Емигрантите имат огромно влияние върху икономиката ни

Да бъде създадено Министерство на българите в чужбина, призова ексшеф на Агенцията за българите в чужбина
Обновена: 28 мар 2014 12:07 | 28 мар 2014 11:20,
19
Емигрантите имат огромно влияние върху икономиката ни
Снимка: Bulgaria On Air

Емигрантите имат огромно влияние върху българската икономика, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Росен Иванов, който беше председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Когато говорим за това обаче, трябва да разглеждаме въпроса от всички страни. Преди всичко една голяма част - не по-малко от 70% от трудоспособните емигранти – са напуснали страната по икономически причини.

От друга страна обаче, те внасят в родината си между 1 и 2 млрд. евро на година, според различни изследвания. Според БНБ сумите са около 800 млн. евро. Но тези постъпления не бива да се разглеждат отделно от европейската статистика, според която емиграцията води до спад на брутния вътрешен продукт на България с малко над 5%, обясни Иванов.

Той добави, че има примери как цели държави се издържат от емигрантските диаспори - общностите от бивша Югославия, Косово, Гърция. „Емигрантите са помогнали много за развитието на тези страни. Затова е изключително важно да работим с българите, където и да са по света“, допълни експертът.

Той призова да бъде създадено Министерство на българите в чужбина и да има вицепремиер, който да отговаря за сънародниците ни зад граница.

„Не може над 3 млн. българи по света, което е една трета от нашия народ, да бъде разпиляна по отделни ведомства. Такава е политиката сега и не смятам, че това работи. Държавната политика към такава голяма част от един народ трябва да бъде централизирана и да бъде подчинена на строги правила. Българските представителства са малко на брой. Имаше и дост съкращения във във външно министерство. Нужно е да се намери решение и да се създаде стратегия“, смята бившият шеф на Агенцията за българите в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: емигрантиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
silance преди 10 години
18,ЩЕШ И ОЩЕ КАК! Като ти нареди партийния харсъзин на местно ниво и заплатите на хрантутниците от "агенция" ще плащаш.
18
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не им щем парите на националните предатели миячи на чинии, които доброволно са се продали в робство на чужд харсъзин.
17
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Това ми изглежда на чисто разширение на хранилката. Какво по точно мислят да правят и как биха помогнали на имигрантите? Мен ме втриса само като си помисля че трябва да ходя до посолството да не говорим ако изтипосат някаква нова (и ненужна) структура. А пък ако си мислят че ще имам доверие на някой такъв *** относно преводите до БТГ са в тотална заблуда. Все пак тежестта им ще се понесе от данъкоплатците в БГ така че проблема е по скоро техен.
16
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Изказването на този г-н навява мисли, че нашите правителства откровено практикуват своднически бизнес от години - индиректно принуждаване на българите да заминават навън, за да пращат готови пари. Сега въпросът е как да обхванем тези потоци... Щото друго в тази държава не остана.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И като си заминат дядовците и бабите от този свят и децата като заминат при мама и тати парите ще секнат. Това ще се случи близките 10 години...
14
1
 
15
 
! Отговори
Като унищожиха преди 10 години
цялата българска икономика и прокудиха 2 млн българин - това е резултата на колонизацията в БГ
13
5
 
8
 
! Отговори
киро емигранта преди 10 години
Аз лично пари за България не пращам. Когато някой мой познат изяви желание за имиграция веднага получава безлихвен заем от мен. Вместо да се чудя как да помогна на българската икономика бих предпочел да помогна на нещо с пулс :)
12
0
 
2
 
! Отговори
работещ преди 10 години
До не на чалгата:С какво се прехранваш там, на запад (ако не е тайна)? На кои "умни деца" мислиш да помагаш?
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както е тръгнало целия народ ще се изнесе от България, защото като емигранти са полезни за икономиката на България, ама тогава няма да остане пък икономика в България.:)Какъв е смисъла от тая Държавна агенция за българите в чужбина
10
2
 
7
 
! Отговори
работещ преди 10 години
1 000 000 000 : 3 000 000 = 333 Евро/човек, внасяни на година в България. Ако са 2 милиарда - 666 Евро, ако са 800 000 000 - 266 Евро. Ако пари в България внасят не 3 000 000 (всичките, според агенцията), а 500 000, тогава от тях идват между 1600 (при 800 000 000 общо) и 4000 (при 2 000 000 000 общо) Евро от човек на година, те.е. между 133 и 333 Евро от човек на месец. Слабо. А не е ясно вече колко от тях се чувстват българи, да не говорим за децата им. Министерство какво ще оправи? НИЩИЧКО.
9
0
 
10
 
! Отговори
Мастурбатор М преди 10 години
За тях е най-добре, ние да продължаваме да спасяваме България от банкрот, а те да не ни дават права..! Това са дърти комунистки, номера! А, останалите оФце да продължат да блеят и биват стригани... Това е истината, братоци!
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Министерствата са излишни,да ги премахнем! А също така и всички агенции. България и без това е на автопилот. А милите емигранти,забелязвам,че идват в БГ или да вземат старите си родители или да ги погребат.
7
0
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
И тези пари искат да прилапатпод една или друга форма.
6
5
 
18
 
! Отговори
не на чалгата преди 10 години
Емигрантите вкарваме пари докато изплатим заемите и имаме роднини в нужда. Докато нашите родители са живи, ще им пращаме пари, ще им правим ремонти на жилищата, ще плащаме за лекари. Как да помогам на България? Ако ремонтирам входа на блока, където са родителите ми, ще бъде съсипан за по-малко от година. Ако подреда градинката пред блока както е на запад, с райграс, беседка, дървета и алея, колко време ще остане чиста и не окрадена? Затова сега съм решил да помагам на умни деца.
5
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 10 години
" Но тези постъпления не бива да се разглеждат отделно от европейската статистика, според която емиграцията води до спад на брутния вътрешен продукт на България с малко над 5% "Какво точно са тези малко над 5%? На година ли? Или може би сумарно от 1989 досега?За 2013 и 2013 БВП на България е около 78 млрд. лева или около 39 млрд. евро. Малко над 5% е около 2 млрд. евро, т.е. губим повече, отколкото идват от избягалите от България.
4
1
 
26
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Отървал съм се от министерство и министри, тоя ми спрята ново министерство !И кой ще плаща заплатите на тия лапачи !?
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Емигрантите поддържат БГ икономиката само докато си изплатят заема, който са теглили за да избягат от БГ. После си взимат и децата и спират да плащати да вкарват пари в т.нар. БГ "икономика"
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен/1Бе ти прочете ли поне за какво става въпрос ?!
1
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затва ли седят по лагерите без да си мърдат пръста и слагат плакати" дайте ни пари"?!