери,кой прав,кой крив!македонците викат че сте им откраднали историята,но може и те да са прави
100
1
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До 9667Харесва ли ти или не-българските корени не са от Азия.Нека историците докажат поне с един автентичен,а не подменен документ произхода ни,че е азиатски.Такъв няма.Всички документи са за това,че народът населявал тези сегашните земи преди 2 хилядолетия и този,който сега населява балканите-е един и същ.Уседнал народ с традиции.Единствения народ с ПИСМЕНА КУЛТУРА от преди 2 хил.год. е българския-без значение,кои са названията ни-траки,българи,словени.Умен си,потърси,има доказателства.
99
3
 
2
 
! Отговори
до 108 преди 10 години
Мен какво ме интересува как се казвало детето и какво пишело на тениската му,няма да слагаш всички в обща група,защото и аз мога да ти изброя такива неща на вас!Например в Централноафриканска република френските и африканските сили разоръжиха мюсюлманите,но забравиха за християните и в момента масово се избиват деца,жени,старци от християнските сили!Но тукашните християни виновни ли са НЕ,там хората са от една и съща народност но се избиват иначе как Франция ще си развява байрака ;)
98
7
 
5
 
! Отговори
BG преди 10 години
Колкото до теб Ястреб - прочети истинската история на България а не тази писана в учебниците на Турция и Русия и натрапена ни от продажните комунисти (ваши коалиционни партньори). Прародината на българите се нарича Балхала - в района на Северен Афганистан. Българите са индо-европейски народ и са толкова тюрки колкото ти - *** !Що се отнася до славяните - чист народ няма ! Нашата история приема че над 40 вида групи етноси (славяни, кумани, печенеги, ..) са били асимилирани от българите