Най-много със 130 км/ч по магистралите, зоват експерти

Според тях ниски глоби позволяват да се кара със 160-170 км/ч
Обновена: 2 апр 2014 07:01 | 2 апр 2014 07:01, Красимир Ангелов
115
Най-много със 130 км/ч по магистралите, зоват експерти
Снимка: Булфото

Eксперти по пътната безопасност настояват максималната разрешена скорост по магистралите у нас да бъде намалена от 140 км/ч на 130 км/ч., съобщава "Труд".

Повод за повдигането на темата стана тежката верижна катастрофа на магистрала "Тракия" в понеделник, при която се сблъскаха 21 коли, двама души загинаха, а 15 бяха ранени.

Според Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, скоростта от 140 км/ч позволява на всеки шофьор да вдига до 150 км/ч. Това е така, защото на практика КАТ не налага глоби за превишения до 10 км/ч над разрешената скорост.

"Нито възрастта и състоянието на автомобилния парк, нито качеството на магистралите у нас позволяват такива високи скорости", посочи пред вестника Тодоров.

Експертите посочват, че в Закона за движение по пътищата има и друг парадокс - наказанието за движение извън населено място с до 20 км/ч над допустимите е 20 лв., а с до 30 км/ч - 50 лв.

Така шофьорите със скъпи коли си позволяват съвсем спокойно да карат със 160-170 км/ч по магистралите, като са заплашени единствено от евентуална скромна глоба. За сравнение в Гърция за превишение на скоростта с 20 км/ч глобата е 50 евро, а в Румъния - 85 евро.

Както е известно решението за вдигане на максимално разрешената скорост до 140 км/ч стана в началото на 2012 г. Първоначално поправката трябваше да засяга само новопостроените отсечки от "Тракия", "Хемус" и "Люлин". Но окончателно разрешените 140 км/ч влязоха в сила за всички магистрални отсечки, в които няма знаци за други ограничения на скоростта.

Според черната статистика по българските магистрали за 2013 година са станали 1204 тежки катастрофи с 20 загинали и 244 ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До Strict. Отворко, в последните катастрофи на Тракия не участваше нито една трошка. И не само, във всички катастрофи на магистрали участват скъпи возила управлявани от *** *** с купени книжки. Проблема не е в колата, а в задкормилното устройство ако ме разбираш какво искам да ти кажа!!
95
0
 
3
 
! Отговори
reostat преди 10 години
На майка ви ............. проблема пак е на някого джоба , какво ще кажете пак да сменим номерата та да се виждат и при скорост от 200
94
0
 
3
 
! Отговори
педро преди 10 години
Такава катастрофа можеше да стане и с ограничение 90! Да спрат с популизма и глупостите! В Румъния също е 140 км/ч, а извънградско е 100 км/ч. Да качат глобите и да сложат статични камери през 500 м. както е в ЕС. Идеята на магистралите е да се осигури по-висока средна скорост, а не просто да е широк път. Трябва контрол и превенция от опасни предпоставки. Скоростта сама по себе си не е такава. Проблемът е, че спирачният път е по-голям, но той "ти трябва" след като е налице "предпоставката".
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми се правете на отворени че ще върнем бат Бокйо.
92
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Канада, ограничението е 100 км/ч. Глобата за 50 км/ч над ограничението е $10 000. Почти във всички градове, кръстовищата се регулират със знак СТОП за четирите посоки. Хората шофират и не мрънкат. Жертви на пътя 189 за 2013. В цял свят скоростта пада, само в БГ. расте. Опа, забравих ние сме велики.
91
1
 
1
 
! Отговори
Strict преди 10 години
До 69"технически контрол за да се провери състоянието на автомобилите"А да си чувал нещо за TÜV !
90
1
 
3
 
! Отговори
69 преди 10 години
До Strict-91А ти стъпвал ли си някога на магистрала в нормална държава? Щото аз не съм и не знам как е там. Дали заедно с будките за плащане на пътна такса има хале за технически контрол за да се провери състоянието на автомобилите и ***, пульо и мульо да си карат по селата?А, всъщност кажи ми къде в Бенелюкс /ако знаеш какво е това/ се плащат магистралите.
89
2
 
1
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
MADE IN BULGARIA
88
0
 
6
 
! Отговори
Васо преди 10 години
!30 или 140 е все същото. Проблема идва от *** дето карат с 200, които не мислят за мъглата, видимостта, риска и отговорностите. Трябва тест за наличие на интелект при издаване на документ за управление на автомобил и задължително да се прави след две регистрирани превишения на скоростта. Необходимото изискване за 8-ми клас не е достатъчно. Струва ми се, че нарушители има и сред тия с две "вишу".
87
4
 
2
 
! Отговори
Бойко тъпото преди 10 години
Да каже сега Борисов колко милиона се изхарчиха заради тая глупост да се двига скоростта на 140. И да ги плати от собствения си джоб!
86
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 10 години
В България всичко е наопъки. Принципно максимално разрешената скорост трябва да се увелчава,за да има по-малко коли едновременно на пътя,което е предпоставка за по-малко произшествия,но в България се прави обратното - на широки и прави пътища се слагат безумни ограничения от примерно 40 км/час, защото някой си решил да си направи изход от частния имот, директно на основния извънградски път. После защо никой не спазвал тези незаконни ограничения на скоростта? От 90 на по-малко от 70 е незаконно.
85
6
 
7
 
! Отговори
Az sum преди 10 години
Живея в USA . Тук повечето магистрали имат ограничение 70м (110км) . И това при положение че са с перфектна настилка , маркировка , извънредна лента за спиране и поне 20 метра разстояние или бетонна бариера между различните посоки на движение . Сега сравнете условията на Българските магистрали с тези на USA , и ви се моля да спрете със самоубийствата по пътищата .
84
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Проява на див мазохизъм е желанието на някои да се повишават глобите. Други неща трябват в България, но докато законите и правилата за безопасността на движението се пишат от бивши и настоящи служители на КАТ и МВР, нещата ще стават все по-зле. Колко ли трябва да си нагъл, за да запишеш в закон неопределеното понятие "несъобразена скорост", което води винаги до наказания за шофьорите, колкото и внимателни да са били и с каквато и скорост да са се движили.
83
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Доста повърхностна статия, да не кажа направо глупава.Примерно сравнението на глобите - колко е средната заплата или пенсия в България и колко в Гърция? Какъв процент от средната заплата или пенсия са глобите в България и в Гърция? Що ли ми се струва, че в България глобите са в пъти по-високи в сравнение с Гърция, но спрямо средните заплати или пенсии? Автомобилите в България били остарели ... Ами тогава дайте да караме навсякъде с до 5 или 10 км/час - много по-безопасно ще бъде!
82
0
 
9
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Мхм, да добре. 10 км/ч разлика може да се усети в града от 50 на 40 примерно. От 140 на 130 как точно ще се усети, при инцидент и със 100, пак ... А точно при тази катастрофа, която стана, едва ли някой е карал с макс. разрешена по време на удара. Концептуално проблема е друг - твърде много *** по пътищата, неподдържани коли, лоши пътища. Докато има хора, които карат с 180 извънградско и 100 градско, хора които пестят от качествени гуми, спирачки и прочее, пътищата са надупчени... 10к/ч ....
81
7
 
3
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Кога най-накрая ще ги направят платени тия магистрали, както в нормалните страни. Не може ***, пульо и мульо да се качи на магистрала и да си кара 20 год. трошка с 150 км/ч. Такива да си карат по селските и черни пътища, където е им мястото! Когато инвестират в по-нов и надежден автомобил, тогава да имат право да карат по магистрала!
80
0
 
3
 
! Отговори
Miro преди 10 години
Значи щом автопарка е стар .. тия с новия автопарк трябва да ни позволят да си караме с колкото си искаме ?
79
1
 
6
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
В района на Пловдив ограничението е 120.Но дори да беше 80,пак ще има *** да карат задължително с макс. разрешената скорост,дори да се стеле гъста мъгла.Толкова са научени,толкова и използват главите си...Затова по възможност избягвам магистралите.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 90 ПИЧ , ТИЯ СА 100 % ОТ МОНТАНА ...РАЗХОДИ СЕ НЯКОЙ ДЕН ОТ СОФИЯ ДО МОНТАНА ПРЕЗ ПЕТРОХАН И ЩЕ ВИДИШ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА ... ТАРАЛЯСНИЦИ НА ПО 25 ГОДИНИ СЕ ГАЗИРАТ ДО ДУПКА ПО БАЙРА НАГОРЕ КЪМ ПЕТРОХАН САМО И САМО ДА ТЕ ИЗПРЕВАРИ ...ПЪЛНИ *** ...
77
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AБЕ, ПРОСТИ ХОРИЦА СМЕ, КАРАМ СКЪПА КОЛА 120 КМ/ЧАС, ЗАДМИНАВАТ МЕ ГОЛФОВЕ, АСТРИЧКИ И ТЕМ ПОДОБНИ ПОНЕ СЪС 140 КМ/ЧАС, СИГУРНО НА 5 000 ОБ/МИН, ДВИГАТЕЛИТЕ ИМ БУЧАТ КАТО ИЗЛИТАЩ САМОЛЕТ, ПЪЛНА МАЛОУМЩИНА, КАКВО ДОКАЗВАТ