Двойно по-малко оптимисти у нас за 2 г.: Нещата отиват на зле!

Нагласите ни към ЕС обаче са положителни, сочи проучване на Евробарометър
19 фев 2014 21:13,
97
Двойно по-малко оптимисти у нас за 2 г.: Нещата отиват на зле!
Снимка: архив, Reuters

През есента на 2013 г. 55% от българските граждани са на мнение, че нещата в България отиват в грешната посока.

От есента на 2011 г.  досега процентът оптимисти в България, които смятат, че нещата у нас се развиват в правилната посока, е намалял почти двойно - от 32% на 17%, показва редовното годишно проучване на Евробарометър, което Комисията публикува официално днес.

По отношение на икономиката преобладаващото мнозинство (94%) от българските граждани оценяват настоящото положение на националната икономика като лошо.

Едва 5% от населението на страната са на мнение, че българската икономика е в добро състояние - стойност шест пъти по-ниска от средното за ЕС. Само 12% от българите прогнозират подобряване на икономическата ситуация в страната в следващите 12 месеца. Процентът е с 9 пункта по-нисък от средното измерено на ниво ЕС28 и е в низходяща тенденция от есента на 2010 г. насам. На противоположното мнение – с песимистични очаквания за бъдещето на българската икономика са почти една трета от населението на страната. Близо половината (47%) от българските граждани не очакват съществени промени в икономическата ситуация в страната в следващите 12 месеца.

Според резултатите от изследването относително най-висок дял на оптимистите за бъдещето на българската икономика има сред населението на възраст 15- 24 години (24% оптимисти, двойно над средното за страната), учащите (28%), работещите на ръководни постове в професионалната йерархия (17%), ползващите интернет всекидневно (17%).

Въпреки ръста на негативизма спрямо България българските граждани запазват положителната си нагласа към Европейския съюз. Близо половината българи – 47%, смятат, че нещата в Европейския съюз вървят в правилната посока.

С този процент България е на първо място сред всички страни-членки по дял от населението с положителна нагласа за развитието на ЕС.

На второ място се нарежда Литва с 45% положителни оценки. На обратния полюс - с най-нисък процент положителни оценки за развитието на нещата в ЕС, е Кипър, където само 11% от населението е настроено позитивно Гърция ( 12%) и Италия (14%).

Мнозинството от населението на България (60%) заявяват, че са настроени оптимистично за бъдещето на Съюза. Песимисти са малко над една четвърт.

Най-оптимистично настроени за бъдещето са датчаните – 75% от тях смятат, че Европейският съюз ще се развива в благоприятна посока. Следват Ирландия и Малта с 67% оптимисти. Най-висок процент на песимисти за бъдещето на ЕС изследването регистрира в Гърция – 69%.

Мнозинството от българското население са неудовлетворени от начина, по който функционира демокрацията в България. Едва 14% от населението на страната изразяват удовлетвореност по този индикатор. Този процент е с над 30 процентни пункта под средното измерено за Европейския съюз и нарежда България на последно място сред всички страни-членки.

Евробарометър отчита подобни нагласи в Португалия и Румъния - с по 15% удовлетворени и съответно 85% и 84% неудовлетворени от функционирането на демокрацията в страните им.

На обратния полюс – най-уверени и удовлетворени от състоянието на демокрацията в страните им са жителите на Дания (87% положителни отговори) и Швеция (84%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
спомен за оптимизма преди 10 години
В един спор за предимствата на задаващото се ново време Оптимистът възкликнал:- При комунизма всички ще ядем л-***!Песимистът замислено поклатил глава и измърморил:- А дали ще стигнат за всички?
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Волен Сидеров и Бареков трябва да бъдат затворени в лудницата. Борисов и Цветанов в затвора. ДПС забранена !
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честно казано, очаквам съвсем скоро нови протести и нова окупация!!! Боко, Цоко, Роско и ко. да окупират ЦСЗ!!!
66
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Добре де, това не го разбирам. (чак се ядосвам, да го ...) Тука всички се оплакват какви управници имат, 80% от населението недоволно, и накрая едно голямо нищо. Даже по-зле, масово се оплюха протестите пред НС, масово плюят Украинците по същата причина. Такова животно като българина просто няма. Никога няма да се оправите заради собствената си дребнавост и празна философия! Андрешковци!
65
1
 
4
 
! Отговори
Nik преди 10 години
Всички са песимистични относно ЕС,а само ние сме оптимистични.На какво се дължи този глупав оптимизъм не мога да проумея.Тотално сме сбъркани май,в същото време плуем всичко българско,всичко в БГ е зле и лошо,а навън всичко е супер.Ние май сме много *** щом си мислим че чужди държави и организации ще ни "оправят". То силите които са ги създали ги използват в техен интерес ,а обикновено чуждите интереси са точно обратни на нашите,и само ни се налагат ограничения.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СтършелНе е верно.*** се множат.Те са новия електорат на комунистите.Но, както се случва често...чудовището накрая изяжда своя създател.Само че...нормалните хора...изчезваме от тази ***, за да сме свидетели на тези моменти.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещата вместо да се влошават, те стават безнадеждни.
62
2
 
3
 
! Отговори
Стършел преди 10 години
.....електората на БСП - измира
61
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
"Когато падне мрак над теменугите и работите тръгнат зле, е.и им майката на другите и гледай ти да си добре. Е.и им майката на другите и в себе си утеха намери, а ако в себе си утеха не намериш, тогаз и ти си майката е.и! "Пеньо Пенев
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E как няма! От всички медии мачкат хората казвайки им колко са зле и как си заслужават съдбата. Вменяват им вина.Отделно наглите изпълзяха от Позитано и се вмъкнаха на Дондуков и се почустваха недосегаеми.ОСТАВКА!
59
1
 
7
 
! Отговори
spi преди 10 години
ЯЛА, ЯЛА, ояла се - в случая с власт, подкупи и пари, но яла и селяните си - техния труд, живот, щастие, надежда... Дотолкова се ояла и подула, че един ден.... просто се пу.нала от преяждане.......
58
2
 
8
 
! Отговори
de go 4uka6, de se p преди 10 години
Имаше една притча за триглавата ламя - в случая - ГЕЯ, БЕЯ и ЗЛОДЕЯ - коята била толкова лакома, че и с трите глави ядеше и погълваше всичко, де каквото свари! ЯЛА, ЯЛА, ояла се - в случая с власт, подкупи и пари, но яла и селяните си - техния труд, живот, щастие, надежда... Дотолкова се ояла и подула, че един ден.... просто се пукнала от преяждане.......
57
1
 
2
 
! Отговори
тиква преди 10 години
До Анонимeнако е толкава зле що не се прибереш тук, и на наша територия има извращения ,простотии и в римско време е имало извращения и простотии.Що да се лъжем.
56
1
 
8
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
"Тъпите" датчани за Кралица,Премиер и Парламент имат само три служебни автомобила! Единият/според очевидец/ бил цялата в паяжини.А мене ежедневно, едно иначе интелигентно радио, по десет пъти ме призовава да дам пари за отоплението на дом за деца. Продайте поне един "Мерцедес", господа ДУПЕТАТИ, и им осигурете отопление на тези деца! Как да съм оптимист при такива некъдърни управници?
55
1
 
24
 
! Отговори
пенсия преди 10 години
Това е лъжа , оптимистите са една шепа хора , които като башибозук грабят собствения си народ. След време ще останат *** и хемигрантите. Ние ще си заминем от този свят , а децата ни ще са далеч от тази *** , наречена българи." Ние не сме народ , а ***" ха сетете се кои го е казал преди приблизително един век?
54
2
 
14
 
! Отговори
Тошо преди 10 години
Ей много оригинална снимчица сте лепнали това българския народ ли е в случая ??
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами ето и отговорът защо сме зле, защото сме промити мозъци - и ние, и всяко друго общество. Не си знаем интересите, имеме огромна търпимост към злото и в повечето случаи изобщо не оббръщаме внимание, че злото е зло.Затова и подкрепяме ЕС. Елементарни сме - всичко е черно-бяло. Щом нашите правителства са черни, значи ЕС трябва да е бял
52
1
 
6
 
! Отговори
pur6ing преди 10 години
На българина не му ли бръкнеш в джоба не го чакай да спазва закона и да бъде морален! И във връзка с това, да поспориме за необходимостта от премахването на плоския данък и въвеждане на подоходното облагане, както на печалбите от дейност, така и на тези от лихви по влоговете! Лаик съм по темата, но не вярвам в развитите страни да живеят по-глупави и завистливи хора от нас! Или, искаш да оправляваш - плащаш! А и 37,6 милрд. ще свършат доста работа в реалната икономика!
51
1
 
2
 
! Отговори
do 67 преди 10 години
Мдаааа ти наистина си много *** *** на дали го осъзнаваш!
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко, жалко е на такава платформа като интернет пространството да се говори за глупава политика ;3. Сигурно дори повечето от вас плебей гледате и телевизия 2014.