Българите искат да гласуват за хора с качества

Над 50% настояват вотът да е мажоритарен, твърди социолог
Обновена: 25 фев 2014 08:01 | 24 фев 2014 21:40, Елена Кирилова
36
Българите искат да гласуват за хора с качества
Снимка: архив Ройтерс

“Българинът иска да гласува за хора с качества. Той не иска да продава гласа си. Той обаче си казва, че ако се купуват ромски и турски гласове, ще трябва да купят и неговия”, заяви в предаването “Денят On Air” на Bulgaria On Air Лидия Йорданова, директорка на агенцията за проучвания "Екзакта".

По думите ѝ избирателите в България на първо място искат да имат мажоритарен шанс да избират управляващите според качествата им. 56 на сто от гражданите посочват, че държат изборът да е именно мажоритарен.

Според Йорданова в политическия живот в страната има нова динамика и това създава големи опасности пред политиците, които твърдят, че тя е нужна. Експертът е категоричен, че има голямо струпване на очаквания нещо ново да се появи, което политиците ясно долавят.

“От нашето изследване ясно личи, че има струпване на няколко формации на водещи места - партии, които буквално дишат във врата на третата политическа сила ДПС и търсят път нагоре”, посочва директорът на “Екзакта”. По думите ѝ това са АБВ, България без цензура и Реформаторският блок.

Първата стъпва на това, че може да дръпне електорат от социалисти, но също така може да привлече и периферия и това вече се случва доста активно.

Относно "България без цензура" Йорданова заяви, че лидерът на партията Николай Бареков е разпознаваемо лице.

“Негативите му, ако се съди по рейтингов дял, са три пъти повече от позитивите”, уточни тя, подчертавайки, че формацията в момента има електорален дял от 6%.

Реформаторският блок трябва да реши два типа въпроси, посочва Йорданова. Първият е как да се достигне до всеки десен избирател. Според нея възниква въпросът за съвместимостта на политическите лица на формацията.

Вторият въпрос е свързан с това, че блокът не бива да подценява своите избиратели, защото както формацията е претенциозна и интелектуално заредена, такива са и избирателите ѝ. Те са страшно взискателни, категорична е Йорданова. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Бо/Стан преди 10 години
А другите са за ГЕРБ!?
27
0
 
1
 
! Отговори
Ариец преди 10 години
А браво на българите че са се сетили че трябва да гласуват за хора с качества. Сега остава и най-важната част-да разпознават хората с качества. Жокер-Волен Сидеров!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички искат това, но депутатите не им разрешават, защото тогава единици от тях ще влязат в парламента. Целта им не е такава, а знае се, че целта оправдава средствата. Затова Мая Манолова и "подопечните й представители на обществото" скалъпиха това недоносче. Загубено време 8 месеца в дърдорене и кресливи заявки за големи демократични промени в името на справедливостта. Никой не вярва, но защо да се хабят напразно сили в протести, които коалицията не чува. На изборите ще им покажем.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите искат да гласуват за хора с качества A NE ZA mestanovci i maimunovci
24
2
 
2
 
! Отговори
Гигов преди 10 години
Вместо шистов газ Американците да започнат незабавен сондож за търсене на качественни хора. Предварителните проучвания обаче показват,че материяла е чурук. Да не Ви отчайвам но в милата ни родина ще е така до пълното и разпадане след стотина години. Не чакайте ново поколение за промяна ,то ще е от същият материал. Проучванията ми са от цели 43 години ,разговарял съм с над 5000 души от различен бранш и етнос, от над 300 населени места от всички кътчета на страната. Жалко...
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом хора като Манолова правиха този кодекс то е ясно че ще бъде пълен провал, както всичко с каквото са се захващали създателите му.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обяснете как да ги разпозная ,че са качествени ?
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да искаш мажоритарен вот в България, трябва или да си много глупав или да си привърженик на ГЕРБ или БСП, в краен случай на ДПС.
20
1
 
3
 
! Отговори
nikita преди 10 години
как да не може мажоритарно да се избира...в България всеки обяснява как едно нещо не може да стане, вместо да намери начин да се случи.Типичен пример е новият Комикс - нали имаше обществен договор да се изготви нов Кодекс и през май да има предсрочни избори...да виждате такова нещо...всички вкупом замълчаха, излъгаха хората с това за да се приберат от улицата, а сега - ЧЕСТИТО - нищо от това,за което хората излязоха не се случи и почнаха да обясняват от сутрин до вечер, колко неефективно било
19
3
 
2
 
! Отговори
Михаил Миков преди 10 години
Българите искат да гласуват за хора с качества,ама Боцето е ПЕТО качество.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако през 2009 г. изборите бяха напълно мажоритарни в Народното събрание щеше да има две партии - ГЕРБ и ДПС!Ей до това щяха да доведат едни мажоритарни избори. До непредставеност на почти половината общество. Тая глупост е направена през 1923 г. от Стамболийски и затова след 2 месеца е свален с преврат. При 52% на изборите е получил почти 90% от местата в НС и то от парламент се е превърнало в земеделско събрание!Пързалят пак простия народ,а той *** ли *** ... отровата, от която ще умре
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За България мажоритарния вот, си е вот за партията издигнала кандидата за депутат, но такъв вот води до парламент с две партии плюс ДПС. При сегашните партии в парламента ще влязат ГЕРБ, БСП и ДПС. Това ли искат "над 50% от хората"?
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България даже и при мажоритарен вот винаги се гласува за партия. Примери колкото щеш, но ще дам само един: какви качества има Плевнелиев? Някой да е гласувал за него, защото има качества? Не разбира се, за него гласуваха, защото го издигна ГЕРБ. Същото беше и с мажоритарно избраните депутати през 2009-та година, същото е и с кметовете на София, същото беше и с депутатите за ВНС. Да се твърди, че българина иска мажоритарен вот е върховна глупост, след като българина винаги гласува за партия.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички мажоритарни избори в политическата история на България са доказали, че са вредни. За общество като българското, с ниска политическа и гражданска култура мажоритарните избори се превръщат в бедствие.Последен пример - 31 мажоритарни района от изборите през 2009 г. Всичките места са спечелени от ГЕРБ и ДПС. Вместо ГЕРБ да имаше 102 депутати получи 117 и опря до пълно мнозинство и като купиха още няколко продажници имахме режима на Тиквата.
14
5
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
КАКТО И ДА СЕ ПЛЮЕ СРЕЩУ БАРЕКОВ, ПОНЕ Е ЯСНО ЧЕ Е С ЧИСТИ РЪЦЕ И ДОСЕГА НЕ Е УЧАСТВАЛ В ПРИВАТИЗАЦИОННИ СДЕЛКИ, НИТО В ЗАМЕНКИТЕ..НИТО В ОТДАВАНЕТО НА КОНЦЕСИИ...ИМА ОПРЕДЕЛЕНИ ИДЕИ И ТО НЕ ЛОШИ ТАКА ЧЕ ВИНАГИ НОВОТО ЛИЦЕ СИ Е НОВО БЕЗ НЕГАТИВИТЕ.НИТО Е КРАЛ КОЛИ, НИТО Е БИЛ МУТРА..НЕ Е ОТ ВИДНА ЧЕРВЕНА ФАМИЛИЯ, НЕ Е КРЕДИТЕН МИЛИОНЕР..КАТО ЖУРНАЛИСТ Е ПЕЧЕЛИЛ ДОБРЕ И НЯМА НИЩО ЛОШО В ТОВАСЕГА ВЪПРОСА Е ДА СЪБЕРЕ ЕКИПДА МУ ПОВЯРВА НАРОДАДА ПРОВЕДЕ АКЦИЯТА ЧИСТИ РЪЦЕВ ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА
13
0
 
12
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
Така е! Искам да гласувам за хора с качества, но в бюлетините са само хора без никакви качества!
12
0
 
7
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
Да, такива има, но те не са в политиката.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора с качества?????????Е как бе мамка му като нацията е тотално УТРЕПАНА??От къде тези "хора с качества"???От Марс ли?От Германия ли??
10
5
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
След облaтa мутрa нa милиционерa *** всички изглеждaт добре обaче ситуaциятa е плaчевнa!
9
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Кaкви кaчествa може дa имa Бaрекa журнaлист и политически слaгaч? Или пък Сидеров,този луд богослов?