Робот звъни на тел. 112 при инцидент

БАН го показа в изложба на разработки в помощ на възрастни хора
16
Робот звъни на тел. 112 при инцидент
Акад. Стефан Воденичаров открива изложбата. Снимка: БАН

Робот, който звъни на тел. 112 при инцидент, показа Българската академия на науките. С помощта на вградени сензори роботът регистрира промяна във физическото положение на човека и автоматично сигнализира за евентуалния проблем на спешния телефон чрез гласово съобщение.

Експонатът бе част от изложбата на разработки в помощ на възрастни хора и хора с увреждания, която бе организирана днес от Института по системно инженерство и роботика към БАН по повод 145-годишнината на Академията.

В рамките на изложбата беше представен и виртуален модел на роботизирана ръка, вдъхновен от работата с деца-аутисти, които много по-лесно общуват с технологични средства, отколкото със своите възпитатели. Ръката имитира човешки жестове и подпомага заучаването им от страна на децата.

Бяха демонстрирани последните подобрения на мобилни роботи с разпознаване на гласови команди и управление през интернет, които могат да съдействат на хора в неравностойно положение в ежедневието им, като извършват различни операции – подаване на предмети, отваряне на прозорци и врати, донасяне на лекарства и др.

Бяха представени безконтактен електромер с възможност за предаване на гласова информация в помощ на незрящи, проект на крачещ мобилен робот, роботизирана система за анализ и предаване на данни при кардиологично наблюдение на хора с проблеми в сърдечната дейност и др. Посетителите можеха да видят и макет на съоръжение за добиване на енергия от морските вълни, съобщиха от БАН.

Изложбата бе открита от председателя на Българска академия на науките акад. Стефан Воденичаров, който подчерта, че целта на инициативата е да привлече вниманието на индустриалните производители на технически средства в помощ на хора в неравностойно положение. Акад. Воденичаров допълни, че за да имат българското общество и българската икономика добро бъдеще, индустриалците трябва да се обърнат към разработчиците на иновативни проекти.

Директорът на Института по системно инженерство и роботика към БАН акад. Чавдар Руменин коментира, че в България се внедряват едва 0,5% от годишно патентованите изобретения в областта на електрониката и роботиката при средно 5-10%  в Западна Европа и САЩ. По думите му е необходимо тясно сътрудничество между бизнеса и учените, за да бъдат намирани възможно най-добрите технически решения в различни сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Професор преди 10 години
Това ако е робот , аз съм китара. Това е нещо от 70 години. Стъпкови двигатели, алуминиеви профили и забележете КАСКА. Ако в БАН за това харчат пари ...... е.... си мамата.
15
0
 
6
 
! Отговори
ДЕКАН преди 10 години
Тези дядовци,когато разбраха че им намалят парите и може и да ги закрият,активно се събудиха и творят глупост след глупост!Сега предполагам,че ще изобретят колелото,телефона и по-нататък-топлата вода!!
14
0
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
> Тоя робот е от 1980 година .Жалки сте . Глупости, щеше да набира 166 ако беше така, знази има поне ъпдейт !!!
13
0
 
1
 
! Отговори
смех преди 10 години
малко хумор в съботната утрин-тия от бан с това метално *** и бай тошо щяха да разсмеят-колко се радват пенсиите-най после бг комиците вече и в европа-бан моля ви не се излагайте,пенсионирайте се достойно-това деца на 10г в час по трудово го сглобяват по света-и как пенсионер с гарсониерка и 1559лв пенсийка ще си го купи тоя ***-***
12
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 10 години
ако повикването е неоснователно няма да се съставя акт по Закона за националната система за спешни повиквания 112, тъй като роботът няма "вина". Може да се състави такъв акт на неговия създател.
11
0
 
6
 
! Отговори
ААА преди 10 години
Дворец пионеро!!!!! Тия срам нямат ли? Това е по-зле от направенотто пре 80-те на миналия е! Наглост, и били праили нАука!!!
10
1
 
1
 
! Отговори
sbgs преди 10 години
И робот ако отговаря ще си върши по добре работата :D
9
1
 
1
 
! Отговори
Николай преди 10 години
До prokuroraКогато някой успее да построй СкайНет :D
8
3
 
3
 
! Отговори
ToT преди 10 години
А преди да позвъни на 112 роботът позвънява ли на Американската Агенция за национална сигурност (NSA)?
7
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 10 години
КАТО ГЛЕДАМ РОБКО 11 МАЙ ИМА КНИЖКА И Е МОТОРИСТ, ИНТЕРЕСНО МИ Е ДАЛИ МОТОРА МУ Е БАЛКАН
6
0
 
10
 
! Отговори
смях в залата преди 10 години
той,Робота щял да подаде шише вода или вилица на неподвижния бай Петко от Неделино,а и други помощи некакви.Обаче робота като стане серийно ще бъде да речем 10000 лв,а на бай Петко пенсията 78 лв...Но няма проблем,"една фирма" ще ги субсидира родните ни хора с недъзи и ще им купи да речем 1000 роботчета,а после ...Всички се сещате откъде ще си избият разходите и прочие.Ей,тва БАН ама големи мозъци бре,само умни глави там,а такива ретро "роботи" в Япония сигурно ги зглобяват като Лего в детската,
5
1
 
19
 
! Отговори
mm преди 10 години
много са жалки от бан горките. Тоя робот освен смях...не виждам какво друго може да предизвика. Пълна трагедия.
4
1
 
9
 
! Отговори
2122 преди 10 години
Каква е връзката между роботи "в помощ на възрастни хора и хора с увреждания" и "макет на съоръжение за добиване на енергия от морските вълни"? Или само да се покажем? Някой от експонатите участвал ли е в международна изложба (а да е награждаван)? Това, което БАН показва като визия, в Япония е отдавнашно минало. Преди дни "Дневник" ни запозна с успешно използване на роботи в музиката, а не само да се обаждат на тел. 112, че човекът бил паднал..
3
2
 
22
 
! Отговори
САШО преди 10 години
Института по системно инженерство и роботика към БАН по повод 145-годишнината на Академията , да се затваря института, само лапате пари НЕКАДЪРНИЦИ.Тоя робот е от 1980 година .Жалки сте .
2
5
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
БРАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
0
 
19
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
А робот за ликвидиране на всички 240 хрантутници от парламента кога?