Овчаров прогнозира: Няма да вземат лицензиите на ЕРП-тата

"Това е пиар акция, целяща намирането на виновник"
Обновена: 20 мар 2014 14:27 | 20 мар 2014 11:43, Веселина Йорданова
47
Овчаров прогнозира: Няма да вземат лицензиите на ЕРП-тата
Румен Овчаров. Снимка: архив, БулФото

Бившият енергиен министър Румен Овчаров определи процедурата по отнемане на лицензиите на трите електроразпределителни дружества като пиар акция, целяща „изтупването на чувала” и намирането на виновник.

Той прогнозира пред БНР, че лицензиите няма да бъдат отнети, защото според Закона за енергетиката няма основания за такива действия.

„Крайните снабдители са ЕРП-тата, а общественият доставчик е НЕК. НЕК не плаща и ЕРП-тата очевидно изпадат в тежко състояние и започват да си удържат тези суми”, обясни той и допълни, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не си е свършила работата.

Още по темата
„Смешно е да се твърди, че със задълженията към НЕК е застрашена сигурността на страната”, обясни още Овчаров, според когото регулаторът и БЕХ не са направили необходимото за намаляване на недофинансирането на енергийната система.

Според него след изборите за Европейски парламент цената на тока ще се повиши.

"Аз бях против приватизацията на ЕРП-тата. Сега се упражняваме отново, но това е контрапродуктивно. Държава, която иска да се възстанови, няма как да гони инвеститорите. Министърът дава ултиматум и ДКЕВР дава ултиматум. Този орган не е независим, коментира той.

НЕК е в много тежко финансово състояние и част от причините за това са разходите, направени за АЕЦ „Белене”, призна още бившият енергиен министър. Той обаче допълни, че непоследователната и „дори вредната” политика на ГЕРБ е довела до там, че вместо да имаме работещ блок във втора ядрена централа, сега НЕК трябва да плаща задълженията, които е взела за "Белене".

„Няма откъде другаде да ги вземе освен от нас”, допълни Овчаров.

Той обаче беше категоричен, че и сегашните управляващи не правят нищо по-различно от ГЕРБ. „Досега дефицитите се покриваха от заеми от НЕК, с които компанията се разплащаше на своите контрагенти, но вече БЕХ не може да взема повече заеми – взе облигационен заем, както и заеми от дружества, вътре в системата, но сега ресурсът свърши”, коментира той.

Овчаров критикува и действията на енергийния регулатор за намаляване на цената на тока. Той обясни, че е трябвало да бъдат проверени всички присъединени ВЕИ-мощности дали изпълняват задълженията си и дали е спазена процедурата за присъединяването им. Това не беше направено, защото явно има компании, които не бива да бъдат проверявани”, обвини той.

Овчаров припомни и заявена готовност от страна на американските централи да предоговорят условията си, като изтъкна, че и това не е било направено.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Същите тези ги изгониха от няколко държави едната от които е Албания!Овчара да ходи да лобира там за тези големи "инвеститори".Само че даже и там няма да търпят такива продажни ***.Всичките тези си плащат такса спокойствие като си пазаруват такива като Овчара,да не говорим че при последното правителство бяха назначили и корифея на енергетиката с прякор каратиста на заплата 30 000(тридесет хиляди) лева.Такива са им "инвестициите", за които ние плащаме и отиват за пенсии и заплати в Чехия.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДЪЛГИЯТ ИНКАСАТОР ГИ РАЗБИРА ТЕЗИ РАБОТИ !
20
0
 
4
 
! Отговори
dorman преди 10 години
Защо ГЕРБ са виновни за Белене че не работи сега защо не го направят
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До симпатягаСимпатяга, тези два млрд. ако е вярно , сигурно не са дошли от нашя джоб, а от Марс.
18
0
 
2
 
! Отговори
Трафопост преди 10 години
Няма да ни отърват от чуждото робство, факт. Станишко не е Путин.
17
0
 
3
 
! Отговори
симпатяга преди 10 години
Много е просто защо не трябва да има държавни дружества (колкото по-стратегически важна е една дейност,толкова по-малко държава трябва да има в нея). Държавното е ничие, управлява се от чиновници,назначени от други чиновници,в името на скрити партийни интереси. Връзката собственост-управление-клиент-резултат се прекъсва: чиновниците се сменят едни други, зулумите от тях остават. Само частен собственик може да има интерес да развива каквото и да е и да го пази (стига да има и умения).
16
0
 
7
 
! Отговори
Няма значение преди 10 години
Глупости на търкалетаСъздадоха това, за да оправдаят следващата стъпка - вдигане на цените. ЕРП си го искат всяка година, но проблемът остава замаскиран и той отново няма решение. Името му е много просто : КРАЖБИ. Да се сетим колко "абонати" от гетата си плащат тока, никой не смее да припари да им дръпне шалтера, защото им чупят колите. И тогава какво следва? Има кой да плаща :-)Честито!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
"инвеститори&qu преди 10 години
Нека да погледнем отново годишния отчет на ЧЕЗ за 2008 г. Ето числата: - разходи за персонала 45,497 млн. лв. - разходи за външни услуги 55,214 млн. лв. - разходи за материали 13,592 млн. лв. - други разходи 8,270 млн. лв. Дотук сметката е 136,165 млн. лв. Сега е ясно защо всъщност се налагаше токът да скача на всеки 6 месеца до преди година.Срещу тия разходи стоят едни гарантирани от приватизационния договор приходи от пренос на електроенергия и такса достъп 367,544 млн. лв.
14
1
 
5
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
За пръв път да съм съгласен с този червен хитрец!
13
0
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Само да ти припомня, че разпределението на ток и дейността на ЕРП са регулирани, т.е. на входа и изхода имаш фиксирани от друг цени (*** чиновници от ДКЕВР). Затова инвестициите и разходите за мрежата са също регулирани, те влизат във формулата за одобрените разходи. Няма как да вложиш 10 млрд.лв и да искаш, щото ДКЕВР не ги одобрява (чрез ниските цени) и няма как да постигнеш възвръщаемост. Затова и инвестициите са по-малко от необходимото.
12
3
 
5
 
! Отговори
симпатяга преди 10 години
Аз съм против чигинените сталинисти и този не ми е никак сипматичен, обаче това което казва, си е така. А *** с т пост 10 долу - инвестициите в мрежата на трите ЕРП за 2006-2013 са около 2 млрд.лв-загубите паднаха двойно, а делът на разпределението в сметката падна тройно за този период; можеш да си платиш сметката по 10 начина, има кол центрове (добре работят), фокус върху пазара и т.н. Това с държавно няма как да стане (справка БДЖ,Пощите,Топлофикация)-държавните са неандерталци.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако парите за АЕЦ Белене бяха вложени в вятърни и соларни паркове днес щяхме да задоволяваме 90% от енергийните нужди на страната със зелена енергия.
10
0
 
11
 
! Отговори
DDT преди 10 години
Я другаря Р.Овч. се появи. Другарю енергетиката вече я оправи- ще останем без ток. Сега се захващай и с Нефтохима- нали представляваш там държавата, та да останем и без бензин....
9
3
 
12
 
! Отговори
ОвчарOFF преди 10 години
Къде са тия инвестиции бе другарю крадец?От такива *** като тоя сме на този хал!Дано този път държава си влезе в пълномощията и да изгони тези кръвопийци.Тези *** са една от основните причини да не работи икономиката на България.
8
0
 
12
 
! Отговори
стоянчо преди 10 години
Оставаше и да отнемат лицензи! То всичко си е ясно - евтина реклама за припечелване на некой друг глас. Избори идват!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето поредното безумие - ЧЕЗ и ЕВН ограничават мощностите на ВЕИ до 60%. Докато в същото време ТЕЦ-овете в София, Пловдив и Варна бълват мръсотия във въздуха която дишаме.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Овчаров се изяжда от яд, че докато се построи АЕЦ Белене, вятърните централи ще дават по-ниска цена от тази на атомните самовари.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха-ха този и той ,яко е в далаверата ,бърка с двете ръце в кацата с мед ,сакън да не му развалят рахата !
4
1
 
15
 
! Отговори
Кой-Той преди 10 години
А изграждането на присъединителна мрежа за Белене да не е без пари,а допълнителните разходи за още 2 милиарда,кой щеше да ги плати.*** са луди,сега трябва да връща парите от комисионната и реват като мечки,а парите дадени от НЕК на БСП за избори и далавери.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E Р П-та инвеститори ? Това шега ли е или виц?