Около 2000 джипита остават без работа до 3 юни

Само в София около 300 лекари ще престанат да работят
Обновена: 23 фев 2014 19:53 | 23 фев 2014 19:01,
60
Около 2000 джипита остават без работа до 3 юни
Снимка: архив, Impact Press Group

Около 2000 практики на общопрактикуващи лекари в страната ще бъдат закрити до 3 юни. Това съобщиха на пресконференция на Националния пресклуб на БТА от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари /ДСОПЛ/.

Причината е, че лекарите не са успели да придобият специалност Обща медицина, каза председателят на ДСОПЛ Володя Василев. Само в София се очаква да престанат да работят около 300 лекари. Средно всеки един от тях обслужва по 1000 пациенти.

Още по темата
 Основен проблем за медиците е, че работят на 24 часови смени, а в същото време трябва да придобият квалификация, посочи Василев. От ДСОПЛ предлагат да се удължи срокът за специализацията, както и да отпадне изискването за 16 месечния срок за стажуване в собствената си практика, който е излишен за лекари с 10-годишен опит в областта.

От дружеството са съобщили за проблема на двама поредни министри на здравеопазването - Десислава Атанасова и Таня Андреева, но те са отговорили отрицателно на предложенията им.

Володя Василев посочи, че лекарите, които ще спрат да практикуват, ще бъдат изгубени в момент на криза в здравеопазването, в който доктори напускат страната.

По думите му към момента не е ясно дали местата им ще бъдат заети от други медици. Според Василев е нужно спешно уреждане на проблема, защото до две години той ще стане неразрешим.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
мед сестра преди 10 години
Питам как да седнат да учат нашите доктори като има толкова пари за влачене от касата и никой за 24г не ги е ревизирал както трябва, те си останаха на онова ниво на което са си взели дипломите, а някои даже и по-зле!Кой се интересува сега за състоянието на болния лекуван от GP или в болнично отделение?Никой! Когато дойде проверка от касата те се интересуват само от пропуснати подписи и запетайки а другите "стандарти" например за заплати на среден персонал и санитари никой и гък не казва!
49
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 10 години
До Лапай бананаПрисъединявам се към това, което пишеш! И пак да скачат в подкрепа за въвеждането в България на демо-краденето на американците!
48
0
 
5
 
! Отговори
Плякапут преди 10 години
Лоша работа без доктори
47
0
 
11
 
! Отговори
> преди 10 години
Джипи българска дума ли е ?
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 52Дали има бедни лекари в БГ отговорът е ДА! Относно бачкането в БГ и чужбина не е точно така. Да има лекари, които не работят много но има и такива, които се спукват от работа за жълти стотинки и това не е по-малката част от здравните работници тук. Основния проблем не е само парите. Проблема идва от абсурдните структури, които съществуват в БГ и контролират системата! Тук позициите са феудални, предавани от баща на син и т.н. Избора на директори е политически! Абсурд от всякъде!!
45
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма бедни лекари в БГ,но така трябва и да бъде.А наредбата за придобиване специалност "Обща медицина " е от 1999год.За да стане един човек истински лекар са му необходими 10 год. обучение и практика.Това е професията, в която се влагат не само много средства, а и много знания.Лекарите напускат БГ,защото искат и пари.Повечето от тях искат много повече пари.ОК-добре.Обаче в чужбина бачкането е яко ,не като в БГ и много от лекарите трябва да си го имат в предвид като излизат навън.Успех!
44
1
 
21
 
! Отговори
СТАРА ЗАГОРА преди 10 години
НЯМАМ ДУМИ, ПОЛИТИЦИТЕ УНИЩОЖИХА ИКОНОМИКАТА, НАРОДА БЯГА ДА ОЦЕЛЕЕ, ОСТАНАЛИТЕ ТУК СА ОБРЕЧЕНИ НА ГИБЕЛ И КАКВА ТИ ОБЩА МЕДИЦИНА И ТЕ ЩЕ ИЗБЯГАТ, ВСИЧКО ЗАГИВА - НЯМА СПАСЕНИЕ, ОБРЕЧЕНИ СМЕ НА УНИЩОЖЕНИЕ !
43
1
 
19
 
! Отговори
Марияна преди 10 години
До ПротестАз лично познавам 3-***. Единият е с две специалности, като втората му са общо 6 специалисти в България. Бяха... Другия е Златен Хипократ. За третия няма да коментирам качествата му. Друг колега си е в БГ, но не възнамерява да работи като лекар. А от три отделения го канеха, защото беше кадърен човек. От Варна от завършлия миналия декември випуск 4-*** са останали в България. Има ли нужда да продължавам?
42
5
 
24
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Доктори напускат страната ни ,но не и джипита без специализация,ако отидат в чужбина ще ги вземат за санитари.По лесно е тук ,плащаш потребителска такса като джоб пара,точиш НЗО и накрая кой оживял ,оживял.Вечно нямат направления ,а плащаме за дати кажат НЯМА.Да ги пренасочат към ветеринарната медицина ,там може да са по полезни.
41
11
 
11
 
! Отговори
НИЩО НЕ ПЛАЩАМ! преди 10 години
ДГД...ЗДРАВНАТА СИСТЕМА!!!!НЕМА ДА ФИНАНСИРАМ --НЕКАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, НЕОСИГУРЕНИ ПЕНСИИ И ***.....И 300--ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ !КОЙТО ИМА ИЗЛИШНИ ПАРИ ---ДА ДАВА!АЗ ЩЕ СИ ПЛАЩАМ--ИМАМ СИ ПАРИ!!КАТО ИМ РАЗМАХАМ АРАТА ...И ДУДУК ЩЕ МИ НАПРАВЯТ...!!!
40
4
 
23
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
До Лапай бананаЕлементарно е, не може един студент завършил медицина по време на специализация да взема по 600 лева на месец, от които 300 лева са такса за обучение. Трябва да има повече места за специализанти и спонсорсво от страна на държавата, така че всеки специализант лекар да получи поне по 2 хил. на месец, всеки лекар поне по 3 хил. на месец. Един учебник по медицина струва 500 лева, държавата трябва да осигури стимул на младите лекари за практикуват у нас.
39
2
 
9
 
! Отговори
Порчо преди 10 години
Е на това му се казва простотия журналистическа. Повтарят като папагали по всички телевизии и сайтове една и съща дезинформация. Защо? Ами, защото преди седмица министъра в прав текст каза, че се удължава срока с една година. Интересно, пускаш нещо като новина и всички без да мислят повтарят ли повтарят...
38
22
 
26
 
! Отговори
Протест преди 10 години
Стига с медиините простотии. Някой да напише къде в чужбина е отишъл някой български лекар и работи като лекар, а не като медицинска сестра. Толкова са кадърни, че никой не ги търси никъде, а само като мед.сестри или болногледачи в старчески домове.Стига са ни манипулирали, че са им малки заплатите.И да върнат взетите пари от недекларираните приходи от частни прегледи и от потребителски такси за които никой лекар не издава фискален бон.
37
4
 
12
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Ще можете да плащате за лечение разбира се, но въпросът е колко ще струва? Цените тук ще достигнат поне 50% от нивото в нормалните държава, а това ще направи здравеопазването недостъпно за 95% от хората. Например нормално е една операция за да вадене на зъб 1500 лева, премахване на херния 6000 лева, цезарово 10 хил. лева, байпас 50 хил. лева, премахване на тумор 150 хил. лева. Държавата трябва да отделя много повече стредства (10 пъти повече) за обучение на младите лекари.
36
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кой личен лекар работи деноноштно нека се покаже
35
6
 
11
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА ...БЕ,... преди 10 години
....КВО КАТО НЕМА ДА ИМА ЛЕКАРИ....ХА,ХАХААААААААААА....КАТО СИ ПЛАЩАШ ---ВИНАГИ ЩЕ СИ НАМЕРИШ , ЛЕКАР !ДА ПОЧНАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ПЕНСИИТЕ И *** .....!ЩО САМО АЗ ...ДА ПЛАЩАМ ??!!!КВА МИ Е ФАЙДАТА ---ДА ИЗДЪРЖАМ *** И ОНИЯ 300-БОЛНИЦИ ЛИ...??!!!
34
6
 
8
 
! Отговори
към 27 преди 10 години
Замисли се, че насочваш омразата си не към когото трябва. В случая лекарите са направо престъпници, защото първо крадат и второ използват невежеството на *** което е и измама. *** са необходими на цялата политическа класа за да могат да стоят на власт. Пак престъпление и измама.Е какво са виновни *** че престъпниците им тикат баницата. Знаеш ли колко българи са бетер *** в същото отношение? Скоро гледам млада жена върви като кон обаче минала на телк с дископатия . Цакала е ки
33
8
 
17
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
Българските медицински дипломи се приемат в Западна Европа и няма нужда се държат изравнителни изпити. От гледна точка на чуждите езици, повечето медицински термини идват от латински и са едни и същи навсякъде, а да се научат основите на един западен език е елементарно и става за няколко месеца.
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По време на комунизма нямаше лекари без специалност
31
2
 
15
 
! Отговори
Никодимчо преди 10 години
Голяма част от джипитата са с Вътрешни или Детски болести, като доста от тях имат и специалност Обща медицина. А за да я нямат и останалите, виновна е държавата - при 50-70 места прием на година /+3нулеви години/, сметнете колко години трябват за да се зачислят 5000 човека за специализация. А практиките през това време ще ги гледа баба ми сигурно.