U4itelyu любими

Български ученици пишат на латиница в час
28 фев 2014 07:07,
41
U4itelyu любими
Снимка: Reuters

Пловдивски ученици изненадаха неприятно учителите си, като написали отговорите на латиница на изпит след седми клас. В препитването била включена задача за редактиране на грешки в текст.

Седмокласниците поправили грешките и са написали верния текст на латиница, съобщи пред "Дарик" главен асистент д-р Теофана Гайдарова от Пловдивския университет.

Много от пловдивските студенти пък не могли да посочат точния брой на буквите в българската азбука, съобщи тя и отбеляза, че отговорите им варирали между 28 и 34.

Гайдарова добави и че 90% от първокурсниците в ПУ "Паисий Хилендарски" не разпознават всички части на речта.

Така например имало първокурсници, според които "слънчоглед" е прилагателно име, а "на улицата" е пример за наречие. Друга фрапираща заблуда е, че пълният и краткият член са предлози.

Абсурдите не се изчерпват само с грешките на ученици и студенти. Според д-р Гайдарова, грешки има в самите учебници. Става въпрос както за граматически, така и за пунктуационни и смислови недоразумения. Някои понятия пък се разминавали като теоретично обяснение в различните издателства.

По думите й 41% от българите са функционално неграмотни, при стойности за Европа от около 20%. При функционалната неграмотност ученикът има знанията да прочете даден такст, но пък не може да извлече никаква информация от него, не може да го разкаже или да отговаря на въпроси, свързани с него.

Според резултатите от PISA българските ученици са на 51-о място по четивна грамотност сред 65 изследвани държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
16
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Така-така, ДПС като въведет ЗИП майчин език за турци и *** и на *** ще ви отговарят. Не стига че българчета вече пишат на шльокавица чрез 4 и 6 вместо Ч и Ш.
12
1
 
18
 
! Отговори
Оптимист преди 10 години
И по-зле ще става..
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Много от пловдивските студенти пък не могли да посочат точния брой на буквите в българската азбука"Повечето ни студенти са такива ,после се чудим защо България е зле ,ами мозъци бе брат!Средното ми образование беше поне 10 пъти по трудно от висшето.
10
2
 
7
 
! Отговори
до готината преди 10 години
Ами въпросните учители са в правото си да си търсят години за пенсия. Така е било по тяхно време и сега нямат изборили да продължават да преподават (преподават неправилно понеже вече на тези години са изкуфяли)или да не преподават и вероятно да ровят по кофите.Имай в предвид, че и те имат деца и внуци.Пък ако си"спрял в 80-те" трудно би се изместила мисленето и самата ти.Но е нормално да защитаваш детето си вместо да защитаваш учителите им.Просто държавата настройва учители против родители
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Образователната система не е виновна за писането на шльокавица, а социалните мрежи.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...ученици изненадаха неприятно учителите си..., ами родителите, АМИ РОДИТЕЛИТЕ, те знаят ли за какво иде реч
7
6
 
8
 
! Отговори
готина преди 10 години
Е,и как да са грамотни,когато на моя тийннейджър преподавателката по БЕЛ пише на дъската -РОСИЯ,ИЗПАНИЯ и други недомислия!!И не само това,в момента в българското образование се оценява поведение,не знанието(него го мачкат)Пишат се двойки и отсъствия за облекло,говорене,понеже са безсилни да им ангажират вниманието,а и как като масово преподавателите им са "спряли" в 80-те,защото средната им възраст е 55-56 год..,и спрях да се ядосвам.Сега сме на варианта -само да завърши!!!
6
1
 
2
 
! Отговори
IVo_1 преди 10 години
До 7 ти май не си излизал скоро с жени ми се струва. Това на снимката е Френски маникюр. И като мъж поне този тип разпознавам, а колко още има ...
5
4
 
0
 
! Отговори
0 преди 10 години
Българи радваите се че си имаме наша азбука!
4
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия от Ройтер да вземат да снимат някой с изрязани нокти.
3
7
 
5
 
! Отговори
биг българин преди 10 години
не на турция в ес , вън вън вън турците от ес , турците съсипват българия . вън турците от българия !!!
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами като се неграмотни, кой ги е пуснал да стигнат до 7-ми клас, и то на изпит ? Двойка, скъсване, и марш от училище. Така и така нямаме достатъчно шлосери.
1
13
 
16
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Вече много пъти предупреждавам - ако България остане в Еврогейския циганофилски еврейски съюз - с българите е свършено.