Абсурд на ТЕЛК: Онкоболна не е толкова болна!

Аз съм онкоболна, не съм болна от грип, оплака се жената
5 мар 2014 08:25,
60
Абсурд на ТЕЛК: Онкоболна не е толкова болна!
Снимка: архив, Булфото

Онкоболна жена от Хасково обвинява държавата в дискриминация и иска специален закон за хора с нейното заболяване, който да гарантира достойнството и правата им.

Причина за недоволството й е решение на ТЕЛК, според което тя вече не е толкова болна.

Хасине Мехмед е на 53 години и се бори с коварното заболяване. Операцията и последвалата лъчетерапия й връщат живота, но жената остава инвалид. Трудоустроена е с 90% инвалидност, но две години по-късно комисия от ТЕЛК смъква процента на 60.

Лекарите от ТЕЛК също са на мнение, че за две години жената не е оздравяла. Но не те, а наредбата, по която работят, определя процента инвалидност.

По-ниският процент инвалидност ще лиши жената от социалните надбавки, които досега е получавала.

Спирането на 20-те лева месечна помощ, заедно с по-ниската пенсия, обричат Хасине на глад.

"Как да живея с тия пари? Аз съм онкоболен човек, аз не съм болна от грип. Защо тая държавата не мисли за онкоболните", попита жената чрез bTV.

Заради случаи като този, лекарите признават, че са се превърнали в бюрократи и за състоянието на пациентите решаваща дума имат документите, а не професионалната им преценка.

"Ако имаме правителство и ако имаме държава, в България да направят такъв закон, да не прецакват онколобните. Да ги задължат да дадат определи проценти на онкоболните , защото аз не знам дали утре ще съм жива. Живея с този стрес вече две години и половина", допълва Хасине.

Сега тя може да обжалва решението на ТЕЛК , но това няма да й донесе по-висока пенсия, защото наредбата е такава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз пък лично познавам човек с ДВА АМПУТИРАНИ крака, който ходи всяка година на комисия, за да проверят дали не му се е възстановило здравето и дали още е инвалид. явно според бюрократите краката растат като нокти :)
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Познавам човек инвалид, без един крак, който трябва след 2 години пак да се яви на ТЕЛК, за да му се поднови решението, че е инвалид и пенсията !!! Ане се яви, няма да е инвалид, т.е. може да му е поникнал крак
31
2
 
23
 
! Отговори
ЦАРАРОВ, ДЕ СИ? преди 10 години
Я ЕЛАТЕ ВИЖТЕ ЛАПАЧИТЕ ОТ ЯМБОЛСКИЯ ТЕЛК!!!!!!!!!!!! ХОДИШ ЛЕЖИШ ПО БОЛНИЦИ, ПРАВИШ СИ 100 ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА КОИТО ПЛАЩАШ ОТ ДЖОБА СИ И НАКРАЯ ТЕ ИЗКАРВАТ ПО ЗДРАВ И ОТ ЗДРАВИТЕ В ПЪЛНО ПРОТИВОРЕЧИЕ СЪС ЗАКЛЮЧЕНИЯТА НА ЛЕКАРИТЕ. ТОВА РАЗБИРА СЕ, АКО НЕ ОТИДЕШ ПОМЪКАЛ ДИСАГИТЕ, ЧЕ ДА СИ ПОЛУЧИШ ПОЛАГАЕМОТО КАТО ИНВАЛИД. ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ СЕДЯХ 3 ЧАСА ДИВАН ЧАПРАЗ С НАТРОШЕНИТЕ МИ КРАКА В ЧАКАЛНЯТА, ДОКАТО СВИНЯТА ОТ ТЕЛК КОМИСИЯТА ПЛЮСКА В СТОЛОВАТА ПРЕЗ РАБОТНО ВРЕМЕ!!!!!!!!!!!!! КОРУМПИРАНИ ***!
30
0
 
16
 
! Отговори
инвалид преди 10 години
Аз съм на 54 г от 26 г съм с РА / ревматоиден артрит/ не го пожелавам на никой а от 28 г съм с ТЕЛК искам да ви кажа,че няма никаква промяна в наредбата от преди 1989г .И аз ходя през 3 г когато попитах защо ми казаха,че ако имам ново заболяване ще прибавят точки ако е пожизнено молба чакане и.т.н.Колкото до онкоболните след операция им свалят процентите както и за изкуствена става и.т.н.Не е честно.
29
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В системата на ТЕЛК има две наредби - за болни и умиращи и втората за здрави и платежоспособни В комисиите на телковете се шири най голямата корупция,изпитал съм го на гърба си .В чакалнята мирише на застояла лой от болни ***,на който решенията се дават в отделна стая.Всички комисии в държавата ни са за смяна,там не работят лекари ,а стари пенсионирани алчни лелки и старчета ,на които не им дреме и отдавна са забравили Хипократовата клетва.
28
1
 
13
 
! Отговори
VAL преди 10 години
Да бе как ли пък не наредба, защо не се погледне колко лекари са пенсионирани, а нищи им няма. Работят си, ходят по екскурзии. Къде е при тях закона?????????? Или понеже сме колеги дай да точим социалното, че и родата да пенсионираме по инвалидност. Скапана държава.
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Великодушни са само към ***.и.т.е.!!!!Хора,които не са платили и една осигуровка,имат 100%.Обаче там системата е друга"дай,за да ти дам".Така ще е,докато затворите не почнат да се пълнят с "знахари" корумпирани,а не да ги "наказват" с мъмрене!!!!!
26
3
 
15
 
! Отговори
СВЯТ преди 10 години
ДАЛИ ИМА 100 ООО ПЕНСИОНЕРИ (ФАЛШИВИ) НО СПОРЕД МЕН СА ПОВЕЧЕ КОЙТО Е СЗГЛАСЕН С МЕН + КОЙТО НЕ =
25
2
 
24
 
! Отговори
тотко преди 10 години
ВЪРНЕТЕ ПОЖИЗНЕНОТО ПЕНСИОНИРАНЕ ***.След като 10г. примерно си бил в системата на ТЕЛК минавал си толкова пъти и имаш доказани и явни заболявания защо да не можеш ,защо?КОРУПЦИЯТА Е НАВСЯКЪДЕ ?
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bashta mii beshe bolen ne po vremeto na oresharski .... ama pak ne mu dadoha telk !
23
2
 
20
 
! Отговори
Онкоболен до Райна преди 10 години
Благодаря.Често срещам болни от провинцията-винаги им намират нещо ,,нередно,,и хайде обратно.Ад..ад..Прав е един професор /бивш министър/ ,че това са най-отвратителните лекари.Дано имаме повече късмет.
22
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 21,Стига бе, 95% ? Гледам че пишеш по форумите, пък да работиш не можеш а? 95% означава да не виждаш и да не можеш да ходиш....Цъкай ти по цял ден фейсбук и се жалвай че държавата не ти плаща повече. Мързелив народ, алчно племе.
21
0
 
34
 
! Отговори
недоволен преди 10 години
Това може да се случи само в абсурдната държана България, където хора с ампутирани крайници или онкоболни ги карат през две или три години да доказват заболяванията си. Ами да може на този с ампутирания крак да му е изрясъл нов, знае ли някой у нас всичко е възможно.
20
0
 
30
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 10 години
До ИванкаТова е някакьв абсурд.Струва ми се,че целта на този ужасен цирк е да останат колкото се може по-малко пенсионери по болест.Жена ми с куп заболявания на всеки 2г.трябва да доказва,че не е оздравяла.Засега заплатата ми не е от най-ниските,няма да умрем от глад и без нейните малко над 100 лв.Но какво ни чака,когато,ако сме живи,когато вече няма да мога да работя?
19
0
 
16
 
! Отговори
а преди 10 години
Аз съм ходил на лекар и той ми е казвал като ти се влоши състоянието ела.
18
4
 
34
 
! Отговори
Онкоболен преди 10 години
Пълен абсурд. От 95% стана 80%,само и само да не получавам помощ от Социални грижи.Състоянието ми се влошава-ТЕЛК намалява.В Онкоболницата ни правят на маймуни/може би Хитлер не постъпвал толкова жестоко/.Вече свкнах и не вярвам нещо да се оправи.Съжалявам- това е истината.
17
5
 
16
 
! Отговори
Иванка преди 10 години
До Райна: подкрепям Вашето изказване и съм възмутена и за това, че диабетно болните ги привикват на две години пред ТЕЛК за да ги проверят да не са оздравяли.А да ви кажа, че чух и такъв случай. Предположението е че първо, някой си платил за да го изкарат с диабет, а на следваща комисия, поради факта, че тя е семнена вече е бил здрав, което просто е невъзможно, ако си бил болен от тази коварна болест, която бавно но сигурно те обива. Защо е необходимо инвалиди в колички, да ги привикват на 2 г.
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Там е корупцията и в съдебната система.
15
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така смъкнаха и на баща ми. Той също е онкоболен. Според ТЕЛК, онкоболните се излекуват след 1-2 години. Докато не заиграе "бесилото"/съдът сред депутатите и псевдобизнесмените, България НЯМА да се оправи. НИКОГА!
14
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЛКА е пълна каша!Здрави -прави със 100% ,а хора пълни инвалиди ,трябва да си доказват ,че са им поникнали краиници или са прогледнали.Трябва да си има решение на тая лудница.Не е нормално приказката "болен здрав носи" да е истинска.