Спряхме нарастването на безработицата, радва се Адемов

Регистрираните безработни намаляват за първи път от девет години
88
Спряхме нарастването на безработицата, радва се Адемов
Хасан Адемов. Снимка: архив, БТА

Правителството успя да спре негативните тенденции към нарастване на безработицата. Доказателство за това е статистиката, че през февруари безработните, регистрирани в бюрата по труда, намаляват за първи път от девет години. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в отговор на депутатски въпрос в Народното събрание.

Резултатите показват, че в политиката работим в правилната посока, посочи министърът. Той заяви, че големият проблем остава „заложената от ГЕРБ бомба на пазара на труда“. По негови думи предходното правителство не е успяло да използва ефективно ресурса на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, по която да квалифицира уязвимите групи, за да се реализират на пазара на труда.

В момента няма пари за справяне с този проблем, уточни Адемов. И допълни, че въпреки това министерството работи в посока на това да се възползва от възможности за авансово изразходване на средства от държавния бюджет за мерки на пазара на труда, които след средата на годината да бъдат възстановени от европрограмата за човешките ресурси.

За разлика от предишното правителство ние разчитаме не само на субсидирана заетост, а и на това пазарът на труда да се задейства от реалната икономика, каза той. Адемов смята, че до 2015-2016 година безработните ще могат да разчитат на доходи от собствен труд.

Политиката за намаляване на младежката безработица е приоритетна за кабинета и вече работим по „младежката гаранция“, каза министърът в отговор на питане от бившия министър на труда и настоящ депутат от ГЕРБ Тотю Младенов.

Вече са в ход конкретни стъпки и има и първи резултати, коментира той за гаранцията. Той цитира данни, според които през февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е с 6 хиляди по-малко от февруари миналата година. Броят на безработните младежи намалява за девети пореден месец, каза министърът.

Над 6 хиляди младежи са започнали работа на първичния пазар на труда от началото на годината.

Като посочи, че младежката безработица е европейски проблем, Адемов коментира, че през април стартират стажантски програми, които ще дадат възможност на голяма група младежи да започнат изявата си на пазара на труда. „Очакваме, че с тези мерки ще спрем негативната тенденция на нарастване на младежката безработица и нещо повече – младите да се реализират тук в България и да разчитат на доходи от труд, а не на субсидирана заетост", заключи Хасан Адемов.

Още новини за заетостта и доходите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 45 Georgi Kamburov ! Da be da , vie vsichki plashtate danaci i osigorovki kato sanuvate g-n Kamburov i za tui Darjavata ni e v razcvet !
39
3
 
23
 
! Отговори
f преди 10 години
и как я спряхте бе амуджа, като назначавате *** уж да метат улиците а те и това не правят цял ден лежат на сянка, а това пари не искарва само ни заглобяте с нови заеми
38
0
 
24
 
! Отговори
www преди 10 години
ДА ЗА 300 ЛЕВА РАБОТА НАВСЯКАДЕ - ДОКОГА ????????????
37
2
 
20
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Не са работили и няма как да се регистрират в бюрата. Няма младежка регистрация защото напускат страната. Решенията на правителството е временна кардинално въпросите с безработицата здравеопазване и пенсионното осигуряване не се решават. Също популистично е изказването за плащанията земеделците. Нещо политиците и управляващите са отдалечили от проблемите на хората.
36
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** ***! КОГА ЩЕ ИЗРАВНИТЕ ЕС ЗАКОНИ С БЪЛГАРСКИТЕ В ДИРЕКЦИЯТА СИ ЗА МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ И СПОРАЗУМЕНИЯ?????????????????????????
35
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Askolsun :)
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спрете бежанската вълна-Безсрамници
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ademov , i ti lise potish zaradi evropeiskite izbori i lajesh s taq bezobidna fizionomiq be Kel*sh sas Kelsh !
32
0
 
27
 
! Отговори
?!? преди 10 години
КАТО ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ ИЗКАЗВАТЕ, ТАКА СЯКАШ НЕ ЖИВЕЕТЕ ТУКА, ЗНАЧИ Е ВРЕМЕ ДА ВИ ИЗТРИТАМЕ ЗДРАВО ОТЗАД.
31
0
 
21
 
! Отговори
Стакмистика преди 10 години
Значи биваше и да няма сезонна заетост, запорваща от пролетта, НО я кажете колко *** назначихте, че да направите стакмистиката? Или хората просто отпадан от бюрото по труда и вие отчитате дейност?
30
0
 
32
 
! Отговори
Димо преди 10 години
Нищо не намалява, хората се отписват от борсата, защото не могат да им намерят работа дори за "клозет-майстор"!
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tez kak imat ochi da pishat takiva gluposti ??? Koi sa tezi rabotni mesta? Kofrajisti?
28
0
 
16
 
! Отговори
ajfds преди 10 години
Koi gi dopuska tezi nekadarnici I samohvalkovci na vlast kato ot 20 god.upravlqvat I sega se hvalqt s namalqvane na bezraboticata
27
0
 
28
 
! Отговори
справедлив преди 10 години
Ако спрете и да си раздавате бонуси , а също и да си вдигате заплатите, еша няма да ви има!Не е зле да спрете и да се хвалите, щото умряла ***!
26
1
 
31
 
! Отговори
Shark преди 10 години
А къде са обещаните 150 000 работни места бе!! Радвал се, на кво се радваш, знаеш ли колко са нерегистрираните в БТ безработни, а?? Много ви търпим!!!
25
0
 
24
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Като се приспаднат емигриращите 100000 годишно, колко нови работни места има ?
24
13
 
7
 
! Отговори
Клисар преди 10 години
ОСТАВКА НА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ И КРИСТИЯН ВИГЕНИН!!!!!!
23
0
 
36
 
! Отговори
gardji преди 10 години
От БТ Варна ми прекратиха регистрацията, защото не приех курс за сервитьор/барман (имам ОКС "Магистър" по икономика). Намаляват безработицата с високи темпове - просто махат хората от списъците и готово.
22
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЛЪЖЕЦ!!! На онези 200 000 мъртви души дето ги няма ли?
21
23
 
2
 
! Отговори
бирхан преди 10 години
да ,до тук добре ,НО МОЖЕ И ПО ДОБРЕ