Овчаров иска 2,5 млн. лв. от МС за Перперикон

Парите са за довършване на обекта
7
Овчаров иска 2,5 млн. лв. от МС за Перперикон
Николай Овчаров. Снимка: БТА

Ръководителят на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров апелира правителството да отпусне допълнително около 2,5 млн. лв. за довършване на консервацията и реставрацията на обекта.

Още по темата
Овчаров заяви, че тези средства са крайно необходими, за да може след продължила 15 години работа България да има напълно завършен туристически обект, предаде БТА.

Археологът обясни, че са нужни 1,4 млн. лв. за доизграждането на Посетителския център на Перперикон и още 1
млн. лв. за реставрацията на западния сектор. Николай Овчаров апелира да получи и редовната годишна субсидия от 200 хил. лв., с която ще бъдат завършени разкопките на Акропола.

От миналата година на обекта вече се работи и по европейски проект на стойност 4 млн. лв. за изграждане на инфраструктура - стълби, алейна мрежа, дървени пътеки, укрепвания.

Овчаров коментира и ситуацията със собствеността на Историческия музей в Кърджали, където са изложени находките от Перперикон и Татул, като според него се спекулира с документи.

Промените в Закона за вероизповеданията за връщането на имоти са необмислени и трябва да бъдат много сериозно обсъдени, смята археологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Незнам дали сте били на Перперикон, аз бях и незнам за какво се харчат тези пари.
6
2
 
4
 
! Отговори
diri преди 10 години
Държавата да вземе да отпусне и едни пари за Никополис ад Иструм, вместо да си бърка в носа и да хвърля пари за глупости, който е ходил на това място разбира за каквос става дума - изоставен в полето мега град с !!!уникална!!! стойност.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еднствено Беглик таш може да се сравнява с Перперикон и татул от трайкийските резиденции и светилища....колко красоти има в България
4
1
 
9
 
! Отговори
муньо преди 10 години
Абе кви 2.5 г.да му ги дават на човека веднага и да продължава да развива тази уникална забележителност.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако след увеличението на заплатите депутатите спестяват допълнителните суми, парите за Перперикон ще са осигурени след 2.5 години
2
2
 
7
 
! Отговори
Що е то преди 10 години
Овчаров иска-Чобанов не дава????Как се нарича човек който пасе овце?
1
1
 
7
 
! Отговори
Загрижен преди 10 години
Дайте пари за този паметник на световната култура - никаде по света няма такова богато наследство, свързано с толкова митове и култури!Там пращайте чужденците, на по чалготеките!