Нови протести "срещу" и "за" застрояването на Карадере

Прояви на еколози и против "зеления рекет" в различни градове
30 мар 2014 12:44, Елена Кирилова
28
Нови протести "срещу" и "за" застрояването на Карадере
Снимка: Bulgaria On Air

Днес отново ще има протести срещу застрояването на Карадере и българското Черноморие, а междувременно ще се проведат и контрапротести, които подкрепят инвестициите в региона.

Казусът “Карадере” излезе на преден план, след като правителството одобри строителството в местността, която пък е част от “Натура 2000”.

Още по темата

Гражданите ще излязат на протести в София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе. Еколозите настояват за публично представяне на пълна информация за проекта за Карадере, показване на подписания меморандум с инвеститора и проведените от Министерския съвет обсъждания по въпроса.

Протестиращите настояват спешно да бъдат приети предложените промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. По този начин ще се спре строителството в защитените територии от “Натура 2000”, включително в Карадере, Иракли, Странджа и Камчийски пясъци.

В няколко града се организират контрапротести "за" застрояването на Карадере, като участниците в тях се обявяват против “зеления рекет”.

Повече по темата вижте във видеото! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
асан преди 10 години
Преди повече от 10 г.една сттрана/.............../прие закон.Ново строителство по бреговете на морета и океани да отстои най малко на 500 м.от брега,а за големите реки на 100 метра.хората си решиха с един замах проблема.защо да не се случи същото и у нас.
22
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Беленци са за ваканционни селища в Карадере ,а не за бетони ,каквито разсипаха брега на централния им плаж в Бяла ! Там бяха изсечени стогодишни дървета ,брега буквално беше смъкнат до пясъка и бяха построени бетонни блокове ! Но ,тогава , преди 5- 6години ,никакъв природозащитник не се появи да вдига бунтове против строителството. Може би ,защото тогава командваха други политици ? Друго си е да е замесено името на Станишев ,както е сега ,без да има нещо вярно!
21
2
 
7
 
! Отговори
МИЛЕВ преди 10 години
До некой: ТЕЗИ , ОТ РАЗНИ ЕКОЛОГИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ , ИМАТ "МНОГО ЗДРАВЕ" ОТ ХОРАТА ОТ БЯЛА . В КАРАДЕРЕ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО И НЯМА РЕДКИ ЖИВОТНИ ,ПТИЦИ , РАСТЕНИЯ И НЕЗНАМ СИ КАКВО ! ДОРИ ПРЕЛИТАЩИТЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА И ЕСЕНТА ЖЕРАВИ ,ЩЪРКЕЛИ И ДР. НЕ ПРЕЛИТАТ НАД КАРАДЕРЕ . ТЕ ПРЕЛИТАТ НАД ЮЖНАТА ЧАСТ НА ГР. БЯЛА ,В ЕДИН МНОГО СТЕГНАТ РЕД / ЗА РАЗЛИКА ОТ ХОРАТА / В ПОСОКА СЕВЕРНИЯ РАЙОН , ШАБЛЕНСКОТО ЕЗЕРО И ЕСЕНТА ТОЧНО ПО СЪЩИЯ ПЪТ, КЪМ ТОПЛИТЕ СТРАНИ . ДРУГОТО Е ДОЛНА ЛЪЖА!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АБЕ КАКВО СТАНА С ДЮНИГЕЙТ НЕ СЕ РАЗБРА
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стегнал съм едно кемперче и смятам през лятото на три пъти да пообиколя из Гърция. Очертава се приказно лято. Само малко ми е гадно, че не мога да го направя същото в България. А и е тъпо да бачкаш цяла година и да си изхарчиш спестяванията в чужда държава. Какво да се прави, не мога да изляза от една бетонна кутийка и да отида да си почивам в друга такава.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и Ловеч се включи в протеста - с 1 човек
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдааа, много рехаво нещо - дедо Шорош съвсем е затегнал кранчето.
16
1
 
6
 
! Отговори
ha-ha преди 10 години
В Пловдив 9 души......
15
4
 
6
 
! Отговори
androsbg преди 10 години
Ей не настроиха се ! Колко още бетон по това Черноморие?! Не мога да повярвам, че толкова късогледи и глупави хора има. Гледат само да продадат някоя и друга нива за бърза печалба, а че не остава природа не им пука. Дано хубаво ги зациментират на онзи свят, белким им стигне бетон
14
4
 
8
 
! Отговори
некой преди 10 години
Значи частната собственост е неприкосновенна обаче за Карадере трябва да е обща И защо така - ами защото било райско кътчеТова е желязната екологическа логика
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какви земи, какви частници, какви 5 лева? 90% от раздадените земи са държавни - ниви, горски фонд или общински. реституират ти нива, която е била на дядо ти и която той е копал. през комунизма са ти взели същата нива, за да бъде обработвана. проблемът е, че заради корумпирани служители, това, което трябва да изхранва България, за няколко дни се превръща в апетитно парче бетон за пране на пари. дори и при този бетон простотията на бг 'инвеститорите' си личи от самолет - еднакви квадратни кутии!
12
3
 
25
 
! Отговори
категорично против! преди 10 години
Като малък нашите ме водеха по С. Черноморие, а не на юг. Спомням си дивите места като Крапец, Тузлата, Русалка, Бяла..Да не изброявам. Изключително ми е неприятно сега, когато се опиташ да стигнеш морето и тлъста, мазна мутра изникне отнякъде и ми каже, че плажът е частен. Боли ме да гледам изсечените гори, бетонираните плажчета, силиконовите тъпунгерки. И преди ние сами си чистехме след къмпинг, и пак си беше хубаво. Сега трябва да ходя в Хърватия и Гърция. Да пукнат дано!
11
5
 
15
 
! Отговори
гост преди 10 години
Кара Дере не е просто някакво диво дере, което не ни трябва и което не е зле да се бетонира. Това е част от еко-система. И протестите не трябва да са само срещу бетонирането на Кара Дере, а срещу всички бетонови възли по Черноморието. Растителността по крайбрежието, крайбрежието и плитчините са една обща еко-система. Когато се отсвири горната част заминава и долната. За повече подробности вж. Forest Hero на Обединените нации рибарят Shigeatsu Hatakeyama и неговата фондация Mori wa Umi no Koibit
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много еколози в тази България, много. Ей, журналисти, не правите ли разлика между хора, които обичат природата, и хора, които са учили 5+ години за да станат еколози?Та в случая става дума не, че еколозите ще излезнат на протест, а хората, които обичат българската природа.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вместо в хотели не е ли по-добро да инвестиваме в някаква реална икономика - напр. можем да произвеждаме мобилни телефони, компютри, фотоапарати, телевизори - все неща от които се печелят наистина много пари.
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата работа е Станишев да се нагуши с поредните комисионни след като го накараха да върне онези 850 000 евро, които Моника открадна от българитв " за консултантска дейност".
7
3
 
4
 
! Отговори
Езиковед преди 10 години
До Анонимен 8Като чета английски немски медии...тез повечето умни хора...големи *** ми се струват...дори по панелно таласъмската система се класират на дъното при отайката
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Като не ви изнася куфарите и в някой друга държава." - е то повечето умни хора отдавна избягаха. Тук преобладават ***, които за 1000лв майка си продават.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"И едните, и другите протестиращи имат финансови интереси..."Човече, повярвай, аз нямам никакви финансови интереси и въпреки всичко жертвам по няколко часа седмично, за да изразя своето мнение против унищожаването на природата ни. И се раздвам, че все още има хора, които обичат природата и правят всичко възможно, за да я запазят.А България е толкова пропаднала държава задари такива като теб- хора, които биха си помръднали за*ника само ако им се плати.
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И едните, и другите протестиращи имат финансови интереси, да си го кажем направо! А от днес лъжат като казват, че правителството е одобрило строителството, защото няма как да се одобри каквото и да е без ОВОС. Един път поне не се правете на Мърдок, щото неговата песен вече се изпя, да не ви се скъса лентата и на вас набързо...