Хиляди българи извън ЕС отпадат от избирателните списъци

Според новия Изборен кодекс уседналостта за евровота е 3 месеца
69
Хиляди българи извън ЕС отпадат от избирателните списъци
Снимка: Булфото, архив

Хиляди изселници ще попаднат в забранителните списъци за евродепутати на 25 май и по този начин няма да могат да гласуват на евровота, съобщава “Труд”.

Справка на изданието показва, че само в Шуменско например те са 7176 души. Причината е, че в главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) има информация, че по настоящ адрес те живеят в страна извън Европейския съюз, а общините, в които същите хора имат постоянен адрес, не са открили данни, че те са се завърнали до 24 февруари у нас.

Според новия Изборен кодекс уседналостта за евровота е три месеца. Това означава, че на него имат право да гласуват само хора, които живеят поне от 24 февруари у нас или в страна в ЕС.

Още по темата

Преди няколко седмици ГРАО прати на общините списъците с българи, за които има информация, че живеят в страни извън ЕС. Задачата на кметовете бе да проверят дали те не са се завърнали междувременно у нас, за да актуализират настоящия си адрес. Такива обаче са единици.

Изданието информира още, че проверката на списъците откри починали в чужбина. Например няколко души от общо 1862 жители на Сливенска община, които са с регистрация в държави извън ЕС, са починали.

“Това са лица, починали в Турция, а близките им са подали информация в общината и съответно не са им издадени смъртни актове”, обясни Емилия Кавръкова, началник на отдел “Гражданска регистрация” в общината. По тази причини те фигурирали в списъците като живи.

От общината вече са информирали НОИ за случаите, като трябва да бъде установено, дали тези починали хора все още не получават пенсии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
photovoltaik преди 10 години
bg partiinite mafii arogantno terorizirat bg narod i negovite prava za obstonarodni dopitvania po vajni temi - kato "da chlenuva li bg narod v eu s 130 evro zaplata i eu tseni v magasinite?"bg bezumni ministri i bg nagli energiini monopolisti sa gluhi i slepi za jelaniata na bg narod i darjat robski bg narod s 130 evro zaplati.na 25 mai vsichki te ste poluchat s mir, kakvoto si zaslujavat, ot bg narod. autside.
51
2
 
1
 
! Отговори
дедо пич преди 10 години
Спокойно бре червени фашисти!Те и родителите на тези дето са извън граница нямат намерение да си правят и труда да гласуват въпреки червения терор и неплащането на заплати от назначените *** от ДС-БКП като псевдо капиталисти!Днес завъртях един телефон и реакцията от USA беше какво пак ти направиха тези уродливи червени гадове от ДС.........рекох нищо ,честитя ти 8-ми март само ,но не са ми плащали от четери месеца червените джебчии щот никой не е.ава да гласува за да ги легитимира да им дават заеми и за това те моля по кратко за Украйна и проблемите на Обама!Вече се чудя що не им изгонит
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това беше целта на Мая Манолова и нейните братя - милионери. Всички читави хора извън България да не могат да гласуват, защото се знае за кого ще дадат гласа си. Тук "роднините" на управляващите нямат конкуренция само в облагодетелстването с финикийски знаци. За тях гласуват още пенсионерите, необразованите - преобладаващо роми, наивните - късмет е, че вече почти са на изчезване. Затова напъването е към подкупните. В тази посока Бареков е откритата резерва, но...можещите морални хора са повече,
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Та половин България е вън, а тук май ще останат само пенсионери, безработни и необразовани. Тях знаете кой ги владее, нали. Добре че поне наивните силно намаляха. Какво да очакваш от коалиция, при това корумпироно. Имат си и подкрепление в лицето на Бареков - "чистите ръце". Майтап, бе Уйли. Само че на гърба на останалите малко читави българи. Надеждата умира последна. Поне се разбра фалшивия им морал. Но...идва Видовден.
48
1
 
1
 
! Отговори
Ох, ох преди 10 години
Орел , Рак и Щука. По някаква си слука. Такваз им работа дошла , да теглят заедно кола. И така нататък. Важи за всички времена и за всички хора. Как може да разсъждавате, че тези които са в чужбина и издържат близките си нямат права. А какво да направят, да оставят родителите си да умират от глад ли? А, ако всички са в БГ и няма работа и децата им ли да страдат. А, когато си дойдат и милиони левове оставят в БГ, кого подпомагат. Но за някой хора е по важно да оплюват всичко и всички. Е, това ее!
47
1
 
5
 
! Отговори
ЖИВЕЕЩ В ЕУ преди 10 години
Аз живея извън България вече 7 години и напълно се съгласявам, че българите живеещи в чужбина не трябва да имат право да решават. А и второ няма за кой да се гласува, всички дето ви пеят за Евро насоченост, Евро интеграция и т.н. са платени от ЦРУ, Сорос и цялата останала ***. Дори НФСБ, 'големите патриоти' пеят на два гласа за еврогейството- една по своята същност антинационална организация!!!
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българите извън ЕС гласуват за тамошни политици и не губят нищо. Избираш България или чужбина и не може да живееш в друга страна извън България и да искаш да гласуваш и в двете държави, защото например политиците в чуждата държава може да имат интереси против България.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И малкото хора останали в България не искат да гласуват та камо ли тези извън ЕС ще се затичат.
44
0
 
6
 
! Отговори
boko преди 10 години
До Koko. Ааа да. Значи искаш да имате право да гласуваш, ама не си се засилил, че да може да ти бъде преразпределен гласа към където си ще, така ли. И какво значи "ако нещата някога се наредят" ще се върнеш. Ами да си бяхте стояли тук, и да се преборим заедно нещата да се подобрят. Искате наготово да идвате, така ли?! Ами ако всички се бяхме изнесли в чужбина, кво си въобразяваш, че ние дето сме останали не сме имали възможности ли. Като искате да гласувате връщайте се и гласувайте.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя народ направо изтрещя....от глад ще да е.
42
5
 
3
 
! Отговори
Koko преди 10 години
До47Това със сусурево и танганайка е много изчерпателен примерА колкото до темата ами естествено, че трябва да имаме право да гласуваме(не, че съм се засилил) нали ако нещата някога се наредят искаме да се върнем в родината си! Какво значение има колко ми е данъка на имота доста "граждани" и тези 50 лева не плащат ама гласуват нали
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма проблем който иска, може да се регистрира до 25 май в МВР и да гласува на 25 май.
40
3
 
5
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До st. Демагозите сте вие. Да не би да си мислиш че ние тук не плащаме данъци за имоти и не издържаме близките си, а!! Ама не сме избягали. А и освен данък за имоти ние тук плащаме и данък доход и здравни и пенсионни, от които пари вашите близки получават пенсии. Какво излиза, че ние издържаме близките ви, а вие ще искате да определяте как да живеем. Щото наистина трябва всички да минем в сивата икономика тогава да видим вашите близки откъде ще взимат пенсии. Е миняма как да стане!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
въпросът с ВСИЧКИ избори можеше и още може да се реши генерално - ПО ДАНЪЧЕН АДРЕС, с 4 последни актуални данъчни декларации/платени осигуровки/здравни, или получена пенсия по постоянен адрес. Кратко, точно и ясно. Не МВР, БАН, филанкишията и чичо манчо да ми определят кой може и кой не. Който плаща осигоровки/данъци или е излязъл в пенсия след платени такива, по съответен адрес, се включва автоматично в списъците. ЕС граждани - за ЕС парламент, българи - за всички избори. лесно и ефективно.
38
1
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 10 години
човек, на луд ли се правиш? какво от това, че някой платил 50 лв. данък за имот годишно? ако си купиш СД плейър от Япония, това дава ли ти право да гласуваш там? ако един танганаец купи селска къща в сусурлево, но си остане в танганайка, ще можеш ли да го избереш за кмет? и какво като пращали на роднините си пари? ако тези роднини живеят в друга държава? а трябва ли, по твоята логика, да се отнеме правото на глас на роднините, защото нищо не допринасят, за сметка на пращащите пари?
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
правилното заглавие е: неживеещите в ЕС не гласуват на ЕС избори..Така е по целия свят..отнася се и за пасивното избирателно право - как може да те изберат за кмет на краков например, ако живееш постоянно в манчестър?
36
3
 
3
 
! Отговори
st преди 10 години
До Shark Ами бг извън ЕС който плащат данъци за имотите си тук всяка година, или издържат близките си защото без тях тукашните едвам за хляб намат аааааа хехехехехехехе демагози.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не разбрах защо само 3 месеца уседналост? това за избори за ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ, логично е последните 4 години избирателят да е живял в ЕС. и не става дума само за турция, а сащ, австралия, н. зеландия, канада. какво общо има един живеещ там с ЕС и какво се вълнува от европейски избори? някой проверява ли на границата дали т.нар. регистрирани/уседнали са били в Бг от 24 Февруари постоянно и дали не са излизали пак?
34
3
 
26
 
! Отговори
Марин преди 10 години
Най-после, писна ми хора, които не живеят в България да определят бъдещето ми.
33
1
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Нали това беше идеята.