Топлото време опасно за зърно и овошки, рай за гроздето

Реколтата от зърнени култури ще е с близо 30% по-ниска, смята експерт
Обновена: 18 фев 2014 07:59 | 18 фев 2014 07:30, Красимир Ангелов
8
Топлото време опасно за зърно и овошки, рай за гроздето
Снимка: Булфото

Земеделците очакват по-ниски добиви на зърнените култури заради по-малкото влага до момента, а за гроздето прогнозите им са по-оптимистични, коментираха за БТА експерти в бранша.
 
Според тях високите за сезона температури не се очаква да попречат на добрата реколта от грозде, на овошките и зърнените култури, ако има достатъчно валежи.

Топлото време не се очаква да повлияе неблагоприятно на зърнените култури, тъй като те в момента са се запасили с влага от последния снеговалеж, каза за БТА Йордан Йорданов, агроном и земеделски производител. Според него обаче миналогодишната реколта няма да се повтори и вероятно добивите ще бъдат с 30 процента по-слаби, заради по-малкото влага до момента.

"Вече е наторено и се чака трайното затопляне на времето за предподготовката за засяването на пролетните култури. Ако постепенно падат температурите няма да има проблем за зърнените
култури, но при рязък спад, без сняг, ще има частично измръзване.", обясни Йорданов.

"Топлото време се оказва неблагоприятно за овощните растения. Падналият последно сняг няма да запаси площите за следващия им етап на развитие. Ако продължат високите температури, ще започне развитието на овошките, а това е опасно тъй като са възможни ранни пролетни мразове", заяви агрономът.

По думите му това, което може да се направи за овощните дръвчета, е навременна резитба, за да не започне сокодвижение. Йорданов поясни, че резитбата е стрес за дръвчето и по този начин се спира за момента развитието му. Най-добре е сокодвижението да започне в края на зимния и началото на пролетния период, когато ще се избегне измръзване по време на растеж.

Необичайно високите за сезона температури обаче са благоприятни за пчелните семейства.  Потомственият пчелар Димитър Добрев, който се грижи за сто кошера, разказа как се справят пчелите с времевите промени. Според него високите температури в момента дори са благоприятни за пчелните семейства, които от ноември до началото на февруари са в покой. "Студеното време доскоро и сега по-високите температури са много полезни за пчелите, защото на 20-30 дни имат нужда от облитане. Затова за тях е много полезно през даден период от време да има топли дни", казва Добрев.Той допълни, че в началото на февруари започва истинският живот на пчелните семейства. По думите на Добрев дори да стане минус 30 градуса, пчелните семейства пак ще оцелеят.

Димитър Добрев допълни, че най-много пчелни семейства в България има в Пловдивския и Разградския район, както и по течението на река Дунав. "Полето дава повече мед отколкото  Балкана. В България бяхме стигнали до милион броя пчелни семейства, а сега са около 500-600 хиляди", добави пчеларят.

Лозарите също са оптимисти за реколтата от грозде. Ако очакванията са за по-ниски от миналогодишните добиви от зърнени култури, то за гроздето прогнозите са по-оптимистични. Според лозаря Орлин Кичуков, който работи за най-големия производител на грозде и вино в Ловешка област, тази година се очаква по-добра реколта от миналата, когато е била до 900 кг от декар.

Дори да паднат рязко температурите не се очакват големи щети при гроздето, тъй като от две години се практикува нов метод, при който лозичките се заравят в земята и така температурните амплитуди не влияят на растението.

"Дори да е много студено или топло, не е проблем, тъй като почвата поддържа еднаква температура и така лозичките се предпазват", казва Кичуков. По думите му резитбата и заравянето в земята започват след гроздобера, но трябва да се изчака физиологично листата да опадат.

Добивът на гроздето 70 процента зависи от подрязването. Всеки сорт обаче е индивидуален, отчита Кичуков. По думите му за хубавото вино трябва освен качествено и добре узряло грозде, но и майсторлък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господ си знае работата!!!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Джурналята що не напишете нещо за климатичните оръжия?По нюз7 предаването граждански контрол излъчиха на трети януари предаване за климатичните технологии с участието на метеоролог. Военните и военновъздушните сили са отказали участие, както и от БАН. Не можели да коментират темата! КОЕ ТОЧНО МЕЖДУНАРОДНО СПОРАЗУМЕНИЕ ГИ ЗАСТАВЯ ДА МЪЛЧАТ?Хора гледайте небето вече, от време на време ще ги видите новостите... просто са се старали да е същото или да прилича, но направо на моменти е очевадно!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
111 преди 10 години
значи ще пием вино и ракия, а за хляб - нема пари
5
0
 
7
 
! Отговори
фермер преди 10 години
При овошките вече започна вегетацията, ако се задържи топло време още една седмица ще започне цъфтеж и не ми се мисли ако има пролетни слани (много вероятно) през март.
4
5
 
3
 
! Отговори
Баце преди 10 години
Виждали сте в небето решетките които правят самолетите ?Та така разпръскват химикали разпръскват вируси за грип после лекарите го прогнозират ! Така вероятно манипулират и времето да няма сняг , дъжд и влага съответно ! После високи цени , ниски заплати , глад ,мизерия с една дума ГЕНАЦИД
3
1
 
9
 
! Отговори
georgi преди 10 години
Поредна много глупава и некомпетентна статия.....
2
1
 
12
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Сега ще вдигнат хляба.Фючърсно...
1
1
 
20
 
! Отговори
Metf преди 10 години
Значи ли това ,че бандитите ще "обеднеят" и ще искат още пари от държавата.???