Трябва добра мрежа за наблюдение на психично болните

Сега те сами да избират дали да се водят на диспансерно наблюдение, отбеляза експерт
14 мар 2014 11:52, Красимир Ангелов
22
Трябва добра мрежа за наблюдение на психично болните
Снимка: БТА

Нужна е изключително добре развита мрежа за наблюдение за психично болни хора с опасно поведение в България, за да не се стига до подобни инциденти, като този в Лясковец, призова  директорът на Центъра за психично здраве в Русе д-р Теменужка Матева пред БТА.

По думите й трябва задължително хората, които имат опасно поведение, да бъдат наблюдавани, а не сами да избират дали да се водят на диспансерно наблюдение, или не, както е в момента.

"Имало е случаи, при които като отидем при тях в домовете им, или им звъннем по телефона, за да проверим състоянието им, те да ни казват, че ги тормозим и че им нарушаваме правата. Трябва да имаме повече възможности, за да ги наблюдаваме", обясни Матева.

Тя каза още, че ежеседмично екипите на психодиспансера, със съдействието на полицията, прибират по сигнали хора с проявени психични отклонения, като по-голямата част от болните били опасни за околните и самите себе си.

Матева припомни инцидент през миналата година, при който мъж с шизофрения е затворил семейството си в обор на къща в русенско село. Имал е изработени и голям брой самоделни оръжия.

След намесата на полицията той е бил задържан и лекуван в психодиспансера, като в момента живее в дома си, но е под непрекъснато наблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А дано , ама надали ! Все пак това е България , страната на абсурдите ! За 20 години управляващата върхушка съсипа не само България , а и вече почти унищожи българите !
14
1
 
6
 
! Отговори
х. преди 10 години
Ако повишат стандарта на живот както в другите европейски държави хората ще се оправят.При тази несигурност народа изпуши.
13
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Управляващия или управляващите,но не световния империализъм.Все пак демокрацията е най доброто постижение на човечеството.
12
0
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До АнонименВ крайна сметка стигаме до кофти политика и неработещи институции получаващи пари за несвършена работа.
11
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Съгласен ,че психичните заболявания са като всяка друга болест,но не може да се разчита на болния сам да осъзнава това.В такива ситуации се вижда дали едно общество е развито или е изостанало.Никой не може да ме убеди проблема е само в липсата на средства.
10
1
 
9
 
! Отговори
ния преди 10 години
Аз искам да споделя другия проблем.Дори и близките да се заемат с настаняване на болния в психодиспансера няма никаква гаранция за промяна в състоянието му.Държат ги по две седмици и ги изписват точно в такова състояние в което са ги приели.Споделям го от опит.Имам чувството че изобщо не ги лекуват.Виждат в картона какви медикаменти приемат,назначават им същите и никой не се замисля дали не е нужно да се смени терапията.По тази причина вече не намираме смисъл да стигаме до диспансера.Кошмара е п
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
problema e goliam. tia hora triabva da sa v dispanseri i zatvoreni pod nabliudenie, no za tova triabvat pari i dispanseri kakto i dobre platen personal. v BG NEVYZMOJNO.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА НАИСТИНА ТРЯБВА ОБАЧЕ ЗА ДЕПУТАТИ И УПРАВЛЯВАЩИ
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя половин България, ако не цялата е луда! Експлоатация,мутрещина и мафия, никви доходи, мизерия, липса на здравеопазване....много ясно че ще превъртим всички! Подтискани проблеми в личен план, професионален, тормоз под всякакъв вид... рано или късно се случва като в Лясковец!
6
1
 
4
 
! Отговори
х. преди 10 години
Психическото заболяване е болест и то може да се отключи по всяко едно време независимо,че си пият лекарствата.Затова има и психиатри които във всяка една болница може да ги преглеждат с модерна апаратураили да се следи дали си пият лекарствата.Може да се измисли някоя програма за тези хора.
5
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Психично болните са с право за регистрация в диспансера.Май болните са на друго място.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва наистина, само като видиш оная кокорещата се въртоглава министърка и ти става ясно, че наблюдението на психично болните куца.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами че то тогава трябва всички управляващи 25 години и тези на ръководни длъжности,да бъдат картотекирани там :)) !
2
2
 
10
 
! Отговори
БРЕЙ преди 10 години
БОЛЕН СИДЕРОВСКИ ТОЯ ПРОРУСКИ МАРИОНЕТЕН *** КАТО Е ШИФРОЗРЕНИК С ЯВНА УПОТРЕБА НА АМФЕТАМИНИ ДА НЕ БИ ДА НЕ СЕ ВИЖДА С ПРОСТО ОКО БЕ БАСТУНИ???
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По - опасни са индивидите с психологични отклонения, които се подвизават в бъгарския парламент. Зато е съвсем резонно кандидат за парламента да минава преглед но в европейска лаборатория!