Регистър за хора с психични заболявания ще има до есента

Мярката е заложена в програмата на кабинета, увери Андреева
Обновена: 17 мар 2014 09:44 | 17 мар 2014 09:35,
29
Регистър за хора с психични заболявания ще има до есента
Снимка: Булфото, архив

Единен регистър за хората с психични заболявания ще бъде съставен до есента на тази година, увери пред БНР здравният министър д-р Таня Андреева. За такава мярка настоя вчера и министър-председателят Пламен Орешарски по време на семинара на управляващите в Боровец след петъчната трагедия в Лясковец, където 53-годишният психично болен Петко Савов уби командос и рани други трима при спецакция на полицията за отнемане на незаконно притежавани от стрелеца оръжия.

Още по темата
По темата за единен регистър на психично болните д-р Андреева подчерта, че позицията е ясна – такъв трябва да има.

По думите й мярката за създаването му е заложена в програмата на правителството и ако нещата вървят "по план", той ще съществува още през есента. "Той ще бъде изграден със средства по Норвежкия механизъм, който здравното министерство извади буквално от кошчето. Там ще разполагаме с около 15 млн. лева за репродуктивно и психично здраве. Част от мерките, които ще се финансират по тази програма, ще бъде и изработването на такъв единен регистър. Той ще бъде факт към есента", заяви здравният министър.

Според нея за всеки гражданин се прави справка дали се води на отчет в център за психично здраве, като това изискване важи както при започване на работа, така и при издаване на разрешително за притежание на оръжие.

 Андреева коментира, че националният консултант по психиатрия проф. Миланова, която е начело на работна група, е заявила готовност да се представят изготвените от експертите предложения за болничното лечение на психично болни хора. Мерките са записани в официален доклад, който вече е в здравното ведомство и предстои да бъде обсъден.

Министър Андреева уточни, че предложенията касаят превенция на самоубийствата и способи за справяне с депресията. По думите й тези неща засягат не само министерството на здравеопазването, но и това на вътрешните работи и на правосъдието.

Според статистика 1,5 млн. българи трябва да изминават повече от 50 км, за да получат болнична помощ, което е сериозен проблем, призна и министърът. За да се промени ситуацията от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) са изготвили списък на общинските лечебни заведения, които трябва да бъдат подпомогнати.

Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова обясни, че този списък съдържа 51 болници в същия брой общини, но направи уточнението, че тези здравни заведения обслужват и хората от съседни общини. "Успяхме да се договорим с министерството единият от исканите критерии за подпомагане – този за отдалеченост от областната болница, да е повече от 40 километра. Гледа се и възрастовата структура на населението и безработицата", посочи Чавдарова.

Тя призна, че след изготвянето на списъка има и недоволни общини, които не са попаднали в него. В рамките на нормалното е те да не са удовлетворени, защото общинското здравеопазване е в доста тежко състояние, каза още изпълнителният директор на НСОРБ. По думите й не са включени 7 общински болници, за които трябва да се намери възможност и те да бъдат подпомогнати. Затова те са вписани отделно в предложенията до д-р Андреева.

В отгоровор здравният министър заяви, че програмата на правителството има фокус върху общинските лечебни заведения, особено по-малките и в трудно достъпните региони.

„Аз мога да поема ангажимента, така че тези 7 лечебни заведения ще бъдат част от списъка“, увери Андреева. Тя разясни и каква ще бъде методиката, по която болниците ще получат финансиране. „Методиката, по която болниците ще получават субсидия ще е за спешна помощ, т.е. ние ще доплащаме за прегледи и изследвания на всеки преминал по спешност пациент. Първият транш на парите ще бъде към края на март, а след това ще се опитаме всеки месец болниците да получават своя ресурс“, каза в заключение здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
до оф27 преди 10 години
Май нищо не схвана. Регистър е в разрез с правата на човека. НИКЪДЕ ПО СВЕТА ГО НЯМА! Не стига, че нямат средства и условия да ги лекуват, а им отрязват и пътя на интеграция.
20
0
 
1
 
! Отговори
антиличностни глупос преди 10 години
Като стане някакъв гаф и тутакси се появява идеята за "регистър" и за финансирането му и откраване на още работни места за обслужването му. И тези които са в "регистъра" са потенциалните заподозрени, щото са ходили на лекар, а тези които не са ходили на лекар, но са с отклонения са "редовни".
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не се дава статистика колко от престъпленията се извършват от "нормални" и колко от хора с психични проблеми?
18
2
 
0
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Браво на Таня Андреева ! Парите на здравеопазването при нея са на сигурно място и се инвестират по най-добрия начин и в полза на българина ...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако политиците продължават с терора и геноцидът над Българският народ няма да има кой да ни опише.
16
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Да видим първите в списъка кои са?
15
1
 
4
 
! Отговори
VB преди 10 години
Волен?
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Регистрирайте Боко под 1, по задно класиране би наранило егото му.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОКО И ЦВЪКО ДА ГИ ЗАПИСВАТ ВЕДНАГА
12
4
 
8
 
! Отговори
JK преди 10 години
В този регистър трябва по презумция да влязат всички кучкари. Ако им кажеш да си водят песа вързан, те ме заплашват с бой и дори смърт.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лечение трябва , не списъци !Половината,че и повече психиатри са луди, идете ги вижте !
10
0
 
9
 
! Отговори
С АКЪЛ ПОНЕ ПОМАГАМ преди 10 години
А ! :) МЧЕ ТО .................. ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ДЪРЖАВА ЩЕ БЪДЕ КАРТОТЕКИРАНА В РЕГИСТРИТЕ ЗА ПСИХИЧНОБОЛНИ ИЛИ ТАКИВА С РАЗСТРОЙСТВА
9
0
 
5
 
! Отговори
инко инков преди 10 години
Ми то си го има(БСП)!
8
1
 
12
 
! Отговори
DD преди 10 години
А ПЕЕВСКИ ШОПАРА ДЕТО ЕДНА ПРИКАЗКА НЕМОЖЕ ДА КАЖЕ КОГА ЩЕ ГО ПРЕГЛЕДАТЕ
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм бил в Психото,бях поел огромно количество марихуана на един купон и реших да търся помощ,там-това беше най голямата ми грешка в живота,бях подложен на не човешко лечение с инжекции и безброи хапчета -бях станал зомби-трудно виждах имах и други проблеми след това,а съм си съвсем нормален младеж...Добре че един ден,просто си тръгнах от там,сигорно щяха още да ме "лекуват".Сега с този списък-предполагам ще си намеря по трудно работа,което е проблем за мен.
6
0
 
12
 
! Отговори
До 4 преди 10 години
Дори няма да го пишат. COPY-PASTE и милионите в джоба.
5
1
 
11
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
тя трябва да е 1 в списъка, останалите след нея
4
0
 
18
 
! Отговори
един преди 10 години
Тази кукувица за пореден път не разбра че всички психично болни получават лекарства от НЗОК и такъв регистър има там и то по заболявания но друго е да се похарчат едни милиончета за да се напише един списък
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ВОЛЕН СИДЕРОВ,СТАНИШЕВ И ВЕГЕНИН
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички мютии - в списъка.