ГРАО да работи денонощно, призова Близнашки

"Събраните подписи за референдума са на свободните граждани"
Обновена: 20 мар 2014 15:16 | 17 мар 2014 16:58,
41
ГРАО да работи денонощно, призова Близнашки
Снимка: БТА

ГРАО да работи денонощно, за да провери по-бързо внесените 570 029 подписа за провеждане на референдум за промяна на изборните правила. За това призова председателят на Инициативния комитет проф. Георги Близнашки, който се зае със задачата да събере нужните 500 хил. подписа в подкрепа на предложението на държавния глава Росен Плевнелиев. 

Инициативният комитет настоява допитването да се проведе заедно с евровота на 25 май.

Според него по този начин ще се повиши интересът към изборите за евродепутати и ще е по-евтино за данъкоплатците.

"Европейските избори се разглеждат като второстепенни по значение, а така много повече хора ще гласуват", смята проф. Близнашки. Освен това така ще се спестят и до 20 млн. лева, колкото ще струва допитването на държавата, ако се проведе отделно. Проф. Александър Кьосев допълни, че засега най-важно е да се каже кога ще има референдум, а след това да се сформира дебат в обществото относно формулировката на въпросите в него. 

В набирането на подписи са се включили протестиращи от "Ранобудните" студенти, активисти на ГЕРБ и Реформаторския блок, включително и хора от "Протестна мрежа" и неправителствени организации. В Народното събрание са внесени 570 029 подписа, като 500 хиляди от тях са осигурени от актива на ГЕРБ.

"Политическите партии ни помагаха, събираха подписи по тяхна линия, но активистите на партиите работеха като наши доброволци и затова не делим подписите по партийна линия. Това са подписите на свободните граждани, които изразиха своята воля", смята Близнашки. Професорът призна, че активистите на ГЕРБ са били най-много, но според него и проф. Калин Янакиев това е "логичният" начин за набиране на подкрепа, защото партиите са тези, които общуват с гражданите.

Инициативният комитет отчете, че е имало висока активност по време на събирането на подписката. Само за един ден са се подписали 75 хил. души, което показвало желанието за промяна.

През повечето дни доброволците са отчитали активност от 30-40 хиляди подписа на ден и още в началото на март е станало ясно, че изискваният от закона минимум - 500 хиляди подписа, ще бъде изпълнен.

Според проф. Калин Янакиев идеята на референдума е да принуди управляващите да се съобразят със суверена, защото първите проявяват крайна тенденция да остават глухи и да не чуват гласа на народа. "Провеждането на този референфум ще позволи на изборната система в бъдеще да ограничи правителства на малцинствата, които предизвикват протести", смята той.

Подкрепата от българите в чужбина е била голяма - в Инициативния комитет са получавали писма и бланки от Германия, Испания, Италия, Франция, Япония, САЩ, Гърция, Норвегия и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
металург преди 10 години
Тук се изливат реки от "всенародна пролетарска любов", защотовсички народни допитвания са замислени и организирани от Кремъл.
33
0
 
1
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
Не знам кой с каква диплома е,но всички които управляваха така управляваха,че една четвърт от хората избягаха от България.И то избягаха хората които бяха в активна възраст.Няма работа,няма препитание и мизерията е пълна.Така,че не се учудвайте,че хората са се подписали и искат мажоритарни избори.Партиите вече доказаха,че не могат да управляват страната ни.Освен как да се обогатяват партииците за друго не мислят.Ако не си изберем читави управници страната ни загива.
32
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
И как ГРАО да провери подписите, като ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ИМ ГИ ДАЛИ ДА ГИ ПРОВЕРЯВАТ?Подписите са в НС, а не в служба ГРАО. Мазниците нарочно бавят предаването за да кажат "няма време".
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой ако знае тоя по какво е професор да осведоми аудиторията.Защото на мен ми прилича да е професор по *** на Мутренски а-уси.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тоя е професор с фалшифа диплома, като всички от ГЕРБ между другото.То в България професорите станаха повече от работниците.
29
4
 
6
 
! Отговори
S преди 10 години
Тук преди няколко години почти не се срещаше вида 'червен ***'. Сега обаче флууд-а е на пределите.. Как аджеба стана това? Със сигурност няма толкова много компютърно грамотни ***....
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно той какъв професор е и кой го е направил такъв. Най-вероятно е професор от Пернишкия университет, титлата му я е дал самият цар Тиква.
27
5
 
7
 
! Отговори
S преди 10 години
Човек ще реши, че в последните 1-2 години изведнъж утайката на обществото си накупи компютри и взе да величае компартията и да плюе останалите. Последните коментари обаче показват, че това са само радикали (платени или не) които не само извършват гореспоменатото, но го правят без желанието нещо да се промени за добро. Какъв трябва да си да плюеш тази инициатива? Каква трябва да ти е представата за подобрение на живота? Може би заможните хора да станат бедни и пропаднали като теб?
26
5
 
7
 
! Отговори
San4o преди 10 години
Г-н Близнашки,направете си труда и идете в едно ТЗ ГРАО.Има ги във всеки областен град.Вижте какво значи проверка,самата технология на проверката.Вземете лично една папка и извършете проверката,засечете си и времето.Пък ги попитайте каква друга работа работят и колко пари получават?Проследете по колко часа работят докато правят проверката и как за пореден път,вероятно пак няма да вземат и стотинка за извънредния КЪРТОВСКИ труд?Вашето сега е-с чужд *** и на таралеж се сяда.Аман от простаци!
25
2
 
8
 
! Отговори
10 преди 10 години
До момента електронно или интернет гласуване е има в редици държави, измежду които Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Естония, Франция, Германия, Индия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Швейцария, Англия, Венецуела. Ветерани в тази сфера: Швейцария и Естония.
24
4
 
8
 
! Отговори
сократ преди 10 години
Референдум трябва да има, но подкрепям мнението на 14.Питане с един въпрос които да бъде ЗА или ПРОТИВ членството ни в НАТО и ЕС . ЕС ми звучи като ESSSSSSSSSS т.е.фашизирана Европа
23
4
 
4
 
! Отговори
гъ..... преди 10 години
Не, много герберастки *** има,а ми има един *** който си пише сам . А, останалите са българи.
22
4
 
11
 
! Отговори
сократ преди 10 години
Господа от ГРАО.Списъците които не са изписани със саморъчно написано име и ЕГН СА СПИСЪЦИТЕ ОТ ИЗБОРНИТЕ СПИСЪЦИ, ТОВА СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ФАКТОРИ.Видяхме списъци по телевизията точно като списъците за изборите и срещу тях подпис.Как става това .по списъчно се посещават хората ли?Може и аз да съм подписал без да знам.Кмета ни е ГЕРБЕР.Проверяващите наистина ли са тъпоъгълници,а този *** Близнашки е нарко болен,т.е.много му хареса да получава хиляди евро и сега е болен за власт.
21
2
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Интересно ми е,къде ще се дянат тези,които се ползват от индулгенции, и "титли"(попве ,папи други пръдливи тапири),челенуващи в масонства и ползващи се от "обществено доверие" ? Айде-там,където им е мястото-"на кино"(в затвора)!
20
7
 
4
 
! Отговори
0 преди 10 години
Ще направят всичко възможно да не се случи това, да има референдум с евро. изборите. Нито БСП имат сметка,нито ДПС, от това. Избирателната активност ще е висока ако има и референдум, а това е най-малкото което искат ДПС.
19
9
 
15
 
! Отговори
Марулата преди 10 години
Яка измама спретнаха Бойковите измамници-който има пари плаща!!!
18
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много герберастки *** тука бе - я колко минуси са нацъкали.
17
10
 
5
 
! Отговори
kiril преди 10 години
puka mi na men za referenduma na GERBERASTITE i tqhni podrajnici :)! :) Dori da ima referendum trqbva da ima minimum 3 miliona da otidat do urnite za da se za4ete vota :) neshto koeto nqma kak da se sluchi taka 4e Buda i Cvuko da go duhat
16
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Охо червените тролчета налазиха,хората които предават етноса и родината си за няколко стотинки подкрепящи една гнусна власт,този референдум и частта със задължителното гласуване могат да изхвърлят от властта завинаги корумпирани и злобни партии като дпс и да докажат истинската воля на народа(каквато и да е тя)Но давайте изпълнявайте си опорните точки,но как се поглеждате в огледалото нз..
15
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой знае ли кой от тези на снимката е Лизашки ?