Родители искат оставка от шефа на Фонда за лечение на деца

Решенията се бавели, директорът отрича
Обновена: 27 фев 2014 20:40 | 27 фев 2014 20:34,
10
Родители искат оставка от шефа на Фонда за лечение на деца
Снимка: БТА

Родители на две болни деца - Кирил и Еми, поискаха оставката на директора на Център "Фонд за лечение на деца" Ива Станкова, съобщава БТА.

Боряна Стоименова, майка на Кирил /4 г./ и Емил Маринов, баща на Еми /10 г./ изказаха недоволството си от забавяне на решенията за лечение на децата им от страна на фонда.

В случая с Кирил след няколкомесечно чакане на отговор от фонда е било решено детето да бъде лекувано в България, тъй като в страната ни има болница, която лекува заболяването му, каза Стоименова. Тя изрази недоумението си защо досега детето не е било насочено към това лечебно заведение. Детето страда от тежка форма на епилепсия.

Еми, която досега в продължение на две години е била подпомагана от фонда, също чака решение от ноември миналата година, каза баща й Емил Маринов. Той уточни, че детето не кандидатства за първоначално одобрение, а за продължаване на лечението си в Германия. Набавени са всички необходими становища от експерти, които са били поискани от фонда, допълни той и уточни, че се чака отговор вече пети месец.

Сумата, необходима за лечението на детето за една година, е 40 хиляди евро. Еми е подложена на експериментална терапия в немска клиника, тъй като българските лекари са единодушни, че в страната ни не може да бъде лекувана. Тя страда от автоимунен артрит, който освен ставите поразява и зрението на детето. Към момента се наблюдава значително подобрение на състоянието й, посочи бащата.

Директорът на фонда д-р Ива Станкова заяви, че няма да подаде оставка, защото забавяне в разглеждането на документите нямало.

Станкова съобщи, че ще бъде създадена комисия, която да установи състоянието на 14 български деца, лекувани в немска клиника по експериментален метод. Това са деца с автоимунен артрит, който засяга ставите и очите им.

Малките пациенти са подпомогнати от фонда досега, но немското офталмологично дружество е изпратило писмо до фонда, в което се твърди, че методът на лечение е "без ефект". В писмото се допълва, че в същата клиника най-често се лекуват болни от рак "които не са живели по-дълго време от нелекуваните в нея". Немските офталмолози допълват, че леченията в тази клиника "са безрезултатни и дори опасни и по тази причина здравноосигурителните каси не поемат разходите за тях".

Д-р Станкова посочи, че фондът не финансира експериментално лечение. Във връзка със случая на малкия Кирил, неврохирургът Красимир Минкин каза, че преди време родителите на детето са отказали да потърсят мнението му поради липса на доверие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Homer преди 10 години
Докторите ни са добри, но липсват консумативи и модерна материална база!
5
0
 
4
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Гледах репортажа по телевизията такава наглост и безочие от тази вещица не съм виждал.Трепери за креслото си,а за живота на децата нехае, оставка на вампира дърт
4
6
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
значи,нашите неврохирурзи са на световно ниво.пак казвам,че съчувствм н родителите,но зщо пък френските лекари да не е възможно да си правят експерименти с детето,щото е чужденец и реално погледнато операцията,за която става въпрос,може да му навреди.
3
0
 
11
 
! Отговори
N преди 10 години
Ако беше някой *** веднага щяха да го пратят да го лекуват,защото нали все пак е неизбежно да има избори и *** ще гласува но *** и *** не им пука щом е българин.
2
14
 
4
 
! Отговори
нино преди 10 години
добре,бе и като ги изпратят да се лекуват в чужбина,там ще им излекуват ли епилепсията.съчувстваам на родителите,о защо се нахвърлят върху българските лекари,които им каазват истинаата.
1
3
 
20
 
! Отговори
ime преди 10 години
Тия нещастници всички Г ще ги накаже за наглостта им. Пуста лакомия за постове. Толкова ли не могат да намерят 10-20 милиона и да изпратят всички деца да се лекуват. Неврохирурга какво се учудва че му нямат доверие, българските лекари повечето са касапи, кой е луд да си даде детето някой да експиреминтира с него.