U4itelyu любими

Български ученици пишат на латиница в час
28 фев 2014 07:07,
41
U4itelyu любими
Снимка: Reuters

Пловдивски ученици изненадаха неприятно учителите си, като написали отговорите на латиница на изпит след седми клас. В препитването била включена задача за редактиране на грешки в текст.

Седмокласниците поправили грешките и са написали верния текст на латиница, съобщи пред "Дарик" главен асистент д-р Теофана Гайдарова от Пловдивския университет.

Много от пловдивските студенти пък не могли да посочат точния брой на буквите в българската азбука, съобщи тя и отбеляза, че отговорите им варирали между 28 и 34.

Гайдарова добави и че 90% от първокурсниците в ПУ "Паисий Хилендарски" не разпознават всички части на речта.

Така например имало първокурсници, според които "слънчоглед" е прилагателно име, а "на улицата" е пример за наречие. Друга фрапираща заблуда е, че пълният и краткият член са предлози.

Абсурдите не се изчерпват само с грешките на ученици и студенти. Според д-р Гайдарова, грешки има в самите учебници. Става въпрос както за граматически, така и за пунктуационни и смислови недоразумения. Някои понятия пък се разминавали като теоретично обяснение в различните издателства.

По думите й 41% от българите са функционално неграмотни, при стойности за Европа от около 20%. При функционалната неграмотност ученикът има знанията да прочете даден такст, но пък не може да извлече никаква информация от него, не може да го разкаже или да отговаря на въпроси, свързани с него.

Според резултатите от PISA българските ученици са на 51-о място по четивна грамотност сред 65 изследвани държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не нормално в първи клас децата да правят абсурдни разбори на речта от типа сонорни съгласни...., нещо което нито им е нужно, нито ще им потрябва някога. Вместо да се наблегне на това да се пише грамотно, да могат да се изразяват, те учат някакви наистина ненужни неща.
32
2
 
0
 
! Отговори
Gnu преди 10 години
chestita baba Martha! da ste zdravi, veseli i stastlivi Vi jelaya!:-)))))
31
1
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 10 години
Бе като гледам и ти не си особено грамотен,предвид това с каква буква си написал Испания,липса на запетаи и т. н.
30
0
 
0
 
! Отговори
kr преди 10 години
merci, Slatko.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до готинатаАз съм напълно съгласна,но с тях диалог няма.Опитвах 2-години и се отказах!Не,че си защитавам детето,ама точно те го демотивираха,да учи след 2-те за " Жълта блуза"по история и пр. безумия!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно Бат Сали, как би отговорил на същия изпит и на какъв език?
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На 31 и 32 по един минус от мен заради латиницата!За статията, какво да кажем - нищо ново :(
26
5
 
4
 
! Отговори
ASI преди 10 години
ee veche sme EVROpiici :)tam niama BG bukvi i te decata za tova se stiagat :)
25
6
 
2
 
! Отговори
zlopameten преди 10 години
uchenicite reagirat spored uslowiyata sazdadeni ot nas samite winowni za rezultata sa nowite uslowiyaproblem li e che se pische na latinica ? iskate realen otgoworKomunizma be kirilica chujda be latinicata trudna be za nas !Internet i kompyutri hayde zabranete gi ! Razbiraneme li demokraciyata NE tya ne e za bedni tya e za bogati loscha rabota ama e taka :)Obrazowanieto ne e zadaljitelno , kakto i krasotata ne e zadaljitelna . i tnt.organizacii kato PISA da go.. Ewropeycite bili na xa xa
24
0
 
12
 
! Отговори
BG преди 10 години
За това кой пак е виновен ?!? А, какво да кажем за тъпите журналисти които напълниха езика ни с чуждици ?! Пак ще попитам, журналистическата *** - какво му е лошото на нашия език и нашите думи та го пълните с чуждици ?!?! Употребата на чуждица в даден език е позволена само когато няма неина равностойна ! До кога ***, учили-недоучили *** ще учат децата на подобни простотии !Въпрос на национална сигурност е не колко танка имаме и колко ни е армията, а колко деца говорят български !!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То както е тръгнало, пак е добре, че могат да пишат!!! Че след 20 години обявите за работа ще звучат така: "Търсим човек за работа. Изисквания: да може да чете и да пише на български."Мдаааа, нали знаете какво е казал Айнщайн? Точно така си е, но пък Пайнер си раздадоха наградите.
22
0
 
0
 
! Отговори
анонимна преди 10 години
Имах предвид, че натискът е много силен отвън, погрешно съм била разбрана.
21
0
 
15
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До анонимна26Кои родители нямат сили? Кои? моите ученици у дома не слушат чалга, не гледат Слави, не тъпеят пред Биг Брадър и вкъщи е абсолютно забранено да не се пише на кирилица дори когато оформят никовете на комп - или пиши на английски или не осакатявай български. Всичко идва от семейството, училището само помага. И да, моите деца четат на английски и френски, но не пишат на латиница когато става дума за български. Срамота. Не говорете за всички родители, моля.
20
3
 
1
 
! Отговори
анонимна преди 10 години
Щом снимката на БЪЛГАРЧЕТА не е наша, и буквите няма да са!!!не са виновни децата, дори и родители и учители нямат сили да се борят повече
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като не е учил и не си е писал домашните навремето, а е чатил така ще е
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЕлекторатът трябва да се държи беден и ***. ***, за да е беден и беден, за да си остане ***. Това е идеалния електорат.
17
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не са виновни учениците, а учителите
16
2
 
12
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Като не познават азбуката - марш обратно в първи клас.
15
0
 
13
 
! Отговори
за 18 преди 10 години
Ето един млад потенциал на България. Това бе неговото есе.
14
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nali *** sa vinovni , nali a ??? Haide de nqkoi dami otgovori che nemi e spokoino ! Vse pak trqbva da obvinim nqkoi *** che e vinoven nali taka po nacholo sme sviknali da pravim vse nqkoi da nie vinoven !