През 2020 г. - електронни учебници, виртуални класни стаи

До 2015 г. училищата ще са с WiFi мрежи, гласи нова стратегия
19 фев 2014 18:15,
37
През 2020 г.  - електронни учебници, виртуални класни стаи
Снимка: ЕК

До 2020 година ще има електронни учебници по всички предмети, гласи стратегия за внедряване на информационните технологии в образованието за периода 20014 – 2020 година. Сред дългосрочните мерки в стратегията са и виртуалните класни стаи и лаборатории, както и автоматизация на оценката за качеството на образованието, както и открит достъп до образователните и научните ресурси.

Преди това обаче, до 2015 година, в образователните и научните институции ще бъде изградена безжична WiFi инфраструктура. По този начин ще се стимулира използването на мобилни устройства.

В текстовете, публикувани за обществено обсъждане, е записано още, че до края на следващата година трябва да бъде изграден образователен портал и електронни помагала по всички природо-математически науки.

Заложени са и краткосрочни мерки в стратегията, които да бъдат изпълнени през тази и следващата година, например, да бъде създадена нормативна база за цифрово учебно съдържание, както и пилотно внедряване на интегрирани управленски системи в училища и университети.

Целта на тези мерки са по-ефективни публични разходи за образование и насърчаване на частните инвестиции. Друга цел е бъде създадена и благоприятна среда, която да осигури качествено образование и ефективна наука.

Анализът на ситуацията по отношение на новите технологии в науката показва значително изоставане. На един компютър се падат по 11 ученици (статистиката обхваща учениците от 11 и 12 клас). За сравнение в ЕС на един компютър сядат средно по четирима ученици от последните класове.

Материалната база е остаряла, но въпреки това се вижда желанието на учителите да участват в курсове за подобряване на квалификацията в областта на новите технологии – 43% от учителите участват в такова обучение. Това е малко над средното в ЕС, където 42% от учителите се записват в курсове за подобряване на уменията в областта на информационните технологии.

Според авторите на стратегията това е показател, че при една съвременна материална база и модерна комуникационна среда страната ни успешно може да се мери с най-добрите европейски практики.

Усилия са необходими особено предвид лошата демографска ситуация в страната, се казва още в анализа. България е с едно от най-бързо застаряващите населения в Европа, а специално в сферата на образованието средната възраст на учителите и преподавателите е висока. Постоянно намалява броят на младите хора, които искат да преподават и това затруднява прилагането на иновации и реформи.

Налице е и липсата на мотивация сред учителите, които не успяват да се адаптират към новите реалности, а, от друга страна, учащите пък не осъзнават образованието като ценност. Налице е разрив между поколенията, остава и традиционният проблем за българското образование, свързан с липсата на критичното и аналитично мислене.

Още технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
МОЛЯ?! Но защо?? ...Добре, де, сега, не мислите ли малко (не вие, дето коментирате, а тези, които искат да направят виртуалните учебници и класни стаи), че учениците ще бъдат НЕГРАМОТНИ?! Ще станат по-*** - хора, по-добре си е старата система - с учебници, с тетрадки, и с всичко останало ... Но, нее, трябва да е вече всичко "виртуално" - но това не влияе добре!!!!!!! Но в днешно време хората не го разбират това, защото са ЗАСЛЕПЕНИ ОТ ТЕХНОЛОГИЯТА!! На този свят става все от зле - по-зле ....
26
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Олееее, догодина ще трябва на всяко *** дете да купуваме компютър!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко актуална снимка, но и това е мечта за някой БГ училища. Децата в училището в което учи детето ми са са по 2 на компютър и това е държава в ЕС???...."Налице е и липсата на мотивация сред учителите, които не успяват да се адаптират към новите реалности, а"...не учениците, а училището, МОН и цялата закостеняла система трябва да се адаптира към новото време и към нужди на учениците, обществото в което живеем и световното образование.
24
2
 
3
 
! Отговори
пурко преди 10 години
Да и тогава се очаква да не могат да забият един пирон,лука да го садят с брадите на горе.Скапана работа.Върнете трудовото обучение и сутрешната ведрина че до тогава ще са едни туфлеци та нема до къде.
23
2
 
6
 
! Отговори
85657 преди 10 години
Ще въвеждат електорнни учебници, а не искат да въведат електронно гласуване. Оставка, българоубийци!
22
2
 
5
 
! Отговори
латинка преди 10 години
Престанете да сривате образованието Вие господа винаги взаимствате от други обр. системи изатова днес учениците не знаят таблицата за умножение (смятат с калкулатор) Какво учи философията -- вземи доброто от старото и надгради съобразно условията на страната. Не се правете на извън земни и престанете да сътворявате неграмотни хора
21
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Поради нихилистичното ни отношение към всичко и всички, даже не се опитваме да потърсим път за промяна. Опитите за реформи в образователната система катастрофират грандиозно всеки път. Поне опита да се използват технологиите за оптимизиране на средата могат да бъдат подкрепени. Само документацията да бъде заменена с електронна е достатъчно основание за спешна реализация на всяка стратегия!
20
1
 
5
 
! Отговори
Neeeeeeeeeee преди 10 години
Не е вярно, номер 22! Още до 2020 ще са произведени виртуални учинц в единствената виртуална държава , остатък от България!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А през 2050 г. виртуални ученици...
18
1
 
12
 
! Отговори
батко ратко преди 10 години
много актуална снимка-точно за стратегия 2014-2020
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко това се прави сега с оглед на пари, които има да се усвояват и "наши" фирми, на които ще се дадат поръчките. Иначе от гледна точка на образованието не е толкова важна техниката която ще се вложи, колкото как ще бъде подготвен мозъкът, който ще приема информацията. Ако децата отрано се научат да мислят те сами ще намират начин да открият необходимата си информация. Дори от тази гледна точка книгите са много по-ценни. Ако главите им са унищожени от чалга и филми - тогава нищо не помага!
16
4
 
18
 
! Отговори
Momo преди 10 години
"Преди това обаче, до 2015 година, в образователните и научните институции ще бъде изградена безжична WiFi инфраструктура. По този начин ще се стимулира използването на мобилни устройства."Луди ли сте?Това трябва да е забранено, защото учениците са там за да учат, а не да кибичат във фейсбук.
15
0
 
9
 
! Отговори
а преди 10 години
И виртуално хранене!!!
14
1
 
28
 
! Отговори
Shark преди 10 години
През 2020 г. - електронни учебници, виртуални класни стаи......................И НЕГРАМОТНИ УЧЕНИЦИ!!!!!!!
13
3
 
1
 
! Отговори
pepi преди 10 години
hm , pak abv li 6te e ???
12
0
 
6
 
! Отговори
Yes преди 10 години
През далечната двайсет хиляди и четиринайсета... Дааа
11
1
 
8
 
! Отговори
до 1, за утеха преди 10 години
През две и двайста Партията не само ще знае колко точно си из.кал в тоалетната чиния, но и дали с благодарност си го направил или буржоазно някак си и антиреволюционно.
10
2
 
9
 
! Отговори
IVo_1 преди 10 години
Установено е от американски ученби че в училищата в които има Wi-Fi децата са по-раздразнителни и има наченки на опасни карциноми и заболявания. Е тия с тая им реформа искат и децата да убият. нали децата на техните гласоподаватели не ходят на училище
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едно време ни убеждаваха ,че през 1980 ще живеем при комунизма.Сега пак същите комунистически мномера-2020,2030.....Кой ли ви вярва?
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари, не успяхте ли да пуснете още по-съвременна снимка, с още по-модерни компютри? Тези са от бъдещето, дайте нещо от още по-далечното и светло бъдеще (което никога не идва)