Експерт: Новият съучастник от Сарафово е четвърти атентатор

24 часа след атентата Израел прибрал веществените доказателства
Обновена: 21 фев 2014 14:31 | 21 фев 2014 11:14, Анисия Иванова
8
Експерт: Новият съучастник от Сарафово е четвърти атентатор
Взривеният автобус на летището в Сарафово. Снимка, архив Булфото

Не съм изненадан, че се появява нов съучастник в атентата в Сарафово, защото това са сложни разследвания, заяви пред БНТ експертът по сигурността Славчо Велков. Този, когото главният прокурор назовава, може да се приеме като четвърти участник и в това няма нищо необичайно, защото атентатът през 2012 г. е много сложен акт и не може да бъде извършен само от един или двама, мотивира се той.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че засега прокуратурата няма да внася обвинителния акт за атентата в Сарафово от 18 юли 2012 година, защото е установен още един участник, неизвестен до момента на разследващите. Той допълни, че е изпратена нова съдебна поръчка.

Велков днес изброи фактите, според които до този момент са установени две лица - Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, известни от двете подхвърлени фалшиви шофьорски книжки под имената Браян Джеймисън и Ралф Уилям Рико.

Още по темата
„Но има още един участник, това е този, който беше взривен по време на акта и от когото остана главата. Така че, ако се броят тези участници, този, когото главният прокурор назовава, може да се приеме като четвърти участник“, мотивира се експертът.

Неговата теория е, че този, който беше взривен на летището в Сарафово, не е атентатор самоубиец, той е взривен умишлено и не е ислямист. Според него в първия момент след атентата българското разследване е било лишено от  възможностите да ползва веществени доказателства от мястото на акта.

Причината е, че държавата (Израел – бел.ред.), от която бяха убити пет граждани, е прибрала всички доказателства  в рамките на 24 часа, включително и свидетелите. Дори тежко ранените свидетели, в състоянието в което са се намирали, също са били експортирани в държавата си, обясни Велков. По думите му българското разследване няма някаква вина, че доказателствата не са били използвани пълноценно, тъй като държавата, чиито граждани са, има тези права.

„Тя ги предяви и си ги прибра. Дори ще кажа, че беше изпратена специална група, която се занимава със събиране на човешки останки и всичко, което беше там около акта пръснато, беше събрано и съответно извозено в тази държава.“, уточни Велков.

Експертът смята, че международните съдебни поръчки, за които говори главният прокурор, са водеща брънка в това разследване за придобиване на доказателства и впоследствие за внасянето на делото в съда като обвинителен акт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: експертСарафововзирв
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
ASI преди 10 години
vse oshte se IZDIRVA leleeee kolko sme napredne naprazno leka mu pras TODOR KOLEV kaza KAK SHTEGI STIGMEN AMERIKANCITEami kak ? tochno NIKAKtova neshto ako beshe v GERMANIA parvoto koeto niamashe da uspee dago napravizashtoto shteshe da bage uluchen v desiatkata,shtiaha dago dokopat za 0 vremeno poneje tuka vsichki gledame da kradem i zatova neni ostava vreme dago izdebnem
7
1
 
6
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Някой дали може да ми обясни, как е възможно чужда държава да прибере доказателствата за престъпление, извършено на територията на България? "Неговата теория е, че този, който беше взривен на летището в Сарафово, не е атентатор самоубиец, той е взривен умишлено и не е ислямист. "Това нещо го твърдя от ден втори след "атентата", но никой не сака да слуша дядо си Ястреб!Ако искате да научите точно кой стои зад атентата, допитайте се до организатора и изпълнителя му - МОССАД!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама защо сте толкова критични, нали са ги събрали след, а не преди атентата! А ако тук бяха попаднали на някой многознайко и работа излезеше не по официална хамериканска версия за неотложно демократизиране на Иран със всички средства?
5
2
 
4
 
! Отговори
манго преди 10 години
тия евреи ,дето са ходили все някоя бомба влачат след себе си,боли ме шпека,язък дето у нас готвили цялатя манджа ,ний тука ало измамниците не може да открийме,те с повишена трудност мъчат милицията,стойте си там плачете си на стената ,ко търсите тука.
4
2
 
10
 
! Отговори
Див аграр преди 10 години
Събраха останките и отведоха свидетелите, или просто прикриха следите си?
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 1Израел не иска да се разследва, а да се предприеме кампания срещу Хизбула. Доказателствата само биха попреччили на политическото изнудване.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...са установени две лица - Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, известни от двете подхвърлени фалшиви шофьорски книжки..."А кой ли подхвърли книжките? Като изключим липсата на интерес в "разкритите", остава да предположим, кой е имал интерес от "подхвърлянето". И веднага се сещаме тоталния външен натиск за изсмуканото от пръстите обвинение срещу Хизбула. Баси, как ни правят на овце!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами тогава защо разследвате. Израел като иска да разследва - да разследва. Хем си взимат доказателствата хем искат в БГ да разследваме.