Всяка четвърта българка жертва на домашен тормоз

НПО-та искат по-тежки наказания за домашно насилие
36
Всяка четвърта българка жертва на домашен тормоз
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всяка четвърта българка е жертва на домашен тормоз, сочат данни на Алианса за защита срещу домашното насилие.

Необходими са по-тежки наказания при случаите на домашно насилие и те трябва да бъдат предвидени в новия Наказателен кодекс, каза Илиана Стойчева, говорител на Алианса, чието годишно събрание се провежда днес във Варна.

В обединението членуват 10 неправителствени организации от цялата страна, които работят с жертви на домашен тормоз.

Алиансът има подготвени серия предложения за промени в законодателството, допълни Стойчева, цитирана от БТА. Според представителите на обединението всички форми на домашно насилие, които са довели до телесна повреда, трябва да се преследват като престъпления от общ характер.

От Алианса настояват за инкриминиране на изнасилването в брака, както и завишаване на наказанията за блудство и сексуално насилие над деца. От обединението искат още България незабавно да се ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени.

Всяка година помощ от организациите, които членуват в обединението, търсят около 4 хиляди жертви, отчете Ана Николова от организацията "SOS семейства в риск" - Варна. По думите й близо 75 на сто от пострадалите са жени. Тя отчете, че в петте кризисни центъра в страната ежегодно се настаняват между 700 и 750 души.

Според Николова през последните две години тенденцията е формите на физическо насилие да стават все по-жестоки.

Увеличават се случаите на тормоз над възрастни хора над 60 години и над хора с увреждания. Има нарастване и на сексуалното насилие над деца, допълни Николова.

Необходимо е в страната да бъдат създадени консултативни центрове за жертвите на домашен тормоз, допълни Диана Димова от център "Динамика" - Русе. Според нея тези звена трябва да оказват и юридическа помощ на пострадалите.

Мирослав Наумов от фондация ПУЛС - Перник допълни, че предложението на Алианса е да бъде създаден национален фонд, който да оказва финансова подкрепа на пострадалите след излизането им от кризисните центрове. По думите му постъпленията във фонда трябва да се събират от съдебните глоби, налагани на насилници при гледане на дела по закона за домашното насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
krisi преди 9 години
pomognete mi i az sam jertva na doma6no nasilie. pisna mi ot zaplaahi i ot unijenie, daite mi savet imam i malko dete na 1 godinka
26
0
 
1
 
! Отговори
pavel преди 9 години
Tezi koito posqgat na jenite si sa jalki sashtestvaAko ne vi haresa tozi komentar tova si e vash problemAko edna jena napravi neshto s keto da si zasluji boq ima drugo reshenie na problema i to e razdqla
25
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Не вярвам! Не е наред тази "статистика", иначе всеки ден щях да срещам поне една насинена жена. В моята среда никой не е казвал, нито съм виждал, че е бил или се е бил с жена си.
24
1
 
6
 
! Отговори
ТИТИ преди 10 години
ЖЕНИТЕ ,ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ, СА СИ ***,АЛИ ЖИВОТА.НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ ЗА ДЕЦАТА,КОИТО СТАВАТ СВИДЕТЕЛИ НА БОЙ НАД НАЙ-СКЪПИЯ ЧОВЕК ЗА ТЯХ-МААЙКАТА.ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА НА 9-ГОДИШНИ МОМЧЕТА И 7-ГОДИШНИ МОМИЧЕТА,ПРИМЕРНО,АКО В СЪЗНАТЕЛНИЯ СИ ЖИВОТ СА ГЛЕДАЛИ НАСИЛИЕ НАД МАЙКА ИМ.И НЕ МИ РАЗПРАВЯЙТЕ,ЧЕ МАЙКАТА ИМ БИЛА ВИНОВНА,ЧЕ ТЯ БИЛА КУ,В ИТН.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А какъв е процентът на мъжете, които търпят домашно насилие? Последиците от психическия тормоз не са ли толкова страшни,колкото е физическото насилие? Да не говорим, че бой ядат не само жените, а и някои от мъжете.Освен това,редно е едно такова изследване да отчита и по колко процента от различните етнически групи са представени в тази четвъртина от женското население у нас.И изобщо, някой прави ли си труда да проучи сериозно какъв е халът на *** по отношение на насилието, което те търпят
22
6
 
8
 
! Отговори
pe6o преди 10 години
6tom zaslujavat 6e qdat boi nqma labavo bulgarski k.rvi
21
3
 
17
 
! Отговори
Marin преди 10 години
Ами една *** на скоро ми каза, че жените обичали лошите момчета. Явно на 1/4 са им се сбъднали желанията. Честито ! :)
20
4
 
14
 
! Отговори
Хътянина преди 10 години
Не вярвате, че кучето е най-добрият приятел на човека? Направете следния експеримент. Затворете жена си и кучето си в багажника на колата. Изчакайте един час. Отворете багажника. Кой мислите, че ще ви се зарадва повече? :)
19
9
 
3
 
! Отговори
ТЯ преди 10 години
Мъжът има един период в живота си - тормози жената :майка,съпруга,тъща
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всеки втори Българин жертва на домашен тормоз
17
0
 
16
 
! Отговори
К'во чудно? преди 10 години
Ами те в исляма жените не ги броят за живи. Какво се чудите - ***, турци и помаци - бой във всяко семейство. Към тях като добавим и някои българи на по-ниско ниво - ето ти 25%
16
8
 
14
 
! Отговори
до 24 преди 10 години
Един да признае за некадърност на българските мъже в секса . На думи голям го вадят.
15
9
 
8
 
! Отговори
Путкодеров преди 10 години
Обикновено хората се карат или за пари или за секс. Повечето мъже в бг са бедни или са им малки *** или са некадърници и не могат да докарат жена си до оргазъм. А незадоволената жена става нервна и почва да дразни мъжа си, а той от своя страна понеже знае че е беден или некадърен в леглото, единственото което му остава е да набие жена си. Жените пък понеже много им се *** а и по магазини им се ходи, стоят при мъжа си с надеждата че нещата ще се оправят. По хубавите си намират спонсор/тъпкач
14
1
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 10 години
Хайде излез от шаблона.В голямата си част от нещата,които си изброила се отнасят и за мкъжете.Винаги /или почти винаги/ нещата са 50/50-колкото и да са виновни мъжете,толкова и жените за една или друга ситуация.познавам грижовни мъже и безотговорни жени.Така че смени рефрена и се огледай-надали мъжете са ви толкова ,,криви'' колкото ви се ще.Всеки е виновен,както за щастието си,така и за нещастието си
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Jenite trqbva da se uvajavat , inak nqma da shtat davi rajdat deca ! Gospoda Kompleksari , jenite sa cvetq a ne boksovi krushi !!!
12
14
 
13
 
! Отговори
Бог преди 10 години
Понеже жените са хитри същества ,аз съм ги наказал да ги *** , да гълтат, да имат мензис ,да и миришат сливите и много други.
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз вероятно живея в някакъв измислен свят,тъй като не зная в нашия блок/ 3 входа х 10 етажа х 4 апартамента на етаж/ някой да бие жена си.Вярно е ,че се е случвало да има скандали,но да се бият-не съм нито виждал,нито чувал.Така че това проучване е поредното ,,бля-бля''
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жената има три периода в живота си:1 - тормози баща си2 - тормози мъжа си3 - тормози зет си
9
5
 
9
 
! Отговори
Мерджана преди 10 години
Мойта простачка я перунтя на почивки до кат са насери. Боя то е също кат ебанта - колкот по- често го правиш, толкоз повече ни обичат женорята!
8
5
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Оправданието е като ***-всеки си го има! Големия проблем на повечето жени е,че винаги търсят вината в други,не в себе си.Аз също бих могъл да кажа обратното- жените се държат гадно,за това мъжете се държат така с тях,но не си лягат с всяка срещната.