Случаят в Лясковец показал липса на синхрон между институциите

Според Георги Младенов е необходима обща информационна система
Обновена: 17 мар 2014 15:26 | 17 мар 2014 12:03, Елена Кирилова
5
Случаят в Лясковец показал липса на синхрон между институциите
Снимка: Bulgaria On Air

Случаят в Лясковец показа, че няма синхрон между различните институции, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria On Air инж. Георги Младенов, експерт към Националния ловен съюз.

По думите му е необходимо Ловно-рибарското сдружение, Държавното горско стопанство и полицейските управления да работят с обща информационна система. Според Младенов трябва да се постави срок, в който ръководителите на тези служби да уведомяват КОС за случаи, в които даден човек вече не е ловец и е необходимо оръжието му да бъде отнето.

“Колкото повече рестрикции налагаме, толкова повече системата няма да работи”, категоричен е Младенов.

В Сутрешния блок на Bulgaria On Air секретарят на Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС) Ромул Лачев заяви, че се губи връзката между държавата, полицията и сдруженията. Той е категоричен, че самите ловци не трябва да бъдат винени за единичен случай, какъвто е този в Лясковец.

“Ловците са хора с особен характер, които в никакъв случай не биха рискували хобито си”, уточни той. Лачев вижда голям проблем в това, че половината от хората, които имат разрешителни за лов, реално не ловуват. Единствената им цел е да придобият оръжие, ето защо е необходимо да се вземат повече мерки в ограничаването на тази практика, поясни експертът.

“Ако човек не е заверил членската си карта и няма ловен билет, той не е ловец. Пропускът в Лясковец е, че не са проверили дали мъжът има билет, а служба КОС не е проверила какво е станало с ловното оръжие”, подчерта Лачев.

Според Младенов е необходимо в Закона за оръжието да се даде срок, в който веднъж годишно да се прави заверка на документите. Ако той не бъде спазен, оръжието трябва да се изземе, категоричен е той.

“Препоръката ми е да се упражнява повече контрол върху поведението на ловеца в дружинката и контрол от страна на полицията”, заяви Лачев.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Petar преди 10 години
Edin lud s pushka gi napravi za smqh,tezi hora nqmat nikakva realna podgotovka i da se nadqvame 4e unas nikoga nqma da ima istinski podgotveni teroristi , za6toto togava nqma koi da gi spreMnogo strani po sveta sa naemali istinski komandosi ot SAS ili drugi dokazani specialni 4asti koitoda ubu4at tehni komandosi ,mislq 4e e vreme i unas da minat i da pokajat na MVR kak se pravqt ne6tata to4no .
4
0
 
2
 
! Отговори
Дрян преди 10 години
В България от няколко години тече усилена програма със законодателни промени, за да може по всякакъв начин населението да няма достъп до оръжие! В историята на страната се сещам за един друг такъв период преди много много години! И тоя *** говори за ловния билет.... всяка година плащане, търчане до общината на региона, на всеки излет бележката се плаща, пари за фураж и хранилки, че плащам и за 2-3 дядовци от дружинката няма значение....
3
0
 
2
 
! Отговори
Ивайло Братоев преди 10 години
Нито има синхрон между институциите, нито има проверки за разрешителни за оръжие/пък ако има те са формални/, нито някой се интересува от опасно-психично болните в България/то за всичко трябват пари и висок професионализъм/... Но най-важното е , че държавата е на автопилот, всеки може да я "управлява", пробват се върху нас като опитни мишлета- пък който оцелее-оцелее...Държава от престъпници, които са си купили местата и управляват овчедушния народ... И така, докато се появи поредния Петко!!!!
2
0
 
7
 
! Отговори
Емо преди 10 години
Има и още една страна въпроса - общината и полицията колко акта са написали за вдигане на шум от заведения, деца, и други лица за часовете 14-16 и 22.00 до 06.00 ч. Колко родители си учат децата, че следобед между 14-16.00 ч и след 22.00 ч не се вдига шум около жилищни блокове. Обаждане по телефона на полицията за вдигане на шум и силна музика - 1-о позвъняване, никой не вдига. второ - ще пратим патрулка, никой не идва. трето позвъняване - идва патрулка, шума утихва за 5 минути и после пак.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A, добро утро. Аз можех да ви кажа и без инцидента в Лясковец, че няма синхрон между институциите. Достатъчно е да живееш в България за да го знаеш. Но сега шефовете на тази или онази служба нали трябва да се направят на умни и да си извадят сериозни изводи (по които нищо няма да направят и нещата ще си останат така -- справка случаят "Сарафово")