ДКЕВР взема лицензиите на ЕРП-тата, ако не платят до 7 дни

Регулаторът с ултиматум към дружествата да спрат с нарушенията
Обновена: 19 мар 2014 16:52 | 19 мар 2014 14:27, Веселина Йорданова
103
ДКЕВР взема лицензиите на ЕРП-тата, ако не платят до 7 дни
Снимка: flickr

Енергийният регулатор ДКЕВР откри процедури за отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества, съобщиха от пресцентъра на комисията след днешното закрито заседание.

Става дума за лицензиите за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, издадени на ЕВН България Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго-ПРО продажби.

Както Dnes.bg писа, вчера шефът на комисията Боян Боев обяви тази възможност, като даде срок на дружествата да се издължат на НЕК до края на деня. ЕРП-тата спрели да плащат, за да компенсират собствени разходи, Боев обаче беше категоричен, че това е незаконосъобразно и първо трябва да ги предявят пред ДКЕВР.

Още по темата
Енергийният министър Драгомир Стойнев също поиска те да се издължат на НЕК, като заяви, че случващото се е заплаха за националната сигурност. „Ако се стигне до този вариант за отнемане на лицензии, държавата може да придобие и трите електроразпределителни дружества”, категоричен беше министърът.

От регулатора обясняват днешното си решение с необходимостта да се прекратят незаконосъобразните действия на трите дружества и да се осигури нормалното функциониране на електроенергийната система.

Комисията дава седемдневен срок, в който ЕРП-тата да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. Те имат 14-дневен срок за предоставяне на писмени становища по решенията за откриване на процедури за отнемане на лицензии.

Към момента по информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са нараснали до 347,6 млн. лв. ЕВН дължи 216,6 млн. лв., ЧЕЗ дължи 67.3 млн. лв. и Енерго-ПРО - 63.7 млн. лв.

След извършени проверки по жалби на НЕК срещу ЕРП-та са установени извършени нарушения от страна на дружествата, допълват от ДКЕВР.

ЕВН България Електроснабдяване и Енерго-ПРО продажби извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

„ЧЕЗ Електро България“ АД задържа плащания към НЕК, като поставя условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По този начин „ЧЕЗ Електро България“ АД нарушава задълженията на издадената му лицензия за обществено снабдяване с електрическа енергия, обясняват от регулатора.

От ДКЕВР посочват, че действията на трите дружества лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната й дейност. Това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система, аргументират се още от комисията.

Откритото заседание на ДКЕВР за обсъждане на производствата по отнемане на лицензиите на трите електроснабдителни дружества е насрочено за 7 април от 10.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: ДКЕВРЕРПлицензии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
0
 
! Отговори
платен трол преди 10 години
Някой от защитниците на Олигарски задава ли си въпроса, защо едни от най-ниските цени на тока ( и не само ) в Европа, са непосилни за средния българин? Намаляне на бездруго ниските цени ли е решението или пък повишаване на доходите, какво пише в опорните точки по този въпрос?
86
4
 
2
 
! Отговори
bibbo преди 10 години
Радвам се че се намира някой коментатор да обясни на овцете как реално стоят нещата! НЕК е най- големия и единствен енергиен монопол в България, инстъмент в ръцете на мафиотите- политици , които държат тези ВЕИ-та , които източват системата и доведоха НЕК до фалит. ЕРП-тата няма да платят нищо, защото нищо не дължат и това с лиценза е поредния политически фарс показващ безсилието на политическата класа, пардон КАСА, да се справя с проблемите. Управниците ни са прости, народа е ***....
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти *** ли си или си кутевче? Я разгледай схемата и потоците в родната енергетика и тогава пиши. ЕРП-то получава от мен, теб, нас по-малко, отколкото плаща на ВЕИ-та, остатъка трябва да му възстанови НЕК, а тя не дава. Какво следва? ЕРП-то да тегли заеми и да дава на НЕК да сиги краде червената мафия или да фалира и разпусне работници, техници....помисли.
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така или иначе НЕК е фалирала защото има 1,5 милиарда дълг натрупан главно заради комунистическата афера АЕЦ Белене. Банките притискат НЕК да си връща парите, но той ги е похарчил за един гьол край Белене и съответно няма никаква възвръщаемост. Банките не могат да траят повече и искат да обявят фалита на НЕК и да му разпродадат собствеността, което е единственото правилно решение на проблема, в противен случай освен НЕК ще фалират и разпределителните дружества.
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам дали си гледате сметките за ток, но вече в ЕРП-тата остава около 1% от сметката! Всичко останало отива в НЕК и в НАП. А всички *** подскачат как ЕРП-тата с монополисти, които ни обират и загробват?! Може ли такова малоумие, включително от политици? Комунистите срутиха енергийната система и загубите вече не могат да се скрият. И започна рекета, но според мен няма да им мине номера.
82
5
 
3
 
! Отговори
пострадал преди 10 години
Тези монополисти се бяха самозабравили. Добре, че се намери кой да спре своеволията им.
81
3
 
4
 
! Отговори
Аспарухова преди 10 години
Управляващите заслужават поздравления!
80
3
 
5
 
! Отговори
Българка преди 10 години
Най-накрая някой да защити интересите на България.
79
3
 
3
 
! Отговори
Vasev преди 10 години
Договорите имат силата на закон и който не ги спазва, трябва да носи последствията от това.
78
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Бившите управляващи само се заканваха да отнемат лицензите на ЕРП-тата, но поради своята безкрупулност не намериха смелост да го сторят. Неслучайно дори и сега ГЕРБ, заедно с назначения от Борисов президент, вместо да защитават интересите на народа, защитават интересите на ЕРП-тата.
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напротив ако искаме да я има България тези *** източващи и нас и НЕК трябва да се разкарат час по-скоро.За какво мислите идва мин.председателя на Долна Австрия - като акционер в EVN да брани приходите т.е. скубането ни да продължи.Да им докажем че не сме овце - EVN , ЧЕЗ и Енерго Про вън от България.
76
3
 
2
 
! Отговори
ЕРП преди 10 години
Крайно време е да се разбере, че никой не отнема лицензията на Електроразпределителните дружества, а на снабдителните!!! Собствениците пак са същите, но дружеството е с друга дейност: снабдяване на крайни клиенти с ток! а не пренос по мрежите.
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този който продаде ЕРП-тата да му се търси отговорност до дупка за тази неизгодна сделка, както и на тези които са присъединявали безхаберно и безотговорно ненужната зелена енергия в пъти надвишаващо възможностите. Защо за зелена енергия трябва да се плаща тази безумна цена, кой *** е разрешил това ограбване. Нали идеята на зелената енергия е, че е евтина и безвредна, тогава защо не е евтина.
74
3
 
5
 
! Отговори
IMK преди 10 години
Пълни глупости.Първо и да им вземат лиценза това нищо не значи.Второ разходите на ЕРП тата правят около 10% от цената на тока така че от там пари няма да дойдат.Трето в най големия батак са НЕК и държаните производители които дължат около 1,5 милиарда лева и са тотално фалирали. Така че другаря Стойнев омаза още повече нещата и няма полезен ход.
73
4
 
0
 
! Отговори
Shark преди 10 години
не трябваше ли да бъде до днес??!!
72
4
 
15
 
! Отговори
Светльо преди 10 години
Хайде, взимайте им лицензите на тия мошеници и спирайте да изкупувате веднага зеления ток от мафията. Да, ама няма да посмеете....
71
8
 
8
 
! Отговори
Десен преди 10 години
Проблеме не е в ЕРП тата да не мислити че ако ги изгоним и ще падне цената на тока и без това сме с най нискката цена в целият ЕС. Проблеме са ниските доходи но това заблуденият от *** българин не го разбира. *** така са свикнали да управляват те трябва да имат враг на народа за който уж са много загрижени. В момента с това изкуствено задържанене на ниска цена на тока прецакват цялата енергетика.
70
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако бях на мястото на ЕРП-тата, щях да заведа дело срещу България в Страсбург. Не може някакъв Пелтек и крадливата му партийка да рекетират Търговско дружество.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прокопиев, Цветелинка и Златев искат да притиснат ЕРП-тата да им платат милионите за ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ, които крадат от българския народ.
68
5
 
1
 
! Отговори
Боев преди 10 години
Пелтекът на енергетиката заформи такава каша, че накрая всички ще искате да си сложите фотоволтаици само и само да сте далече от НЕК. И всичкото това за да може праителството на Съсела да се закрепи на власт до май, че да му организира избирането в ЕПП.Ега ви и партийците застреляни...А що се отнася до Албания - те са на режим на тока..., така че не се правете на много умни, това го преживяхме през 1985-1990 г., адски е кофти да нямаш ток с часове.