Държавата трябва да плати милиарди за мрежите на ЕРП-тата

Трайков: Токът няма да поевтинее, ако държавата го доставя
Обновена: 20 мар 2014 14:26 | 20 мар 2014 09:16,
96
Държавата трябва да плати милиарди за мрежите на ЕРП-тата
Снимка: БТА

Цената на тока няма как да стане по-ниска, ако държавата го доставя, коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков в сутрешния блок на „Нова телевизия”.

„Докато ЕРП-тата бяха държавни, те прибираха 25% от крайната цена на тока, а сега този процент е 5. Признатите разходи бяха 25%, сега са 10%”, припомни бившият енергиен министър. Държавното ЕРП не е успяло и да събира дълговете си в ромските махали и непрекъснато е имало оплаквания от страна на потребителите, че покриват и тези разходи.

Но всъщност цената на тока може да не е най-сериозният проблем за крайните потребители и за България като цяло, стана ясно още от думите на Трайков.

Още по темата
„Докато страната не остане без ток, на взимащите решения няма да им дойде акълът в главите”, допълни той.
Според него с ограничаването на инвестициите електроразпределителните дружества икономисват от поддръжката и всъщност това поставя под заплаха доставките на ток.

При отнемането на лицензиите държавата ще назначи специален управител, който да ръководи дейността на дружеството. В същото време обаче мрежите са частна собственост на електроразпределителните дружества. В този случай, стигне ли се до национализация, „държавата трябва да плати милиарди, за да придобие собствеността на мрежата”, обясни още Трайков.

Бившият министър беше категоричен, че липсва равнопоставеност в системата – НЕК ще фалира, ако дружествата не й платят за един месец, а самите дружества от 20 месеца очакват НЕК да им плати задълженията. Според него ДКЕВР поставя в невъзможност за нормална дейност и ЕРП-тата, и НЕК.

Държавната енергийна компания всъщност има над 2 млрд. лева задължения и не дължи пари само на ЕРП-тата, а и на производителите на енергия.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: токТрайчо ТрайковЕРП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя хищен лалугер на снимката няма мяра!!!
76
0
 
3
 
! Отговори
койчо преди 10 години
Как ще е частна мрежата, като жиците пред къщи са си все същите от времето на баи Тошо. Взеха ги за жълти стотинки и без почти никакви вложения ни възседнаха и правят пари на наш гръб. ВЪН, ВЪН И ПАК ВЪН НАГЛЕЦИ ТАКИВА!!!
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трайчо що не си трайш!
74
3
 
2
 
! Отговори
Easy boy, easy! преди 10 години
Трайков, би трябвало да знаеш (като си се омешал тай енергийна каша) че държава отдавна си е платила всички разходи и такси по тези енергийни мрежи.
73
0
 
7
 
! Отговори
Liliasmih преди 10 години
ЕРП бяха държавни и бяха продадени и з за около 600 милиона долара, крайно неизгодно. Енергетиката, БТК, БДЖ са стратегически за всяка страна и гарантират националната й сигурност , те трябва да са държавни! Кого питахте когато ги продавахте, сега нека да печелят чужденците, окрадоха медните ни кабели и ги замениха с алуминиева-цинкова тел. Спечелиха милиарди от скраб. Нищо не поправят, чакат стълба да падне и тогава го заменят, не ги боядисват, чашките са остарели, изпочупени и т.н. Вън на ЕРП!
72
0
 
4
 
! Отговори
Защото преди 10 години
До А Защо:1. Преносната мрежа е държавна - ЕСО. Не е в цветущо състояние. Частна е РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНАТА.2. И в България има фирми, които продават енергия - на клиентите на Средно напрежение, и пак ползват същата разпределителна мрежа. Няма такива, които да продават на крайните дребни клиенти - домакинства и малки фирми. За това вината НЕ е на ЕРП, а на държавата.3. Продажбата е направена от НДСВ.
71
1
 
5
 
! Отговори
Ще се вдига! преди 10 години
Сега вече цената задължително ще се вдигне. *** от ЕРП-тата са платили толкова много, на много драскачи тук и те се скъсаха да хвалят тези национално опасни дружества. Досега за почти 10 год нищо в тези ЕРП-та не се е променило и нищо не се е подобрило. Нямат 1 лев инвестиции и дела им в цената е почти половината, но някои непосвтени или наивни драскачи твърдят друго. Ако това беше вярно сега енергията щеше да е с 30% по-евтина. Управлението на ЕРП-тата е скандално некомпетентно!
70
0
 
4
 
! Отговори
77 до 72 преди 10 години
Проблема в енергетиката не е в ЕРП (те имат само 5-6% дял в сметката ти за ток). Проблема е в другите 95% - а това са все държавни и чиновници на хранилка - НЕК,БЕХ,ЕСО.ТЕЦМИ2,АЕЦ, *** от ДКЕВР, липса на свободен пазар, чиновническа намеса, разходи залудо (за АЕЦ Белене, Цанков камък и Южен поток), донякъде ВЕИ, ниската цена на тока в БГ - това са проблемите на енергетиката в БГ, ЕРП е една плюнка от 5% на този фон от 95%.
69
2
 
1
 
! Отговори
до 72 преди 10 години
Понеже съм участвал в процеса на приватизация на ЕРП 2004, ще ти кажа - процеса тогава беше изключително конкурентен и постигнатата цена от 700 млн.евро за трите ЕРП беше много добра. Това беше едно от малкото положителни неща от НДСВ. Иначе сега щеше да е като БДЖ,Пощите,Топлофикация,ВМЗ-нереформирано, стари технологии, излишни лелки,без фокус върху пазара, клиента и услугата - абе въобще, щеше да е като всички други дрържавни друижества да ги носим на гръб (добре, че вече са малко).
68
2
 
4
 
! Отговори
до 72 преди 10 години
Просто е: за 10 години ЕРП развиха значително мрежата/услугата и тя сега се различава от 2004 драстично:загубите намаляха 2 пъти, делът на разпределението в сметката ти намаля 3 пъти,има кол центрове, можеш да плати по 10 начина,фокус върху клиента.Сега ЕРП са съвсем други дружества,не че нямам какво още да се желае. То глупаците се питат така и за БТК как се купи за 300 млн, а се продаде после за 1 млрд-защото вече беше преструктурирано, с фокус върху пазара и клиента,и струва повече.
67
1
 
6
 
! Отговори
до 73 преди 10 години
Много е просто защо не трябва да има държавни дружества (колкото по-стратегически важна е една дейност,толкова по-малко държава трябва да има в нея). Държавното е ничие, управлява се от чиновници,назначени от други чиновници,в името на скрити партийни интереси. Връзката собственост-управление-клиент-резултат се прекъсва: чиновниците се сменят едни други, зулумите от тях остават. Само частен собственик може да има интерес да развива каквото и да е и да го пази (стига да има и умения).
66
0
 
15
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Ерепета нарочно свалиха всичките стари МЕДНИ промодници с кабели от поцинкована тел и непочистен алуминий по външната улична мрежа и само от тази промяна те реализираха от МЕДЕН скрап милиарди долара. Това да им се сложи в сметката и парите да се възстановят на България.
65
1
 
13
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 10 години
Интересно...възникват няколко конкретни въпроса към Трайков и неговите ментори и/или слушатели:1. Защо държавата да плаща МИЛИАРДИ, при условие, че е получила за тези ЕРП-та сумарно...693.2 милиона евро през 2004г.2. Означава ли това, че Държавата т.е. НАРОДА е загубил страшно много пари от продажбата на своя собственост на цена, много по-ниска от справедливата.3. Каква, според Трайков е справедливата пазарна цена?4. Кой ще поеме отговорност за разликата, изхвърчала от нашите джобове?
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам ЕРП-тата да минат в ръцете на братовчедите, плащаш 10лв на месец и това е.
63
3
 
18
 
! Отговори
а защо преди 10 години
а защо в БГ продадоха,т.е. подариха, преносната мрежа?! В цял свят това си е държавна собственост и за това има конкуренция при доставчиците.Който ще доставя сключва договор със собственика на мрежата. и с БТК стана същото. То все едно да продадеш автобусите на Градски транспорт заедно с пътищата, по които се движат! Смърт за костов, който продаде, т.е. подари по този начин енергийната и телекомуникационна инфраструктура
62
1
 
5
 
! Отговори
от село преди 10 години
За какво Ви е ток? има дръва...
61
3
 
5
 
! Отговори
до 58 преди 10 години
Ти явно си доста ***. В ЕРП остава 5% от сметката ти за тока, проблема е в останалите 95% - които са за НЕК, БЕХ, ЕСО, ТЕЦМИ2, АЕЦ - проблема е, че има държавни фирми в този бранш (демек ничии) и собствеността се управлява по комунистически (от чиновници, а не от собственици). Свободен пазар, читав ДКЕВР, частни субекти и нормални собственици, ограничаване влиянието на чиновниците, по-високи цени на тока (в БГ 8 ст е най-ниската цена от ЕС, виж energy.eu),това е пътя за развитие.
60
6
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 10 години
Пич, печалбите не падат от небето, та ти да "национализираш" и само да ги прибираш. Печалбите (доколкото въобще ги има в ЕРП) са в резултат на мениджмънта (макар и при силните рестрикции на регулиран пазар). Айде сравни държавните ЕРП преди 10 години, загубите бяха 2 пъти по-високи, делът на разпределението в сметката 3 пъти по-висок, безброй ненужни лелки и раздут персонал, можеш да плащаш само на опашка на касата, въобще беше неандерталско (като всичко държавно).
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Второ, възстановил, т.н. швейцарско правило, за корекция на пенсиите при инфлация, познай сега , когато от повече от година, се отчита ДЕФЛАЦИЯ, какъв к..р ще получиш , по швейцарското правило ?
58
3
 
12
 
! Отговори
Национализация! преди 10 години
"Токът няма да поевтинее, ако държавата го доставя", но печалбите ще влизат в държавния бюджет (пенсии, детски градини, училища), а не в швейцарските банкови сметки на чуждестранните "инвеститори".