Комасацията ще облагодетелства малките земеделци

Не можем да си позволим да не ползваме ресурсите, с които разполагаме, твърди Борислав Петков
Обновена: 3 апр 2014 11:35 | 3 апр 2014 11:35,
4
Комасацията ще облагодетелства малките земеделци
Снимка: Bulgaria On Air

Всички имаме нужда от закон за комасацията, въпреки всякакви мнения на политици, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи Борислав Петков.

„Диалогът на кръглата маса беше много конструктивен и ме прави много щастлив, защото за първи път имаме поет ангажимент от министър за съставянето на работна група, която да изработи закон за комасацията”, сподели той.

„Подкрепих и идея за въвеждане на данък за пустеещите земи, защото мотивите за това имат смисъл – да намалее неизползваната земя, чийто дял не е никак малък. Земеделската земя е национално богатство и тя трябва да се използва по предназначение, отговорността за което е на собствениците”, посочи Петков.

„Като държава, която изкарва на преден план земеделието като приоритетен отрасъл, не можем да си позволим да не използваме потенциала на ресурсите, които имаме”, добави той.

„Данъкът задължително трябва да е на местно ниво, за да могат да бъдат идентифицирани субектите и да бъдат подтикнати към действия, били те обработване на земята, даване под аренда или продажба. Освен това не е задължително да говорим за данък, мярката може да бъде въведена под формата на стимул, това ще се реши в хода на дебата. Защото целта е една и тя е да се стимулират собствениците да обработват земята”, подчерта председателят на асоциацията.

„Затова ще помогне и комасацията. Тя ще изкара наяве всички собственици да заявят своите намерения и да поемат отговорността за своята земя. Не казвам, че законът ще бъде най-добрият, но комасацията трябва да започне от някъде, да бъде зададена някаква рамка.

Пътят към ефективно земеделие минава през комасация, изграждане на инфраструктура и напоителни системи. Освен това практиката в останалите страни показва, че комасацията облагодетелства малките земеделци”, заключи Петков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Гржданина Стоянов преди 10 години
Хайде всяка жаба да си гледа в собствения гьол! Първо станете собственик на земята за която говорите и после ни разказвайте какво възнамерявате да правите с нея!!! А до тогава си работете вашата и си пазете мнението за пред семейния съвет!
3
0
 
1
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Уедряването е лесна работа , виждали сме как се прави или насила с бой , или насила банките изземват земите на длъжниците. Покажете някакъв механизъм за раздробяване после. А не да има няколко големи собственици и никой от тях да не дава и едно парче земя на никой , при никакви условия или на безбожни цени ( които са станали безбожни заради ниско предлагане). Единствения механизъм за раздробяване, който сме виждали са кървави революции и тогава обикновенно раздробяването се следва от окрупняване
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОМАСАЦИЯ - пореден опит за ПРИНУДИТЕЛНА КРАЖБА ,РЕКЕТ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ !!!
1
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Законите трябва да защитават правото на собственика да се разпорежда със собственоста си както той прецени."Целта е земята наистина да се концентрира в ръцете на малко хора - голяма част близки до различни партийни централи,но на възможно най-ниска цена. При всички положения независимо кои лобистки групи и партии прокарват подобни закони,те ограничават правата на собственост и са противоконституционни!" Земята е НЕПРИКОСНОВЕНА СОБСТВЕНОСТ според нашата конституция.