До края на годината изготвят Националната аптечна карта

Целта е да се подобри достъпът до аптеките в редица области у нас
Обновена: 22 фев 2014 17:46 | 22 фев 2014 17:43, Екип на Bulgaria On Air
0
До края на годината изготвят Националната аптечна карта
Снимка: Bulgaria On Air

До края на годината ще бъде изготвена Националната аптечна карта, за да се подобри достъпът до аптеки в редица области у нас, обявиха пред Bulgaria On Air от Българския фармацевтичен съюз. В 39 общини в страната няма нито една аптека, сключила договор със Здравната каса, което около 15% от всички общини в странта. В 11 областни града пък липсват денонощни аптеки.

Според европейските стандарти пациентите трябва да имат достъп до аптека в рамките на 20 км от населеното място. На разстояние най-много от около 30 км би следвало да се намират денонощните аптеки, като пътят до тях да е на не повече от 20-30 минути път.

У нас ситуацията е по-различна. Недостиг на аптеки има в Североизточна България, Източните Родопи и Северозападна България.

За да бъде работеща една аптека, трябва да обслужва минимум 1 200 пациенти. От друга страна, 94% територията на България е съставена от малки населени места с жители до 5000 души. Подготвяната аптечната карта ще покаже къде аптеки липсват. Фармацевтите одобряват идеята.

Една аптека на село струва между 30-40 хиляди лева първоначална инвестиция, която включва ремонт и наем на помещение, персонал, сключени договори с доставчици на лекарства.

От БФС смятат, че трябва да има стимули за фармацевтите, за да работят в малки градове и села.

Здравното министерство приема с охота идеята за аптечна карта. Предвижда се тя да залегне в здравната стратегия до 2020.

През тази година се очаква и пилотно въвеждане на електронната рецепта.

Репортаж на Христиания Червенкова и оператора Кирил Бациев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари